България се разбра с Русия за енергията, ама тя не знае

Разминават се информациите в нашите и чуждите медии, както и думите на представителните лица на двете държави

Ситуацията оставя неясна

Министър-председателят на Русия Владимир Путин призова България възможно най-скоро да даде отговор по кои енергийни проекти, предложени от Русия, ще продължи работа, предаде агенция РИА Новости. По думите му той не изключва възможността да има отказ от един от тях. На последната среща между премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин били обсъждани строителството на газопровода “Южен поток” и нефтопровода “Булгас-Александруполис”.

Министър-председателят на Русия Владимир Путин призова България възможно най-скоро да даде отговор по кои енергийни проекти, предложени от Русия, ще продължи работа, предаде агенция РИА Новости. По думите му той не изключва възможността да има отказ от един от тях. На последната среща между премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин били обсъждани строителството на газопровода “Южен поток” и нефтопровода “Булгас-Александруполис”.

България и Русия потвърдиха ангажиментите си към реализацията на общите енергийни проекти. Това съобщи в Москва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след срещите си с руския си колега Сергей Шматко и руския вицепремиер и ръководител на апарат на правителството на Русия Сергей Собянин.

Не на същото мнение е министър-председателят и бивш президент на Русия Владими Путин.

Какво съобщи Министър Трайков:

По повод „Южен поток” господин Шматко ме информира за разговорите в Милано. Там е станало ясно, че вече има решение и започват геолого-проучвателни работи в турската част от Черно море. Разбира се, това решение по никакъв начин не засяга ролята на България в проекта.

Говорихме и за АЕЦ „Белене”. Работата по изготвяне на финансова концепция и структура на проекта продължава. За България проектът е не само политически. По-важна е финансовата част. След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании.

По отношение на „Бургас – Александруполис” поискахме още веднъж да се запознаем с проекта, който предвижда прокопаването на канал и разширяването на пристанището, а не с плаващи буйове. Трябва да получим тази информация. Тогава още веднъж ще прегледаме къде стоим от всички гледни точки, включително и екологични, коментира министър Трайков.

България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от увеличаване на капацитета на “Южен поток”. Вицепремиерът Собянин е потвърдил намерението за удвояване на обемите транзитиран газ с промяна в технико-икономическите параметри на газопровода.

Преговорите с турската страна са свързани с един от вариантите за трасе на тръбата през Черно море. Даването от страна на Турция на разрешение за геоложки проучвания в нейни териториални води означава, че строителството на “Южен поток” може да започне през 2010 година, стана ясно още днес. Това информира пресцентърът на Министерството на икономиката, туризма и енергетиката (МИЕТ).

Темата за появилите се тези дни спекулации в руски медии за възможността “Южен поток” да заобиколи България, изобщо не е била повдигана по време на разговора между двамата енергийни министри.

Позицията на Русия по проекта “Бургас – Александруполис” е непроменена, заяви Шматко в коментар за разговорите с Турция по проекта “Самсун – Джейхан”. Той добави, че двата петролопровода са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия, ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета.

Приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на АЕЦ “Белене”, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите. Кредитно финансиране с държавна гаранция не е сред обсъжданите варианти. Руски компании ще бъдат поканени да участват наравно с други заинтересовани компании като инвеститори в проекта, стана ясно още днес.

Според информация на БНТ е възможно България да се раздели с около 80% от АЕЦ “Белене”. Решението в тази връзка ще бъде взето, след като немският концерн RWE реши дали ще участва в проекта.

В рамките на посещението на министър Трайков е бил обсъден въпросът за нов договор за доставка на газ от Русия за България. Идеята за нов газов договор, който да замени този с “Овергаз”, е на българската страна. София настоява този контракт да не се обвързва с “Южен поток”.

Преговори за нов възможен газов договор ще се водят другата седмица, когато в София ще пристигнат представители на “Газпром”, което не може да не се случи след като се разбра от руските медии, че не всичко е изчистено между правителствата на двете бивши “държави-побратими.”  И третата засегната в енерго-проектите Италия. Сега ви става ясно защо Берлускони бе в България, а след това веднага замина за Русия, като последна дестинация при обиколката, за да чуе тежката дума на колегата му Путин.

Русия се опитва да ускори строителството на новите газопроводи, заобикалящи Украйна и Беларус, без да взима под внимание възможните загуби, коментира „Независимая газета”. Както вчера заяви руският премиер Владимир Путин при преговорите с италианския си колега Силвио Берлускони и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, газопроводът „Южен поток” може да бъде реализиран дори по-рано от аналогичния „Северен”.

Вярно е, че това ще се случи в замяна на отстъпки, една от които е руското участие в петролопровода „Самсун-Джейхан”, което поставя под съмнение реализирането на руско-българския проект за петролопровода „Бургас-Александруполис”.

Путин призова българския премиер Бойко Борисов да вземе решение за реализирането на общия проект през март. Тишината в отговор на този призив принуди Русия да действа решително, което доведе и до принудителната извънредна визита на българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в Москва.

Засега ситуацията остава неясна, смятат експерти.

2 comments for “България се разбра с Русия за енергията, ама тя не знае