36 000 в “щипките” на рака 2010 г. в БългарияКожата се оказва най-уязвима за рака и този вид е най-разпространен. Както и най-лесно предизвикваният от самите хора. Ракът на кожата е болестно състояние, типично за хора на възраст между 20 и 40 години. Двете му разновидности са доброкачествен и злокачествен (меланом). Меланомът е тумор, който произхожда от меланоцитите (клетките, които произвеждат пигмента меланин, който пък определя цвета на кожата, косата и очите). Меланомът е много опасен поради ранното си метастазиране. Факторите за развитие на меланома са: наследственост, ултравиолетови облъчвания (изкуствен тен) хормонални проблеми (от хранене и неправилен живот), хронично дразнене на пигментирани бенки (излишно пипане). Симптоми са: едната част от бенката се различава съществено от другата част; краищата на бенката са неравни и набраздени; бенката сменя цвета си или е с различно оцветена повърхност; бенката е по-голяма от 5 мм (това е първото което трябва да проверите) (кликнете на снимката за голям размер)

Кожата се оказва най-уязвима за рака и този вид е най-разпространен. Както и най-лесно предизвикваният от самите хора. Ракът на кожата е болестно състояние, типично за хора на възраст между 20 и 40 години. Двете му разновидности са доброкачествен и злокачествен (меланом). Меланомът е тумор, който произхожда от меланоцитите (клетките, които произвеждат пигмента меланин, който пък определя цвета на кожата, косата и очите). Меланомът е много опасен поради ранното си метастазиране. Факторите за развитие на меланома са: наследственост, ултравиолетови облъчвания (изкуствен тен) хормонални проблеми (от хранене и неправилен живот), хронично дразнене на пигментирани бенки (излишно пипане). Симптоми са: едната част от бенката се различава съществено от другата част; краищата на бенката са неравни и набраздени; бенката сменя цвета си или е с различно оцветена повърхност; бенката е по-голяма от 5 мм (това е първото което трябва да проверите) (кликнете на снимката за голям размер)

255,120 болни до 2008-ма
Българка от Ел Ей: "Продължавам напред! Когато "видиш" смърта осъзнаваш колко важен е животът!"
Мъжете "падат" повече - всеки 5-ти с рак на кожата - 1/2 след 65г. Всяка 6-та жена с рак на гърдата
Най-много умират от бял дроб, следват дебелото черво и гърдата

 София, 23 октомври 2009г. "Ужасно е! Отрязоха ми и двете гърди! Как да ти кажа какво чувствам, като не знам! Не го пожелавам на никого!". Това ми каза наша млада сънародничка в Лос Анджелис по време на престоят й в елитна болница в града след тежка операция от рак на гърдата.
Проблемът е световен и не подминава нито една държава. Процентът на засегнатите в България също не е малък. През 2010 г. в Родината се очакват 36 000 да попаднат в "щипките на рака". Това е броят на нови случаи на злокачествени заболявания, цифра която съобщи днес ръководителят на Националния раков регистър доц. Здравка Валерианова на кръгла маса за проблемите при снабдяването с лекарства за онкоболни, организирана в БТА.
 Прогнозните данни за злокачествените заболявания у нас са изготвени от Националния раков регистър и са предоставени на Министерството на здравеопазването.
 От очакваните 36 000 нови случаи 8925 трябва да получат лечение чрез химеотерапия, а 3752 чрез - хормонотерапия, уточни доц. Валерианова.
 Последните данни на Националния раков регистър са за 2007 г.

Според тях към началото на 2008 г. (краят на 2007) броят на болните от злокачествени заболявания у нас е 255 120 души, от които 101 527 мъже и 153 593 жени. Почти всеки 5-ти от тях е с немеланомен кожен карцином /54 888/ и почти всеки 6-ти е с рак на гърдата /44 771/.
  Смъртните случаи от рак през 2007 г. са 17 827, от които 10 368 при мъжете и 7459 при жените. Най-голям е относителният дял на починалите от рак на белия дроб - 19,2%, следват смъртните случаи от рак на дебелото черво - 8,4% и рак на гърдата - 7,2%.
  През 2007 г. новите случаи на рак нарастват с 3,4% в сравнение с 2006 г. Регистрираните нови случаи на злокачествени заболявания са 33 582, като мъжете "падат повече". 53% от всички нови случаи на рак при по-засегнатия пол са след 65-годишна възраст.
  rak na chervataНай-разпространената локализация и при мъже и при жени е ракът на дебелото черво и ректума - 4599 нови случаи, което представлява 13,7% в структурата на новозаболелите от рак в страната. Втората по-честота локализация е рака на белия дроб - 3860 нови случая, следван от рака на гърдата - 3622.
 "Ужасно е! Отрязоха ми и двете гърди! Как да ти кажа какво чувствам, като не знам! Не го пожелавам на никого!". Това ми каза наша млада сънародничка в Лос Анджелис по време на престоят й в елитна болница в града след тежка операция от рак на гърдата. rak actionИмето помоли да запазим в тайна, но добави, че "би се радвала да контактува с всяка българка със същия проблем и да помогне с каквото може." Но, "предпочита личният контакт." "Не съм омъжена и все още ми се ходи насам-натам. За радост всичко мина успешно и ще живея (смее се ...). Няма разсейки и ще мога да продължа нормален живот," казва момичето. "Какво пък толкоз? Важното е човек да не се отчайва и да продължава напред! Когато "видиш" смъртта, още повече осъзнаваш колко важен е животът," завърши гордата българка.
rak cigariЗАЩО ПУШИТЕ? Връзката на рака с тютюнопушенето е безспорна. Изключително дискретна е симптоматика, с която започва тази болест. Промяната в гласа (става дрезгав) за по-продължителен период от време, продължителното затруднено преглъщане или болката при преглъщане - това са ранните симптоми. Повечето пациенти се сещат да потърсят лекарска помощ, едва след като получат затруднения в дишането, а в повечето случаи тогава вече е късно. Друга рискова група са работещите в условия на вредни изпарения: работници в химическата промишленост, в асфалтови бази, леяри, шофьори. Двата основни метода за лечение са хирургичното лечение и лъчелечението. В ранните стадии успешно могат да бъдат излекувани 93% от болните. В по-напреднал стадий прогнозата се влошава. Ето защо за успешното лекуване при твърде напреднало заболяване е необходимо да се премахне ларинксът. При тази операция се извежда отвор в шийната ямка, през който болният диша до края на живота си, ларинксът се отстранява, а говорът се губи поради липсата на гласни връзки. Тази травмираща операция се съчетава най-често с лъчелечение - телегаматерапия.