30 години и “до живот” за отвличане

jailСпоред премиера Бойко Борисов това са наказанията за разкрити похитители: "Психозата у обществото е голяма, а обикновено жертва са беззащитни хора или деца. Почти във всички случаи има и риск за живота им"
Само преди броени дни ново отвличане на дете на бизнесмен възбуди духовете в България
  София, 23 октомври 2009г. Според премиера Бойко Борисов наказанието за разкрити похитители на отвлечено лице трябва да е между 30 години и доживотенн  затвор, като най-тежката присъда трябва да се дава тогава, когато отвлеченото лице е починало.
    Борисов заяви, че тези наказания предлага на базата на разбирането си като полицай. По думите му, цитирани от БТА твърде скъпо струва на службите разкриването на такова престъпление. Психозата у обществото е голяма, а обикновено жертва са беззащитни хора или деца. Почти във всички случаи има и риск за живота им, коментира премиерът. Ако юристите и европейските експерти имат друго
мнение, ние ще се съобразим с тях, допълни още премиерът.
  Това свое мнение премиерът допълнително заяви пред журналисти, след като участва в церемония по подписването на договри с кметове на общини в страната за финансиране на различни проекти.
  „Поех ангажимент европейските пари да започнат да влизат в България и само за няколко месеца виждате, че това се случва. От вас зависи дали ще продължи доверието на Брюксел към нас. Не се интересувам кой кмет от коя партия е. Справя ли се добре, аз му гарантирам 100% финансиране на проектите.” С тези думи Борисов се обърна към кметовете на 180 малки общини в България, като си позволи да даде мнението си за отвличанията.
  Тези думи на министър-председателя за едно от най-страшните криминални престъпления на съвременния свят бе провокирано от отвличане на дете на български бизнесмен, само преди няколко дни в София.
КАКВО И С КОГО СЕ СЛУЧИ? 

На 19 октомври 2009г. 22-годишният студент Румен Гунински, син на крупен бизнесмен от Правец, бе похитен заради откуп. Това е най-вероятната версия за отвличането според следствието. Четирима максирани бандити, както АСН информира, похитили в Студентски град младежа от Правец, син на един от най-крупните бизнесмени в града и общинар от БСП, който също се казва Румен Гунински.
Момчето учи в НСА (ВИФ) в София. Има по-малък брат Стефан.

Сигнала за похищението подал приятел на Румен вечерта в 19.49 ч. б.вр. на спешния телефон 112., с който разхождали кучето на правешкия студент. Младежът викал объркано как Гунински е качен в бял бус, на който видял букви и цифри на регистрациония номер. Момчето обяснило, че двамата с Румен и кучето му, порода мопс, вървели по тротоара, когато бусът - бял "Форд Транспортер", спрял да тях. В един момент трима слезли, хванали Румен за ръцете и започнали да го дърпат към буса. Кучето му се изплашило и се опитало да защити стопанина си. В схватката то успяло да захапе една от обувките на Румен, която останала в устата му. Бандитите обаче издърпали момчето, качили го в буса и потънали в нощта. След това приятелят на Румен набрал спешния телефон, а на мястото се струпали десетки студенти, които започнали да звънят на родителите си.

Бащата на Румен по спешност тръгнал към София. Той е един от най-приближените на шефа на най-голямата петролна компания в България ЛУКоил Валентин Златев - дясната му ръка, както се твърди в Правец.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев коментира още същата вечер, че похитителите най-вероятно са добре известна на полицията банда, която зад гърба си има още куп подобни престъпления. Георгиев допълни, че няма данни отвлечения студент да е криминално проявен или регистриран за хулиганство.

Rumen Guninski- sinСпоред близки на отвлечения той учи спортен мениджмънт в НСА, занимава се с баскетбол и по никакъв начин не е проявявал признаци да е заплашен. Младежът почти две години живеел в София и не демонстрирал висок стандарт, като живеел в собствено жилище в новопостроен блок срещу НСА. 

Пред журналисти на мястото на инцидента вечерта на отвличането директорът на столичната полиция Валери Йорданов заявил, че първи сигнал за отвличането е подадал гражданин, който видял всичко от балкона на апартамента си, като никой от свидетелите не е съобщил дали нападателите са имали оръжие. Известно е само, че са приложили сила, казал Йорданов.

Името на бащата според публичната он-лайн система за регистрация "Дакси" фигурира в няколко фирми. Това са  "Университетски недвижими имоти-Правец" - собственик на студентските общежития на американския университет в града Сити Юнивърсити, както в "Булит", "Фламинго" - едно от най-лъскавите заведения в града, "Рум ойл" и "Голд тайм". Гунински участва и в сдружение на частните търговци в община Ботевград "Орханиец 98", футболен клуб - "Правец-99", Фондация за възстановяване на правешкия възрожденски манастир "Св. Теодор Тирон", сдружение "Обединен спортен клуб-Правец- 2008".
Румен Гунински е бил вербуван, като агент на Държавна Сигурност (ДС) през 1982 г. от служителя Цвятко Катеринкин. Агентурният му псевдоним е бил Гочев, съобщава ботвград.ком.
Румен Гунински снощи пред botevgrad.com: Нямам обаждане за откуп
- Г-н Гунински, откъде разбрахте за отвличането на сина ви.

Р.Г. Обадиха ми се по телефона от полицията. Аз се чух с него в 19.40 часа тази вечер. Отвличането е станало около 20 часа.

- Имало ли е заплахи към вас или към него?

Р.Г. Не. До този момент никакви.

- Предполага се, че похитителите ще поискат от Вас искат откуп?

Р.Г. До този момент никой не им се е обадил.

- Къде учи синът Ви?

Р.Г. В Национална спортна академия, специалността му е спортен мениджмънт.

- Как си обяснявате случилото се?

Р.Г. Просто не мога да си го обясня.

Все още никой не е поискал откуп за отвлечения 22-годишен студент Румен Гунински. Няма връзка между оттеглянето на кандидатурата на Румен Гунински за кмет на Правец и отвличането на сина му, обявили от общинския съвет на БСП в града. Оттам обяснили, че с бизнесмена са водени предварителни разговори да бъде кандидат на социалистите, но Гунински е обявил “твърдата си позиция за неучастие в изборите, много преди отвличането на сина му".

Най-вероятната причина за отвличането на 22-годишния Румен е богатството на семейство Гунински. Момчето карало Ауди 6, а било забелязано и с Мазерати, съобщават медиите. Имотът на фамилията в Правец е доста известен.
Шефът на Футболен Клуб “Славия” Венцислав Стефанов към злодеите пред в-к Труд: С какви очи галите своите деца? “Върнете това дете и престанете! Има толкова начини да се печелят пари. Твърде много мъка и печал посяхте през всичките тези години. Спрете! С какво право отнехте живота на моя син?! Сега с какви очи влизате в своите къщи, с какви очи галите своите деца?!... Как не ви пресяда спечеленото! Не знаете какво е да влезеш в църква и да не знаеш къде да запалиш свещ. За похитителите и педофилите в затвора няма място.” Така емоционално президентът на ФК “Славия” Венцислав Стефанов призова по телевизия PRO.BG злодеите да освободят Румен Гунински-син. Димитър Стефанов беше отвлечен на 6 април 2004 г. близо до хотел “Плиска” в София. Въпреки че Стефанов-баща плати над 1 милион лева откуп, момчето му все още го няма. “Убеден съм, че синът ми вече не е жив”, тъжно отрони Стефанов. “Познавам Румен Гунински, той е сериозен мъж и ще направи всичко възможно да прибере детето си живо и здраво. Той има приятели, които могат да му помогнат. Искрено му желая да види детето си живо и здраво. Похитителите не са случайни хора. Това са добре подготвени хора, с опит, които знаят какво искат и знаят как да го постигнат”, продължи Венци Стефанов. Той смята, че всяко семейство, станало жертва на отвличане, трябва само да реши как ще постъпи - дали ще плати откуп, дали ще се обади на полицията и т.н. “Рецепта за това няма. Много е трудно, много е сложно. Като ти дойде на главата - нещата стават страшни”, каза Стефанов. На въпрос къде е държавата в такива ситуации, той отговори: “2000 дни и нощи си задавам този въпрос...”

2 comments for “30 години и “до живот” за отвличане