Икономиката нагоре – доларът надолу

DollarEuro Верно ли е твърдението, че когато доларът се срива надолу и еврото излита, то икономиката на САЩ отива нагоре? Кога “износът” на стоки е по-голям от “вноса”? Кое е предимство за дефицта на една държава? Търсим отговор в последните данни за американската икономика.

А вие също сами можете да дадете отговор. Например, ако имате кило картофи и триабва да ги изнесете в чужбина, кога ще бъдат повече мераклиите – когато еврото “мачка” долара и плащат по-малко, или когато доларът е “силен” и картофите излизат “солени”? Или пък, да видите формулата за външния дефицит, който се определя от резултата между внесеното и изнесеното в една държава, или икономика. Съответно, увеличаваме или намаляваме зависимоста на местната икономика от световните пазари и икономики. Ето роди се емигрантски спор – дали да имаме “силен” долар за да им е добре на емигрантите в САЩ и те да се прибират “у дома” като “Чичо Сам” и да обикалят Света с тънки, но солени пачки долари. Или да “смачкаме” зелените пари, за да спрем харчовете на емигрантите извън САЩ и да ги “гипсираме” по работните места и по местоживеене. Само един цифров пример – ако преди сте изпращали на “мама и татко” 100 долара при курс само 2 лева, колко трябва да изпратите сега, когато той клони към левче? Сложете чертата!

Рецесията в САЩ е отминала и икономиката ще нарасне през 4-тото тримесечие, прогнозират анализаторите на Конферентния борд, който е водеща бизнес организация с нестопанска цел. Конферентният борд изготвя един от най-важните показатели, които прогнозират състоянието на щатската икономика – индексът на водещите индикатори.***

Той се е повишил за шести пореден месец през септември, като през последните шест месеца нараства с най-бързите си темпове от 1983 г. Икономическият барометър бележи месечен ръст от 1%, след като нарасна с 0,4% на месечна база през август и с още 1% през юли. Пазарните анализатори очакваха по-слабо повишение на показателя от 0,9% на месечна база.

8 от компонентите му се подобряват, а други 2 се влошават – средната продължителност на работната седмица и броят на издадените нови разрешителни за строеж. Преди да започне да се повишава през април, индексът на водещите индикатори се понижаваше в продължение на 20 последователни месеца. В рамките на шестте месеца до края на септември индексът е увеличил стойността си с 11,8% на годишна база. Неговите компоненти следят безработицата, производството, новите поръчки, потребителското доверие, цените на акциите, състоянието на пазара на имоти, паричното предлагане и лихвените проценти.

Индексът на съвпадащите индикатори, който показва моментното състояние на икономиката, остава непроменен през септември, след като се повиши с по 0,1% на месечна база през август и юли.

По-рано днес стана ясно, че броят на безработните подали молба за помощи, се е увеличил леко през изминалата седмица.

Американската икономика продължава бавно да се измъква от кризата, но банковия сектор и сектора на търговските площи все още остават основните проблемни области. Това става ясно от публикувания вчера редовен доклад на Федералния резерв Бежова книга*.

ВАЛУТЕН КУРС

Едно евро се разменя срещу 1,4983 щатски долара. Днес американският долар падна до ново 14-месечно дъно спрямо еврото, преминавайки под психологическата граница от 1,50 EUR/USD.

*Бежовата книга събира информация от 12-те клона на Фед в САЩ и показва икономическата активност в тях. Заключенията от нея се предоставят на ръководителите на централната банка и те ги вземат предвид при определянето на лихвените проценти в страната. Данните от доклада показват, че покупките на жилища набират сила и заедно с фабричното производство това е основният двигател на икономическото възстановяване. Търговията с търговски площи обаче остава под натиск, което съчетано с някои лоши новини от финансовия сектор, натежава на кредитния пазар като цяло. Следващата среща на Федералния резерв, на която ще се обсъжда основния лихвен процент в страната, е насрочена за 3-4 ноември.

***  Leading Indicators – Индекс на водещите индикатори – Сложносъставен индекс, отразяващ прогнозите за развитието на икономиката на страната. Движенията на водещите индикатори изпреварват хода на икономиката като цяло. Растеж на индекса е предвестник за здрава и развиваща се икономика. Индексът оказва влияние на пазара. Обявява се в 3-та седмица на всеки месец.

ENGLISH VERSION – ORIGINAL (WIKI)

The Conference Board Leading Economic Index is an American economic leading indicator intended to forecast future economic activity. It is calculated by The Conference Board, a non-governmental organization, which determines the value of the index from the values of ten keyvariables. These variables have historically turned downward before a recession and upward before an expansion. The single index value composed from these ten variables has generally proved capable of predicting recessions over the past 50 years.

The ten components of the Leading Economic Index include:

  1. Average weekly hours worked by manufacturing workers
  2. Average number of initial applications for unemployment insurance
  3. Amount of manufacturers’ new orders for consumer goods and materials
  4. Amount of manufacterers’ new orders for capital goods unrelated to defense
  5. Speed of delivery of new merchandise to vendors from suppliers
  6. Amount of new building permits for residential buildings
  7. The S&P 500 stock index
  8. Inflation-adjusted money supply (M2)
  9. Spread between long and short interest rates (i.e. the yield curve)
  10. Consumer expectations