САЩ и Европа ще екстрадират взаимно

EUUSFlags28 октомври 2009г. САЩ и Европейският съюз подписаха днес споразумение за екстрадиране, което позволява на страните членки на съюза да отказват да изпращат в САЩ заподозрени, заплашени със смъртно наказание, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Споразумението засилва трансатлантическото сътрудничество в борбата срещу тероризма и обмена на информация. То позволява създаване на специални европейско-американски работни групи за борба с тероризма и тежките престъпления и подкрепя съществуващите двустранни споразумения между САЩ и страните от ЕС.

САЩ и ЕС започнаха преговори по споразумението след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. Министрите на правосъдието от ЕС ратифицираха по-рано този месец договора, който влиза в сила на 1 февруари, отбелязва БТА. Церемонията по подписването бе в шведското посолство във Вашингтон.

Договорът улеснява и двете страни да търсят и обменят информация за банкови сметки на заподозрени и въвежда използването на видеоконферентна връзка за даване на показания от свидетели и експерти.