Отзовават посланика – министърката пристига в САЩ



Н.Пр. Посланик Лъчезар Петков и съпругата му (дясно) по време на приема за 3 Март в българското посолство във Вашингтон. През септември 2008г. Петков става 29-ият най-висш представител на българската дипломация във Вашингтон. Там идва от последната си служебна длъжност директор на дирекция 

Бюлетините от изборите отишли с чувал в боклука 
   Външният министър Желева изразява съмнения дали въобще да гласуват българите в чужбина
  Дипломат №1 на България среща Хилари в САЩ на 23 ноември
  5 ноември 2009г. Българското правителство реши вчера да отзове посланиците на България в САЩ и Турция заради допуснати „законови нарушения при организирането и провеждането на парламентарните избори на 5 юли 2009 г.”, предаде АФП. Новината бе разпространена и от всички информационни агенции и медии в България.
   Правителството предложи освобождаването на Бранимир Младенов като извънреден и пълномощен посланик на България в Република Турция и на Лъчезар Петков като извънреден и пълномощен посланик на България в САЩ. Петков още не е направил и година на поста. Решението трябва да бъде одобрено от президента на България Георги Първанов.
В Турция са установени нарушения в изборния процес, докато българският посланик в САЩ Лъчезар Петков е държан за отговорен за изчезването на сак с бюлетини, изхвърлен погрешка от семейството на чистачката.
  Премиерът Бойко Борисов потвърдил пред в-к “Труд”, че кабинетът ще предложи на президента да върне от мандат Петков и Младенов, като заявява, че "разбира се, че ще бъдат отзовани, след като са вършели безобразия" и "надали президентът Първанов ще защитава хора, които са хвърляли бюлетини в боклука."
  rjelevaВъншният министър Румяна Желева взе това решение, след като в понеделник изслушала обясненията на двамата посланици. Желева пояснила, че дипломатите ще останат на работа в министерството, тъй като притежават голям опит.
   По думите й с отзоваването на Лъчезар Петков, който бе проверяван за изчезването на изборна документация, България изпраща "нормален" сигнал към САЩ.
   Министър Желева съобщила още, че МВнР няма да прекратява предсрочно мандата на посланика ни в Лондон Любомир Кючуков, който според политическа партия РЗС бил главният виновник за разкриването на огромния брой секции в Турция.
   Желева посочила, че трябва да бъде обсъден въпросът дали българите зад граница изобщо да имат правото да гласуват. По думите на министъра страната има нужда от нов изборен кодекс.
   В това тежко дипломатическо положение идва визитата на Румяна Желева във Вашингтон на 23 ноември, когато тя ще срещне тук държавния секретар Хилъри Клинтън. Най-вероятно тя ще се види и с посланик Петков, който може би все още ще бъде на поста си, поради недостатъчното време за напускане на официален дипломатически пост.
  В момента България е без посланици в Скопие и в Париж и без генерални консули в Солун, Милано, Ню Йорк и Лос Анжелис, като дипломатическите мисии изпълняват временно изпълняващи длъжностите.
   Според законите на България, за да бъдат отзован дипломат, трябва да има решение на министерски съвет (МС) с предложение, което отива при президента. По конституция МС предлага, а държавният глава подписва последен, т.е. назначава и отзовава българските посланици.
БЪЛГАРСКИЯТ ЧУВАЛ ВЪВ ВАШИНГТОН
   В посолството ни във Вашингтон, освен чистачката, секюрити и посланика има още 13 дипломатически служители, сред които пълномощен министър, един съветник, трима втори секретари, още толкова трети секретари, административен аташе, двама военни, един от МВР и търговски представител.
THE STORY Вестник 24 часа: "Вечер е. Чистачката на българското посолство в САЩ влиза в специалното помещение на мисията, отредено за деловодство. Чака я много работа, но тя решава да започне с най-важното. Погледът й спира на голям черен чувал в ъгъла. Вика мъжа си, който е охрана, и му помага, докато той нарамва с пъхтене обемистия товар. Отваря пред него вратите, улеснявайки го по пътя към външните контейнери за боклук.

Малко по-късно колите за събиране на смет натоварват каквото там е изхвърлено от българската амбасада. В това число и голям черен чувал, който е акуратно запечатан. А тази акуратност не е случайна, защото в този чувал са изборните документи от проведения през юли вот, в който да гласуват за народни представители са се явили 2921 българи, живеещи в консулски окръг Вашингтон, САЩ.

Някои твърдят, че на сутринта, когато бдителен дипломат установил липсата на торбата с бюлетините и вдигнал аларма, цялата мисия хукнала след боклукчийския камион, за да спасява от федералните сметища ценното имущество. Лутали се из мизериите на американската столица като изпаднали афроамериканци в Южен Бронкс, но от черния чувал с ценните книжа нямало и помен..."