Задушница е – да почетем мъртвите близки!

zadushnicaКак да приготвите жито?
На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност към загиналите в редовете на Българската армия
"Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост"
 София, 6 ноември 2009г. Утре събота е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден, който пък е с постоянна дата - 8 ноември.
  На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.
  Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.
  На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават (раздавки, приноси за покойници) сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Това може да стане и в Църквата, но на този ден. Особено тази година 2009, защото на другия ден е весел празник - Архагеловден.
  Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.
   По всяко време на годината, когато има Св. Литургия (обикновенно в неделите), на Проскомидията, свещеникът споменава имената на починалите в Христа. Тамянът символизира чистата ни молитва, която възлиза до Бога, запалването на църковната свещ - горещата ни вяра, а пламъчетата й напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.
СВЕЩИЧКА ЗА ПОЧИНАЛИТЕ СЕ ПАЛИ В ЦЪРКВАТА И СЕ ПОСТАВЯ ВЪВ ВАНИТЕ, НАПЪЛНЕНИ С ПЯСЪК КОИТО СЕ НАМИРАТ ПО-НИСКО ИЛИ НА ЗЕМЯТА! (мраморни, метални или други) 

Но молитвената грижа за починалите наши близки не се изчерпва с това. Църквата е определила специални дни в тяхна памет на починалите. Те винаги са в съботен ден, защото тогава Иисус Христос бил също Покойник и бил с тялото Си в гроба. Наред с молитвите, за помен за сродниците и близките ни е добре да вършим дела на милосърдие, да проявим милост, която винаги Господ иска и очаква от нас: да подпомогнем болни, страдащи или изнемогващи, да раздадем дрехи на нуждаещи се, да дарим средства, икона или нещо друго, необходимо на Църквата. Та като кажем "Бог да прости покойните ми сродници" (и споменем имената им), този, който приема, също да се помоли за него.В тези дни във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панахида, която отбелязваме като Задушница. Помени-панахиди не се правят в следните дни:
  • през 1-та седмица на Великия пост
  • от Лазарева събота до Томина неделя (Неделя след Пасха)
  • от навечерието на Рождество Христово до Ивановден.
За една календарна година обикновено задушниците са четири: преди Месни Заговезни, след Спасовден, около Димитровден и утрешната в последната събота преди Архангеловден. Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи.
VARENO JITOКак да приготвите жито?
500 г грухано жито (gorgot)
1 лимон кора
1 ч.ч. счукани орехи
2 с.л галета
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
Почистеното жито измиваме добре и заливаме с 6 ч.ч вода. Добавяме щипка сол и варим на тих огън докато изври водата, като от време на време разбъркваме внимателно.
След това завиваме тенджерата плътно с одеяло за 2-3 часа.
Върху месал /голяма памучна кърпа/, изсипваме житото, разстилайки го на тънко. Така престоява за 1 час.
Изсипваме житото в по-голям съд, Добавяме настърганата на ситно лимонова кора, счуканите орехи, галетата. Разбъркваме и изсипваме в плитки чинии. Посипваме с дебел слой пудра захар и канела, която можем да оформим като кръст.