Президентът няма да отзове посланиците в САЩ и Турция

София, 7 ноември 2009г. Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, министърът на отбраната Николай Младенов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов присъстваха на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Пресфото-БТА снимка: Владимир Шоков

София, 7 ноември 2009г. Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов, министърът на отбраната Николай Младенов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов присъстваха на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Пресфото-БТА снимка: Владимир Шоков

Първанов: “Ако има някой друг виновен не може нашите посланици да операт пешкира!”

За 100 дни на правителството – “да се запази добрият тон между институциите!”

Президентът Георги Първанов е върнал проекторешението на правителството за отзоваването на българските посланици в САЩ и Турция, съобщиха от президентската прес служба.

На този етап проекторешението е върнато на Министерски съвет по две причини, заяви в отговор на журналистически въпрос президентът Георги Първанов след края на панихидата за Архангелова задушница.

Едната причина е формална, защото не е спазена процедурата по предварително съгласуване. Процедура, която сме използвали винаги, и която не съм измислил аз, каза той.

Второ, има по-важно, съдържателно обяснение. Аз държа да знам какво е точно нарушението и кой е отговорен на всеки един етап. Ако са посланиците разбира се, те ще бъдат отзовани и ще бъдат заместени с други, но ако има други виновници аз не бих искал именно нашите посланици да са тези, които образно казано “да операт пешкира”, подчерта държавният глава. Той се надява да му бъде прдоставена цялата информация, за да може на базата на експертния анализ да взема своето информирано решение.

На въпрос за скандалите около ДАНС Георги Първанов каза, че не може да се говори за дискредитация на агенцията. Той посочи, че има престрелки между бивши служители и е категорично против институциите да стават заложници на тези конфликти.

Президентът допълни, че се налагат промени в Закона за отбраната. Той посочи, че не трябва да се засягат и стесняват допълнително правомощията на военното ръководство, както е направено от предишното правителство, защото това решение е показало, че не е работещо.

На 3 ноември външният министър Румяна Желева заяви, че кабинетът ще предложи на президента Първанов посланиците ни в Турция Бранимир Младенов и в САЩ Лъчезар Петков да бъдат отзовани, за което ви съобщихме (вижте линка). Причината е, че са допуснати законови нарушения в съответните страни при провеждането на парламентарните избори на 5 юли.

Отзовават посланика – министърката пристига в САЩ

Решението за отзоваването им обаче трябва да бъде одобрено от президента Георги Първанов, който заяви, че на този етап не разполага с достатъчно доказателства.

Държавният глава коментира и скандалите в Държавната агенция „Национална сигурност”. Според Първанов не се цели дискредитация на агенцията. „Има едни престрелки между бивши служители и аз съм категорично против това институциите да стават заложници на тези конфликти между бивши. Те имат свои отношения, нека да се оправят по друг начин”.

Във връзка с първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов” държавният глава коментира, че най-важното сега е да се запази добрият тон и диалога между институциите. Държавният глава Георги Първанов присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища (на снимката). Панихидата се отслужва в памет на войниците, отдали живота си за страната.

Министърът на външните работи Румяна Желева заяви, че е изненадана от решението на президента. В отговор Желева заяви, че е готова да запознае Първанов с детайлите около случаите с посланиците ни в САЩ и Турция Лъчезар Петков и Бранимир Младенов. Ако правителството няма доверие на посланиците, то може да предложи и да ги отзове, каза още Желева. Външният министър обясни, че според Конституцията президентът не може да връща за преразглеждане вече взето решение на правителството.

1 comment for “Президентът няма да отзове посланиците в САЩ и Турция