ФБР към МВР: Разчитаме на информатори за отвличанията

bandit-s-ka4ulkaОпазването на живота на жертвата е Номер 1
Вътрешният министър Цветан Цветанов се среща със съдия Луис Фрий - бивш директор на ФБР 

  София, 27 октомври 2009г. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна със съдия Луис Фрий - бивш директор на ФБР.
    Двамата обсъдиха американския опит в противодействието на корупцията и на организираната престъпност.
    Луис Фрий каза пред журналисти, че отношенията между ФБР и МВР са много силни и важни за САЩ. Той посочи, че разговорите му с министър Цветанов, както и онези, които предстои да се състоят с други министри, ще бъдат насочени към търсенето на възможности за засилване на сътрудничеството в съвместната борба с корупцията.
     На срещата са били обсъдени и стратегии за противодействие на отвличанията. Фрий отбеляза, че в САЩ  разкриваемостта на отвличанията е повече от 75 процента. Той каза, че ФБР винаги е следвало идеята, че опазването на живота на жертвата е основната цел. Наказанията за подобни престъпления в САЩ варират от доживотен затвор до смъртна присъда. Фрий добави, че ФБР често разчита на информатори при разкриването на отвличания.
    Според министър Цветанов трябва да се предприемат законодателни инициативи, чрез които да може да се дават парични средства срещу информация за хора, които се занимават с отвличания. Т.е. да бъде въведена старата многогодишна практика в САЩ за предлагане на награди за престъпници.