Първите два случая на A(H1N1) в Бургас

h1n1Руснак с лека форма и бременна в тежко състояние на командно дишане -  плодът е добре
Няма увеличение на болните в детските градини и училищата

  Бургас, 29 октомври 2009г. В Бургас са потвърдени първите два случая на вируса A(H1N1). Това каза директорката на РИОКОЗ в морския град д-р Светла Станчева на пресконференция в общината днес, цитирана от БТА. Тя добави, че потвържденията за носителство на вируса засега е устно. Единият случай вече бе оповестен. Това е 36-годишната бременна жена, която е в отделението по реанимация в бургаската болница на командно дишане. Вторият е руски гражданин, при който заболяването протича в по-лека форма и той е на домашно лечение.
  Жената е в тежко състояние, но се лекува с най-модерна болнична терапия, каза директорът на бургаската болница д-р Стефан Станчев. Плодът засега е добре.
  Днес вероятно в София ще бъде изпратена още една проба на възрастен пациент със съмнение, че също е болен от така наречения свински грип. Станчева припомни, че досега в регион Бургас не бе доказано носителство на A(H1N1) с изключение на немска туристка през лятото.
  Д-р Станчева добави, че Бургас се намира на границата на предепидемиологичната обстановка. В края на миналата седмица има регистрирани 144 случая на остри респираторни заболявания на 10 000 души. Критичният праг е 200 към 10 000, каза още тя.
  Засега няма увеличение на болните в училищата и детските градини в Бургас, каза заместник-кметът Йорданка Ананиева.
  Обявяването на грипна ваканция в Сунгурларе е заради отсъствия по болест на повече от 30% от децата, каза д-р Станчева.