Завършилите висше да получат българско гражданство!



България е била на три морета. Всички знаем със сигурност, че такива граници българската държава е имала при царете Симеон I и Иван Асен II. (кликнете върху картата 2 пъти за голям размер)

България е била на три морета. Всички знаем със сигурност, че такива граници българската държава е имала при царете Симеон I и Иван Асен II. (кликнете върху картата 2 пъти за голям размер)

Българите от териториите, отнети на България с Парижкия мирен договор от 1947 г. да станат граждани по съкратена формална процедура
Работи се по специален законопроект за българските общности в чужбина
  София. Чуждестранните граждани, завършили висшето си образование в  България, да придобиват българско гражданство по облекчена  процедура, предлага министър Божидар Димитров, съобщи  правителствената информационна служба.     Мотивът за това е, че те са преминали естествения процес на  натурализация за периода на следването си и е време държавата да  използва потенциала им.     Министър Димитров, който отговаря за българите в чужбина, е  подготвил предложение за промени в Закона за българското  гражданство, които вече се съгласуват с министерствата, с  неправителствени и патриотични организации и предстои да бъдат  разгледани до месец на заседание на правителството. Tой представи промените пред ръководството на ВМРО, с което има среща за  водената от кабинета политика по отношение на закрилата на  българите и на българската култура в чужбина. 
 Освен висшистите само въз основа на формално искане до  министъра на правосъдието възстановяване на гражданството ще  получат и българите от териториите, отнети на България с  Парижкия мирен договор от 1947 г., предвиждат предлаганите  промени.     Екипът на министър Димитров работи и по законопроект на  българските общности и за българите, живеещи извън България. Той  ще урежда отношенията между държавата и диаспорите, както и  правомощията и взаимодействието между компетентните български  институции по отношение на българските общности.
Проект за Закон за Българите в Чужбина /2009/

2 comments for “Завършилите висше да получат българско гражданство!