Бременна почина от свински грип в Стара Загора

 България е в пред-епидемична ситуация - колко и къде са заболелите
  h1n1Стара Загора, 2 ноември 2009г. Бременна жена почина с диагноза свински грип в болницата "Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, съобщи Катя Бекярова, директор на болницата, цитирана от БТА.
  Починалата Тюркшан Стефанова /30 г./ е от село Шивачево, област Сливен. Тя е била бременна в петия месец. Постъпила е в болницата на 22 октомври по собствено желание. Преди това е била приета на 19 октомври в болницата "Хаджи Димитър" в Сливен, където е лекувана за синузит и е била изписана, добави Бекярова.
  В болницата в Стара Загора е било установено, че жената е с двустранна бронхопневмония. При прегледа акушер-гинеколог установил втора нормална бременност. Състоянието на жената силно и бързо се влошило, тя била преместена в отделението за анестезия и реанимация, където е издъхнала.
 Това е първия смъртен случай от свински грип в региона на Стара Загора, уточни директорът на РИОКОЗ Елена Канева.
  В момента България е в предепидемична ситуация, регистрираната заболяемост от грип е 132 на 10 хиляди души, съобщи пред журналисти националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова. За обявяване на грипна епидемия трябва да се достигне заболяемостот 198 на 10 хиляди души, което означава, че в рамките на една седмица броят на болните трябва да нахвърли 150 хиляди души. Тя коментира, че грипният вирус  А (H1N1) е вирус като всички останали, адаптиран за разпространение между хората. Той не се отличава по нищо от останалите вируси, клиничната картина, която предизвиква, също не се отличава, допълни Кожухарова.
 Обобщената характеристика на Световната здравна организация /СЗО/ за този вирус е, че сред заболелите преобладават предимно млади хора, което е типично за грипа. Най-често от болнично лечение се нуждаят съвсем малки деца. От всички възрастови групи от болнично лечение имат нужда между 1 и 10 процента, които са по-тежко протичащите случаи. При 10 до 25 на сто от лекуваните в болница пациенти е имало нужда от лечение в интензивно отделение. В световен мащаб досега смъртен изход е регистриран при 2 до 9 процента от хоспитализираните  в болници. При бременните жени вероятността да има нужда от интензивно лечение в сравнение с останалото население е десет пъти по-висока. 
  Тежко протичане и неблагоприятен изход от инфекцията на грипния вирус А (H1N1) най-често е документирано при наличие на предразполагащи заболявания, като хронични заболявания на дихателната система включително астма. В момента СЗО съобщава, че всички изолирани вируси  А (H1N1) са чувствителни на антивирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца" и потвърждава препоръката си да се използват именно те за лечение.
  Грипните епидемии продължават между 4 и не повече от 8 седмици, съобщи Кожухарова.
ПРИПОМНЯМЕ:
Здравият човек не се нуждае от противогрипна  ваксина!
Кои ваксинират срещу свински грип?
Наркоман е 1-ят починал от свински грип в България
Мексико диктува на САЩ и Канада
Свински грип напада света – идва от Мексико

   В момента в България от всичките разновидности на грип са болни около 100 000, съобщи на пресконференция Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването,цитиран от БТА. У нас регистрираните три смъртни случаи, причинени от  грипния вирус А /H1N1/, представляват смъртност от 0,003, която е значително по-ниска от тази в САЩ и в Западна Европа, където е от 0,1 до 0,3 на сто, съобщи Кунчев. Той посочи, че смъртните случаи у нас в следствие на по-интензивни грипни вируси по време на грипна епидемия и непосредствено след нея са между 2500-3000. От грип умират предимно възрастни хора, които имат много придружаващи заболявания. Това показва статистиката години наред, посочи Кунчев. По думите му, тази грипна епидемия е напълно съпоставима с предходни, но е по-интензивна.
  От днес в грипна ваканция до 6 ноември са всички училища във Враца, Ямбол и в Бургас.
  В Габрово и Варна грипна ваканция е обявена до 4 ноември, но днес местните епидемични щабове ще решават дали да удължат ваканцията до края на тази седмица.
  В Благоевград заболеваемостта все още не е достигнала епидемични стойности. В Ловеч до момента няма затворени училища. В община Шумен днес се взема решение за обявяване на грипна епидемия.
  В Силистра регистрират рязко повишаване на заболеваемостта, и днес ще се вземе решение за разпореждане на епидемични мерки.
  Самоков също е в епидемична ситуация, заболеваемостта там е малко над 200 на 10 000 души. В Каварна е достигната висока заболяемост, отсъствията през последния учебен ден на миналата седмица са 42 на сто. Там също се обявява  епидемия, училищата ще бъдат затворени до края на тази седмица.

1 comment for “Бременна почина от свински грип в Стара Загора