Отнемат незаконно имущество на чужд бизнесмен

house fog marketОкръжният съд в Добрич постанови да бъде отнето имущество  на семейството на сръбския бизнесмен  Миролюб Гаич
Обвиненията са само за няколко хиляди долара

  Добрич, 22 октомври 2009г. Окръжният съд в Добрич постанови  да бъдат отнети в полза на държавата имоти и парични средства на сръбския бизнесмен Миролюб Гаич и неговото семейство по иск на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
  Фамилията ще се раздели с четири недвижими имота - две дворни места, едното с двуетажна масивна жилищна сграда в Каварна, апартамент и гараж в Добрич, автомобил "Опел", 25 243 лева и левовата равностойност на 3 291 щатски долара, според съдебното решение, цитирано от БТА. Ответниците трябва да заплатят по делото и 85 552 лева държавна такса.
  Окръжният съд прецени, че претенциите на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, са доказани по безспорен начин и следва да се уважат изцяло, посочват мотивите за решението от пресцентъра на  институцията. Комисията претендира за 2 138 805 лева. Заключенията на съдебно-счетоводна, автотехническа и техническа експертиза, които съдът приема изцяло, установяват, че през изследвания период - 1986-2007 година, е налице  разлика между разходите и реализираните приходи от семейството в размер на 4 204.26 минимални работни заплати за страната.
  Живка Гаич попада в обхвата на действие на комисията, след като получава условна присъда - една година "лишаване от свобода" с три години изпитателен срок, за присвоявнето на 42 172 лева в качеството й на управител  на "Югоагент-тур"ЕООД.    
  Миролюб Гаич има присъда от Окръжния съд - четири години "лишаване от свобода", за измама на седмина вложители в неговия инвестиционен фонд "Югоагент-вложение".
  Решението на Окръжния съд по иска на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, може да бъде обжалвано в срок от 14 дни, информират от  институцията.