Имотите растат – доверието пада – индустрията нагоре

Със своите 33 871 648 души (2000) Калифорния (California) е щатът с най-многобройно население и е 3-ят най-голям щат по площ. 68% от населението живее в двата най-големи метрополиса - на Лос Анджелис и Района на Санфранциския залив. Прякорът на Калифорния е „Златният щат“ (заради Златната треска в Калифорния). Докато Южна Калифорния е гъсто населена, по-голямата като площ Северна Калифорния има по-малобройно население. Името идва от „Las sergas de Espladián“ ('Приключенията на Спладиан') — роман от 16 век на Гарси Ордонес де Монталво — в който се разказва за райски остров с името Калифорния.С името Калифорния била наречена северозападната част на Испанската империя в Северна Америка. След Мексикано-американската война от 1847 г. районът бил разделен между Мексико и САЩ. Мексиканската част, Баха (долна) Калифорния, била по-късно разделена на щатите Баха Калифорния и Баха Калифорния Сур. Американският дял, Алта (горна) Калифорния, станал американски щат под името Калифорния през 1850 г. През 2006г. делът на Калифорния в БВП на САЩ е 14%, или близо 1,4 трилиона долара. По този начин приходите на Калифорния надвишават тези на която и да е друга държава в света освен САЩ, Япония, Германия и Обединеното кралство. Сега ситуацията е съвсем друга.

Със своите 33 871 648 души (2000) Калифорния (California) е щатът с най-многобройно население и е 3-ят най-голям щат по площ. 68% от населението живее в двата най-големи метрополиса - на Лос Анджелис и Района на Санфранциския залив. Прякорът на Калифорния е „Златният щат“ (заради Златната треска в Калифорния). Докато Южна Калифорния е гъсто населена, по-голямата като площ Северна Калифорния има по-малобройно население. Името идва от „Las sergas de Espladián“ ('Приключенията на Спладиан') — роман от 16 век на Гарси Ордонес де Монталво — в който се разказва за райски остров с името Калифорния.С името Калифорния била наречена северозападната част на Испанската империя в Северна Америка. След Мексикано-американската война от 1847 г. районът бил разделен между Мексико и САЩ. Мексиканската част, Баха (долна) Калифорния, била по-късно разделена на щатите Баха Калифорния и Баха Калифорния Сур. Американският дял, Алта (горна) Калифорния, станал американски щат под името Калифорния през 1850 г. През 2006г. делът на Калифорния в БВП на САЩ е 14%, или близо 1,4 трилиона долара. По този начин приходите на Калифорния надвишават тези на която и да е друга държава в света освен САЩ, Япония, Германия и Обединеното кралство. Сега ситуацията е съвсем друга. Най-долу четете за Калифорния.

Показателите на финансовото състояние на американците и безработицата се влошиха

Продажбите на автомобили се увеличават

Доларът леко поскъпва

В Калифорния вместо вино и мляко – марихуана

27 Октомври 2009г. Цените на жилищата в Съединените щати са се повишили за трети пореден месец през август според внимателно следения от пазарите индекс Стандард енд Пуърс/Кейс-Шилър (Standard & Poor’s/Case-Shiller) за 20 големи градове в САЩ, цитиран от Асошиейтед прес .

Спрямо юли индексът е нараснал с 1 процент до 144,5 според сезонно коригираните данни. Цените на жилищата отчитат спад от 11,4 процента спрямо август миналата година, но на годишна основа понижението се е забавило.

Жилищата са поевтинели с близо 30 на сто след пика, отчетен през май 2006 година, като цените им са на най-ниското равнище от август 2003 година. Експертите от сектора обаче продължават да се опасяват, че растящата безработица и просрочването на кредитите ще имат превес над покачването на цените на жилищата.

Американските потребители се разколебаха в своите очаквания относно възстановяването на икономиката, в резултат на което индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет неочаквано се понижи през октомври.

Стойността му възлезе на 69,4 спрямо 73,5 пункта през септември, което бе най-високото ниво на измерителя на потребителските нагласи за последните 12 месеца. Анализаторите очакваха повишение до 73,6 пункта спрямо първоначално обявените за септември 70,2 пункта.

Оценката на потребителите за текущото състояние на икономиката, както и очакванията им за развитието й през следващите шест месеца, се понижават едновременно през октомври.

Това показва, че според домакинствата тяхното финансово състояние се е влошило и те ще бъдат по-малко склонни да правят големи разходи, каквито са покупките на жилище или автомобил, на фона на растящата безработица.

По-рано днес стана ясно, че индексът на индустриалното производство се е повишил с 0,7% на месечна база през септември. Икономистите очакваха по-слаб ръст, след като през август показателят нарасна с 1,2% на месечна база.

Това е третото поред месечно увеличение на продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги. Повишението за третото тримесечие възлиза на 5,2% – най-силният тримесечен ръст за последните четири години.

Степента на оползотворяване на производствения капацитет нараства до 70,5% през октомври спрямо 69,9% за предишния месец. Най-много се увеличава производството на автомобили, метали и технологични продукти.

Щатският долар поскъпва с 0,5% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия – EUR/USD 1,4876 долара за евро.

 Снимка от уебсайтът www.ecosilly.com , който призовава за легализиране на доходоносната култура марихуана в Калифорния

Снимка от уебсайтът www.ecosilly.com , който призовава за легализиране на доходоносната култура марихуана в Калифорния

КАЛИФОРНИЯ

Вместо вино и мляко – марихуана

През месец юли тази година губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер обявиизвънредно фискално положение в щата заради бюджетния дефицит в размер на 24.3 млрд. долара. Шварценегер нареди всички държавни офиси да бъдат затваряни за три дни всеки месец до юни 2010, като през това време на служителите няма да им бъде плащано, предаде БиБиСи. Калифорния е един от най-силно засегнатите от рецесията американски щати.

Марихуаната стана неразривна част от икономиката на щата Калифорния и подпомага доходите на земеделците до такава степен, че законодатели от този най-населен американски щат обмислят легализиране на канабиса с цел стимулиране на данъчните постъпления.

Това съобщи още през месец май т.г. кореспондентът на Франс прес от Юкая, щата Калифорния Роб Глостър, цитиран от БТА.

По думите на нашенци в Лос Анжелис, българи от “Града на Ангелите” успешно отглеждат “трева” в Северната част на щата, като предоставят дори работа на своите сънародници.

california-county-map 2Северно от Сан Франциско насаждения от канабис се простират в подножието на Скалистите планини в окръзите Мендосино, Хумболт и Тринити (на снимката горе ляво – кликнете за голям размер). Това е “Изумруденият триъгълник”, в който отглеждането на този наркотик е публична тайна.

“Парковете и горите са залети от марихуаната”, признава лейтенант Ръсти Ноу от полицията на Мендосино.

По оценка на местните власти половината икономическо производство на окръга е отглеждането на марихуана след упадъка на дърводобивната индустрия. В щат, който през 2006 г. легализира употребата на марихуана за медицински цели, от нея преживяват магазините за градинарски пособия и производителите на напоителни инсталации.

GoldDollar“Успешните фирми са тези, които работят с този сектор”, отбелязва щатският министър на земеделието Тони Линегар.

В местния университет в Хумболт има семинар за “растежа на икономиката на марихуаната”. В град Юкая “клиника”, която предписва дрогата за медицински нужди, се помещава точно до наборен център на армията на САЩ. А пушачите на марихуана не се крият и палят джойнтовете си на стъпалата на окръжния съд, разказва пратеникът на агенцията. “Полицията казва: “Давайте смело, стига да не виждам и да не подушвам нищо””, казва 39-годишният Джъст. Той уверява, че открито пуши от 5 години и никога не е бил санкциониран.

jailПолицаите се съсредоточават върху големите стопанства и пренебрегват частните лица, които отглеждат марихуана за медицински цели, стига да са картотекирани. “Занимаваме се с тези, които се възползват от медицинската система, за да забогатеят”, обяснява лейтенант Ноу.

В Калифорния има 200 000 потребители на марихуана с медицинско разрешение. Мнозина обаче подозират лекарите, че щедро дават такива разрешителни срещу заплащане. Консумацията на марихуана остава незаконна по силата на федералния закон, но правителството на Обама даде да се разбере, че няма да преследва калифорнийските “клиники”.

Шварценегер смята, че е настъпил моментът да се обсъди пълното й узаконяване, макар и да заяви, че лично той е против подобна мярка.

Ако текстът бъде приет, Калифорния ще стане първият американски щат, поел по този път. 56% от калифорнийците подкрепят подобна законова мярка и това би донесло 1,3 милиард долара данъчни постъпления годишно.

Продажбата на марихуана за медицински цели вече носи на данъчните власти постъпления от 18 милиона долара годишно. Поддръжниците на легализацията оценяват годишното производство на канабис в щата на 14 милиарда долара годишно. За сравнение млекопроизводството достига едва половината от тази сума, а добивът на грозде – една четвърт.

Освен на силите на реда обаче узаконяването не би се харесало и на производителите, ако е придружено от тежко данъчно облагане, добавят от Франс прес.

По-рано този месец стана известно, че американските власти няма да арестуват притежателите на марихуана, които използват или продават наркотика с лечебна цел според щатските закони, предаде AP. Новата разпоредба вече е сведена до знанието на федералните прокурори.

Още през 2005г. журналистичeският уебсайт www.upi.com, показа снимка, на която лицето

Новата политика на Вашингтон е коренно различна от провежданата от администрацията на предишния президент на САЩ Джордж Буш. По негово време законът не различаваше използването на марихуаната с лечебна цел и като наркотик.

В САЩ 14 щати позволяват използването на марихуана с медицинска цел – Аляска, Калифорния, Колорадо, Хавай, Мейн, Мериленд, Мичиган, Монтана, Невада, Ню Мексико, Орегон, Роуд Айлънд, Върмонд и Вашингтон. Сред тях уникален по своята същност е бизнесът с марихуана в Калифорния – там има специални амбулатории, в които наркотикът се продава, а марихуаната дори се рекламира.