Кучето на опозицията, стана куче на управляващитеНа 22.03.2008 г. в София на стадион 'Раковски' се проведе национален шампионат за Българско овчарско куче организиран от Българска киноложка организация/UCI/ в памет на Мирослав Арсенов. Другата алтернативна организация БРФК може да се поучи как се организират изложби от такъв ранг. Участваха над 200 кучета от цялата страна. Лично Бойко Борисов награди победителите. Българската киноложка асоциация се сдоби с нов микробус с ремарке за 24 кучета подарен от г-н Борисов. Почти всички клубове за БОК в страната вече се присъединиха към новата организация на която Бойко Борисов е почетен председател. Всички бягат от структурите на БРФК защото там цари пълен хаос, според организаторите. (кликнете за голям размер)

На 22.03.2008 г. в София на стадион 'Раковски' се проведе национален шампионат за Българско овчарско куче организиран от Българска киноложка организация/UCI/ в памет на Мирослав Арсенов. Другата алтернативна организация БРФК може да се поучи как се организират изложби от такъв ранг. Участваха над 200 кучета от цялата страна. Лично Бойко Борисов награди победителите. Българската киноложка асоциация се сдоби с нов микробус с ремарке за 24 кучета подарен от г-н Борисов. Почти всички клубове за БОК в страната вече се присъединиха към новата организация на която Бойко Борисов е почетен председател. Всички бягат от структурите на БРФК защото там цари пълен хаос, според организаторите. (кликнете за голям размер)

Световно признаха две нови породи български кучета - овчарско и лудогорско гонче
Според премиера Борисов всички качества на българското овчарско куче са ценни и би било добре и българските политици да ги притежават
  Разлог, 25 октомври 2009г. Всички качества на българското овчарско куче са ценни и би било добре и българските политици да ги притежават, каза министър-председателят Бойко Борисов днес в Разлог след откриването на международна киноложка изложба, цитиран от БТА.
  Българското овчарско куче притежава вярност, силно е, бие с хищниците и лошите и е много добър пазач. Това е най-важното,
каза известният с пристрастието си към кучетата, и сам собственик на елитен пес премиерът Борисов.
  Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов връчи при откриването на изложбата на премиера Бойко Борисов в качеството му на почетен председател на Българския киноложки клуб официалните документи за признаването на две породи български кучета - българско овчарско куче и българско лудогорско гонче.

Борисов (дясно) показва международните сертификати на породата 

Министър Найденов обясни, че признаването на българското овчарско куче е било отказвано години. В шеговит тон премиерът и земеделският министър коментираха, че е било така, защото
дълго време това е било "кучето на опозицията" и министрите на ДПС не са давали да бъде признато.
  "Сега вече това е кучето на управляващите",
добави министър-председателят. "Вече имаме признато от министъра на земеделието и храните като порода българско овчарско куче. Досега министрите на ДПС умишлено го спираха, защото не е хубаво България да има овчарско куче, което да пази народа.", бяха думите на премиера.
  От Българския киноложки клуб подариха в знак на благодарност малки овчарски кученца на премиера Борисов и на министър Найденов. И тъй като по традиция за куче се плаща, двамата извадиха от джобовете си по една банкнота. Благодарност към тях изказа и Володя Орожевски, представител на една от най-големите международни киноложки организации - Световния киноложки съюз.
  Той поздрави представителите на държавата и на Българския киноложки клуб с двете вече признати български породи кучета, които са също международно регистрирани и признати като пълноправни породи и като световно наследство.
  Десетки бяха участниците, а стотици зрителите на киноложката изложба на градския стадион в Разлог. Тя започна с дефиле на клубовете на българското овчарско куче, българското лудогорско гонче и българския барак от цялата страна. Международната киноложка изложба продължи с конкурс за кучета от всички породи за присъждане на сертификат за интернационален шампион по красота.

От дълги години Борисов е фен на кучетата и се опитва да помогне породата да бъде призната. През март 2008г. пък, той откри третия Клубен Републикански шампионат за „Българско овчарско куче”, където се появи с един от своите възпитаници.

От дълги години Борисов е фен на кучетата и се опитва да помогне породата да бъде призната. През март 2008г. пък, той откри третия Клубен Републикански шампионат за „Българско овчарско куче”, където се появи с един от своите възпитаници.

Когато през май месец т.г. бяхме в България и търсехме да закупим куче, което да си донесем в САЩ, научихме от познати на тогавашния кмет Борисов, собственици на български овчарки, че той отглежда кучета, които продава по-късно само на свои приятели за по 5 лева всяко. Куче не се подарявало, затова ги давал срещу тази символична сума, им казал той самият. Породата на кутретата е точно Българско овчарско куче. В двора на къщата си в Банкя тогава Борисов гледаше три малки палета, а в съседните имоти, които са собственост на негови роднини, са разположени още десетина палета. Всички по-близки приятели на тогавашния градоначалник имаха вече поне по едно Българско овчарско куче в дома си, „закупено” от лидера на ГЕРБ.
bulgarskoovcharskokucheБългарското овчарско куче [БОК] известно и като каракачанско куче, е порода кучета, използвана още от древните траки по нашите земи. Характеризира се с гъста космена покривка, уравновесен характер, вярност към стопанина и непридирчивост към условията на околната среда.
БОК не е домашен компаньон, който ще се излежава на дивана, ще прави разходки сред шумотевицата на града между хора и автомобили, ще подтичва игриво из парковете със своите събратя от всевъзможни други породи. БОК трябва да е носител на строго конкретни работни качества, съчетани със стабилизиран екстериорен облик. Това куче защитава домашните любимци, охранява фермата, следи за безопасността на стопанина си и семейството му. Недопустимо е в него да липсва инстинкт за охрана, а още по-страшното е да се страхува от селскостопанските животни или да проявява агресивност и стремеж да ги напада. В продължение на векове това куче е селекционирано да охранява без да му се подава команда – неговото нападение и хапане са трудно предсказуеми.

Това куче може да бъде отглеждано за полицайско или да пази стадо във ферма и други. Не се препоръчва да се отглеждат в апартаменти.

Може да се отглежда в широки дворове, с наличие на други животни, като котки например. Крайно важна е хигиената. Кучето трябва да бъде задължително ресано и къпано често. 

БОК е от молосоидите. Носител е на такива качества като упоритост, самостоятелност при вземане на решения, увереност в собствените сили. Има силно развито чувство за териториална неприкосновеност. Под това определение се включват не само животните, за които се грижи, но също така – фермата, стопанина, неговото семейство и покъщнина.

Извън “своята” територия овчарското куче е безразлично към чужди хора, дотолкова, доколкото не прецени, че те се явяват реална заплаха за него или за стадото, което охранява. Не е изключена проявата на нападение, ако бъде провокирано чрез викове, силен шум или предизвикващи движения.

bulgarskoovchasrkokuchebebeОвчарското куче, макар и къснозряло в полово отношение, физически расте бързо. Още през първите шест месеца след раждането натрупва значителна телесна маса. През целия период на активно израстване, от раждането до 20-24 месечна възраст, овчарското куче трябва да бъде хранено пълноценно и същевременно – да не бъде прекалено натоварвано физически. За разлика от много други молосоиди българското овчарско куче не е особено претенциозно към качеството и количеството на храната. Задоволява потребностите си при консумация на кости с остатъци от месо, сухожилия, хрущялна тъкан, вътрешни органи.

3 comments for “Кучето на опозицията, стана куче на управляващите