Българското училище в Ел Ей стана безплатно

Бъдещето е в ръцете на спонсор, ръководството на българската Църква “Св. Георги” и на всички нас

31-годишна американка усилено учи български

12-годишната Вивиан от елита на американските деца вае български ченгелчета и отива в Принстън

Учителката Живка Костова (ляво) показва буквите на Вивиан и Памела в българското училище в Ел Ей “Иван Вазов”. Вивиан Неделчев (в средата) е избрана от “Националната общество за надарени и талантливи” за едно от най-успешните деца на САЩ за нейната възраст. Снимка: Училище

Учителката Живка Костова (ляво) показва буквите на Вивиан и Памела в българското училище в Ел Ей “Иван Вазов”. Вивиан Неделчев (в средата) е избрана от “Националната общество за надарени и талантливи” за едно от най-успешните деца на САЩ за нейната възраст. Снимка: Училище “Иван Вазов” (кликнете за голям размер – снимката може да бъде ползавана от всеки)

 

От този месец съставът на българското училище в Ел Ей “Иван Вазов” реши то да стане безплатно. Това стана възможно поради набраните средства от дарения, които са достатъчни за учебната 2009-2010 година и по случай празника на Народните Будители – 1 ноември.

Основен спомоществувател за българските деца в Лос Анджелис е фирма Bomar Trading Group Ltd. Всеки родител на децата с голямо желание помага с каквото може. Във фондация се получават и дарения от българи с бизнеси в района на Ел Ей. Освен финансови средства училището получава и помощни материали. Българската Църква “Св.Георги” предостави част от своят салон за гости, за да може да се започне. Всяка доларче се записва и приема с голяма благодарност. Важното е да се издържи тази учебна година, за да може “Иван Вазов” да участва в програми за помощи тук. От България в школото очакват пък помощ за набавянето на учебници през 2010г., тъй като тази година бе изпуснат срокът за подаване на молби, поради взетото малко късно разрешение за отварянето му. Фондация BulgariCA поема и всички допълнителни разходи, които се появяват в процеса на обучение на дечицата.

 

Между учениците в школото в Града на Ангелите е и Дина Паскалев, 31-годишна американка от филипински произход, омъжена за българин. Дина е учителка и обещала на съпруга си Паскал, че преди да посетят България през 2010г. ще знае езика.

Голямата гордост на “Иван Вазов” е ученичката Вивиан Неделчев (род.1997г.), която е избрана от “Националната общество за надарени и талантливи” (National Society for the Gifted & Talented) за едно от най-успешните деца на САЩ за нейната възраст. От две години Вивиан е канена всяка лятна ваканция в различни елитни американски университети по специални програми. Миналата година тя е получила сертификати по “Комуникации – говорене и писане” и “Математика – алгебра” от Университета в Бъркли, щата Калифорния. Тази година Неделчев е поканена в Принстън. Всеки курс се заплаща. Успехите на Вивиан родиха идеята за създаване на специален фонд “Надарени и талантливибългари в Калифорния” (Gifted & Talented Bulgarians in California) към Фондация Булгарика, който да финансира успелите наши деца, в т.ч. и тазгодишната програма на 12-годишното момиче.

Редовните занятия на “Иван Вазов” продължават всяка събота в сградата на българската Православна Църква “Св. Георги”. Предварително започнатата учебна програма ще бъде запазаена. Тя съдържа точно определен изискуем брой часове и обучение по  предметите български език и литература, история и география с използване на актуалните учебници, стенни карти, снимков и видеоматериал.

Цялата учебна програма е издържана и съобразена с тази, която в момента се използва в България, отговаряща на изискванията на МОМН, за да може да се издават валидни български дипломи, косвено в Европейския съюз. Учебниците и помагалата, по които се обучават децата са същите като тези, които се използват в България и са одобрени от МОМН.

В момента “Иван Вазов” работи с минимален брой закупени учебници, след като не бе успешен опитът за безплатно набавяне от България. Проведени са последователни разговори в йерархията, препращани от генералното консулство в Ел Ей, към посолството във Вашингтон, от там до главен експерт в МОМН, а тя насочва въпроса към министъра на образованието.

ПРИПОМНЯМЕ

Училището “Иван Вазов” в Лос Анжелис бе открито на 13 септември 2009г., а започна редовни занятия на 19 същият месец. Изненадата през първия учебен ден е, че в последния момент се оказва, че е забравен училищният звънец. Положението спасява Свещеника – Константински Епископ Кирил, който удря Църковната камбана. Дядо Владика казва, че “не е бил камбана сигурно от 10 години.” След като споделят неудобствата от рзстоянията в Ел Ей, учители, родители и доброволци започват да извозват децата всяка събота, докато се съберат достатъчно дечица за обещан от спонсор микробус. В момента на разположение са четири автомобила.

Има готовност за безплатен курс по Спортна Гимнастика с тренъор наша известна в миналото съзтезателка, която ще предостави и микробус за извозването на желаещите до залата. Освен този спорт, за занималните (извънредни часове след редовните) има готовност и за други занимания. Ледена пързалка ще предостави известният наш съзтезател по фигурно пързаляне от близкото минало Иван Динев.

Българското училище в Лос Анжелис “Иван Вазов” е създадено от фондация BulgariCA за “разпространение на българска култура и писменост в Калифорния и САЩ”. ОБЗОР – първото печатно издание на български език на Западния бряг в САЩ и он-лайн версията муwww.bulgarica.com са продукт на фондацията. Учителка е Г-жа Живка Костова, която е завършила педагогика в България и има 27-годишен стаж, като учителка. Инициативата за създаването и изборът на името “Иван Вазов” е на журналиста Евгени Веселинов, гл.редактор на медията и директор на училището.

On-line МОЛБА ЗА ПОСТЪПВАНЕ: http://www​.bulgarica​.com/vazov​-app

ОТ ТУК ИЗТЕГЛЕТЕ МОЛБА: (.doc & .pdf format) Molba Ivan Vazov School LA Molba Ivan Vazov School LA

 

АДРЕС ЗА ЗАНЯТИЯ НА УЧИЛИЩЕТО: 150 S. Alexandria Ave., Los Angeles, CA 90004

 

MAILING ADDRESS: Bulgarian School IVAN VAZOV – BulgariCA, PO BOX 291661, LOS ANGELES, CA 90029 ; Tel: 1-213-272-0568 Fax:1-323-953-3555 ; email: ivanvazovla@gmail.com, bulgarica@gmail.com ; web: www.bulgarica.com