Какво може да мисли 1-та жена кмет на София?

Интервю на Йорданка Фандъкова 


Йорданка Фандъкова е родена в Самоков на 14 април 1962 г., жени се на 19, ражда единственото си дете на 20. Има щастлив брак и едно внуче.

Йорданка Фандъкова е родена в Самоков на 14 април 1962 г., жени се на 19 за ученическта си любов Юри, ражда единственото си дете Михаела на 20. Има едно внуче Алекс.

"Жената може да подрежда - да привлича подкрепа!"
Десно-центристкият модел винаги е печелел в София
"Да не се увеличават данъците през 2010-та - ще търсим външно финансиране"
Ще се пише Закон за София 
Създават се Общински полиция, предприятие за чистота и приюти за кучета
София заприличва на Лос Анджелис - трафика - вземете си поука
Ромите да ходят на училище
Има готов заместник за министър на образованието - няма да променя екипа в общината 
   София, 21 октомври 2009г. Някои я наричат "работливата пчеличка на Генерала". Други "желязната лейди. Ние тук далеч в Лос Анджелис бихме я нарекли простичко Българка. И ще спрем със суперлативите, защото това, което показват нашите родни представителки на нежния пол на хиляди мили е достатъчно доказателство. Винаги съм го казвал, и пак ще го по-десет-твам - жените-сънароднички се оправят много по-добре от нас юнаците. Е, пак ще имам "проблем" с приятелите, но това са фактите. Оказва се, че заложбите са си валидни и в Родината. Йорданка Фандъкова е един добър пример за "оправна жена". Съветничка на Борисов в общината, министър на образованието, а сега на път да стане и първата жена кмет на Столицата. Сега внимание - жена с кариера, която е успяла да съхрани и семейството си! Макар, че е "рано-женена" (на 19-годишна възраст) и напоследък няма много време дори за внучето си на единствената си дъщеря, а пък съпругът й започнал и да готви. И открито твърди, че майките трябва да си гледат децата до 3-годишна възраст!
 Може би и затова, когато по-долу в интервюто пред БТА Фандъкова говори за финансовата криза, тя набляга на това, че се усеща най-вече от всяко семейство. Не е добра стъпка да се увеличават данъците в София, казва кандидатът за кмет на Столичната община и сегашен министър на образованието и науката (МОМН) Йорданка Фандъкова.
  Според Фандъкова, сега кметският пост в София е място за човек, който да бъде способен да привлича подкрепа, да организира работата, за разлика отпреди, когато е трябвало да се решават наследени кризи.
    Следва пълният текст на интервюто
    bta logo smallВъпрос: Появиха се въпроси, че подкрепата от страна на ДСБ и СДС е заради договаряне за двата свободни поста на зам-кмет на Столичната община. Можете ли да кажете дали са поставени такива искания и имате ли идеи кого ще поставите на тези ключови за общината места?

Йорданка Фандъкова е одобрена от Народното събрание за министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 г. /Автобиография четете най-долу./ Допълнителни квалификации: Бизнес - администрация II-ри клас квалификация; Задочен курс в Институт 

Отговор: Преговорите вървяха по линия на столичните организации. Тогава, когато сме разговаряли, е ставало дума за съвместни усилия в кампанията, за спечелване на изборите още на 1-ия тур и за подкрепа в управлението. Конкретни пазарлъци не е имало. Искрено приемам тази
подкрепа, защото смятам, че дясноцентриският модел на управление, който е приложен вече в София, дава резултати. Хората го подкрепят и смятам, че по този начин ще бъде потвърден.
  Най-важното е развитие на София, а не някакви политически боричкания. В този смисъл, нека да успеем да се справим с тази задача, надявам се, че ще продължим да имаме съвместни действия.

  Въпрос: Можем ли вече да кажем какъв ще бъде евентуалният екип на Йорданка Фандъкова? Ще продължите ли с екипа на Бойко Борисов?
  Отговор: Виждам като своя основна задача възстановяването на динамиката на работа на общината, която беше наложена от Бойко Борисов. Работила съм с всички хора, познавам ги много добре, знам и силните, и слабите страни. Знам къде да акцентирам. За мен е важно да се свърши работа. 
  Моят стил на управление предполага не толкова подбиране на хора, колкото създаване на екип от група хора и това се прави от ръководителя със залагането на общите цели, принципите и подходите на управление. Така че не мисля, че ключов въпрос е кой влиза в екипа. Не мисля, че има смисъл от такъв разговор, още повече, че хората, които в момента работят в общината и бяха част от екипа на предишния кмет, познават добре работата си. За мен е важно до каква степен с тях ще успеем да възстановим динамиката и да работим за постигане на общи цели. Никога не съм поставяла въпрос за някаква промяна.

  Въпрос: Мислила ли сте вече кого ще предложите за поста на министър на образованието, младежта и науката? Новият министър ще бъде ли от екипа, който е в момента, или ще бъде "отвън"?
  Отговор: Усилията ми в последните седмици като министър бяха да се затвърди добрата работа в екипа, който създадохме и да подготвим Програмата за развитие на образованието, науката и младежките политики за периода 2009-2013 г.
  Не сме обсъждали следващия министър на образованието, защото аз все още съм министър и е някак нелепо - това е в кръга на шегата. Наистина поставям нещата като процес по различен начин. За мен най-важна е програмата, след това са принципите и стилът, които не могат да бъдат други, освен моите собствени, и едва тогава идва въпросът за кадрови решения. И досега не съм прибягвала до смяна заради самата смяна.
  Да се върна на министерството на образованието - има няколко варианта, които със сигурност са сред хората, които са подготвили програмата на ГЕРБ за образованието. Тримата заместник-министри в момента не са били част от работната група.
 Така или иначе вариантите са различни и когато се стигне до обсъждане, бих могла да предложа хората, с които сме работили заедно. Много зависи от ситуацията, от подкрепата.

Гербът на град София е нарисуван по предложение на Мърквичка от студента от Рисувалното училище Хараламби Тачев. Той успял в кратък срок, притиснат от времето, защото знакът бил нужен за изложение в Париж, да композира цели 12 скици, от които членовете на комисията за герба избрали една, която предложили за одобрение на софийските общински съветници. На 17 март 1900 г. се провежда заседание на Софийското градско общинско управление, на което се представя и дискутира избраният проект за герб. Изказаните предожения за включването на други елементи освен предложените са отхвърлени с аргумента, че ще нарушат постигнатите вече естетически достойнства на проекта. Всъщност решаваща за прекратяване на дискусията идва информацията, че проектът за герб на София бил представен вече на княз Фердинанд І, вещ познавач на хералдиката, и бил одобрен от него.Окончателният вариант, приет от столичния общински съвет за ,,знак” на град София за изложението в Париж през 1900 г., гласи: ,,...един щит разделен на четири полета, отгоре на които има една зъбчата корона, изобразяваща: Стара планина, Витоша, Люлин, отрогите (разклоненията) на Рила и Средна гора във формата на крепост. На горното ляво поле на щита ефижия (образ) във вид на женска глава с корона от две зъбчати кули, фонът червен и ефижията бяла. Под тази ефижия на второто поле изобразена Витоша със зелена боя, а небето във вид на сребърен фон. От горната дясна страна – изображение на главната фасада на старата черква „Св. София” в пембян (розов) цвят, а фонът златен. Под нея в син фон Аполонус Медикус – изображение на софийските минерални бани в златен цвят. В средата на тези четири полета, в един по-малък щит, с боя на кръв, златен разярен лъв (Български герб)”.

Като че ли съдбата е отрекла рано иил късно жена да бъде кмет. Гербът на град София съдръжа образа на жена и е нарисуван по предложение на Мърквичка от студента от Рисувалното училище Хараламби Тачев. Той успял в кратък срок, притиснат от времето, защото знакът бил нужен за изложение в Париж, да композира цели 12 скици, от които членовете на комисията за герба избрали една, която предложили за одобрение на софийските общински съветници. На 17 март 1900 г. се провежда заседание на Софийското градско общинско управление, на което се представя и дискутира избраният проект за герб. Изказаните предожения за включването на други елементи освен предложените са отхвърлени с аргумента, че ще нарушат постигнатите вече естетически достойнства на проекта. Всъщност решаваща за прекратяване на дискусията идва информацията, че проектът за герб на София бил представен вече на княз Фердинанд І, вещ познавач на хералдиката, и бил одобрен от него.Окончателният вариант, приет от столичния общински съвет за ,,знак” на град София за изложението в Париж през 1900 г., гласи: ,,...един щит разделен на четири полета, отгоре на които има една зъбчата корона, изобразяваща: Стара планина, Витоша, Люлин, отрогите (разклоненията) на Рила и Средна гора във формата на крепост. На горното ляво поле на щита ефижия (образ) във вид на женска глава с корона от две зъбчати кули, фонът червен и ефижията бяла. Под тази ефижия на второто поле изобразена Витоша със зелена боя, а небето във вид на сребърен фон. От горната дясна страна – изображение на главната фасада на старата черква „Св. София” в пембян (розов) цвят, а фонът златен. Под нея в син фон Аполонус Медикус – изображение на софийските минерални бани в златен цвят. В средата на тези четири полета, в един по-малък щит, с боя на кръв, златен разярен лъв (Български герб)”.

Въпрос: София има шанс да бъде управлявана от жена и това би било за пръв път в 130-годишната история на столицата. Ще бъдете ли "желязната лейди", която през следващите две години ще управлява с инерцията и мотивировката на екипа, с който е работила? Отговор: Ще бъда това, което съм. Разбира се, София имаше нужда от генерална промяна и хората гласуваха за нея преди четири години, когато Борисов за пръв път бе избран за кмет. След това препотвърдиха своя избор - преди две години, но мисля, че с всички стартирали проекти, с разрешаването на доста сериозните кризи в София, навлизаме вече в друг етап, където има място за човек, който да бъде способен да привлича подкрепа, да организира работата. Мисля, че съм такъв човек. Това, че съм жена, според мен, не е минус, а точно обратно. Жената може да подрежда, да привлича подкрепа. Жената има мисията да създаде от няколко човека семейство, на първо място, след това да подреди града си. По отношение на личните ми качества мисля, че са добре познати на хората, с които съм работила. Въпрос: Ако спечелите изборите, наследявате София в момент, когато цялата страна е в криза. Към какво ще се насочат усилията по време на криза? Отговор: Ситуацията на криза е предизвикателство. Смятам, че основните усилия трябва да бъдат насочени, първо, към ефективното използване на съществуващия ресурс. Най-вече към максимално привличане на външно финансиране. Тъй като ние вече сме осигурили финансиране за най-големите проекти - като инсталациите за отпадъци, заеми от Европейската инвестиционна банка за изграждане на надлези заради високия финансов рейтинг на София, можем да положим специални усилия за изграждане на по-голям капацитет за привличане на европейски средства директно от Европейската комисия. Вече съм водила разговори, имам добри контакти с партньори от различни европейски градове и региони за изграждане на мрежи, за участие в различни проекти, защото наистина има голям ресурс, който можем да привлечем. Това е приоритет, който съм си поставила за себе си. Мисля, че в условията на криза би могло да се помогне много за решаване на част от задачите, които имаме. Т.е. максимално да освободим бюджета, развивайки добрия капацитет и привличайки доверието.
София все повече започва да запроличва на Лос Анджелис. Това се вижда от прозореца на колата по столичните булеварди около 5-6 следобяд. Докато броиш колите, един факт започва да ти прави силно впечатление: всеки човек се вози сам в кола! Може би бъдещата кметица трябва да погледне как го правят тук - специални ленти за коли, които возят повече от шофъора и хибридните автомобили. Не можеш да разбереш, при тези малки разстояния в София, при положение, че паркирането в центъра е някакъв абсолютен ад и в най-добрия случай ти струва лев/час, а движението по улиците много отдавна се е превърнало в изчакване, каква е мотивацията на всички тези хора? Като добавим метрото и транспорта, които понякога стигат и по-бързо, май че и нов кмет няма да им помогне. Има и една друга причина-традиция, точно обратното на тази тук в Ел Ей - хората в България избират първо къщата след това работата. Т.е. искат да работят, където живеят, докато в Ел Ей - живеш, където работиш. Да не забравяме и снобите, които ако не са на автомобил, а не мотор, колело или градски транспорт няма да могат да спят.

София все повече започва да заприличва на Лос Анджелис. Това се вижда от прозореца на колата по столичните булеварди около 5-6 следобяд. Докато броиш колите, един факт започва да ти прави силно впечатление: всеки човек се вози сам в кола! Може би бъдещата кметица трябва да погледне как го правят тук - специални ленти за коли, които возят повече от шофъора и хибридните автомобили. Не можеш да разбереш, при тези малки разстояния в София, при положение, че паркирането в центъра е някакъв абсолютен ад и в най-добрия случай ти струва лев/час, а движението по улиците много отдавна се е превърнало в изчакване, каква е мотивацията на всички тези хора? Като добавим метрото и транспорта, които понякога стигат и по-бързо, май че и нов кмет няма да им помогне. Има и една друга причина-традиция, точно обратното на тази тук в Ел Ей - хората в България избират първо къщата след това работата. Т.е. искат да работят, където живеят, докато в Ел Ей - живееш, където работиш. Да не забравяме и снобите, които ако не са на автомобил, а не мотор, колело или градски транспорт няма да могат да спят.

Въпрос: Какви ще бъдат мерките за решаване на проблема с трафика? Отговор: Проблемът с трафика със сигурност не е решен в нито един голям европейски град като цяло и това е особеността на големите градове. Със сигурност имаме много важни задачи по отношение създаването на условия за по-добър градски транспорт - чрез продължаване проектите за метрото. Безспорно е, че метрото е добро решение. Въпрос: София е длъжник на гражданите по отношение на транспортната услуга. Смятате ли, че има възможност да се насочи допълнителен финансов ресурс за това, транспортът да не изпадне в колапс в края на годината? Отговор: Задължително трябва да се случи. Убедена съм, че този проблем може да бъде преодолян. Това е една задача, която всъщност е оперативна. Тя не е част от програмата. Бих казала, че това е отражението на кризата. Не случайно съществува този проблем. Според мен трябва да се потърсят възможности за по-ефективно управление на транспорта като цяло. Говорим и за това да осигурим по-конфортен градски транспорт. Въпрос: Друг проблем е чистотата. Договорите на фирмите, които бяха сключени по спешност, изтичат догодина. Кметската администрация в момента готви тръжни документи. Какво е Вашето мнение? Отговор: Това е един от проблемите, който стигна до етап на доста успешно разрешаване, като имаме предвид, че заводът за отпадъци ще започне да се строи с всички приключили процедури, осигурено финансиране. Важно беше да се разруши монополът - което е факт и дава възможности за добра конкуренция и поставяне на условия, без да се повишава цената. Бих заложила на това в тези условия да има повече възможности за използванe на машинното почистване. Според мен в момент на криза трябва да съсредоточим вниманието си към разработване на такива тръжни документи, които да позволят със същия ресурс да се заложат по-добри условия и да се акцентира на контрола. Въпрос: Трябва ли да се направи общинско предприятие по чистотата? Боклукът в София е един Отговор: По принцип смятам и това беше наша идея за създаване на общинско предприятие. Град като София трябва да има общинско предприятие. Обемът, който то може да поеме, е въпрос на дискусия. Но, за да бъде създадено то, е необходим финансов ресурс. Ще вървим едновременно в двете посоки - разработване на такава процедура, която да гарантира по-добро качество и контрол, и на второ място - търсене на възможности във времето за създаване на общинско предприятие. Въпрос: През август 2010 г. изтича и договорът за ремонт на софийските улици, който е поделен между три фирми. Има различни мнения в общината - дали да се прави пак голяма поръчка, или да бъде разделена по райони . . . Отговор: Имам достатъчното време за един наистина сериозен анализ за изпълнението на тези договори - разглеждане на плюсовете и минусите. Привърженик съм на децентрализацията. Районните кметове трябва да имат своята отговорност в такива моменти, съчетана с много конкретно заложени параметри и възможности за контрол. Просто трябва да се сложат всички плюсове и минуси на масата, да се преценят и тогава да се излезе с решение. Дете нахапано от помияр. (кликнете за по-голям размер) Цнимка от форума на бгмама в който разказват страшни случки и изказват съчуствие на майката на това дете от снимката.. Въпрос: Софиянци определят като проблем и бездомните кучета по улиците . . . Отговор: Този проблем не може да намери бързо решение. Еколозите са категорични. Със сигурност ще заложа на хуманния подход. Според мен може да намерим възможности, включително и външно финансиране, за изграждане на приюти. Нека също да кажем, че голяма част от бездомните кучета са всъщност бивши домашни кучета. Трябва да се положат усилия за регистрацията на домашните кучета и по-голям контрол. Въпрос: В момента почти никой не плаща таксата за домашно куче . . . Отговор: По-важното е да има регистрационен режим и да има санкция за лошите стопани на тези животни. Регистрацията трябва да доведе до търсенето на отговорност. Ефективният контрол означава санкции. Залагам и на увеличаване на възможностите за контрол и санкции, както от страна на Столичния инспекторат, така и на всички съществуващи други органи. Въпрос: Какво е Вашето мнение за данъчните ставки в София? Правителството даде възможност за по-голямо увеличение с повишаването на максималния праг . . . Отговор: Разбира се , че изкушението за увеличаване на бюджета чрез увеличаване на данъците е голямо, но мисля, че в условията на финансова криза, когато тя се усеща най-вече от всяко семейство, това не е добра стъпка. В края на краищата кметът е за това - да изпълнява задачи, зададени от хората, с парите на хората. Смятам, че не бива да се повишават данъците през следващата година.
Циганин-артист с мечка в обедна почивка на една от централните столични улици. За да станеш мечкар не се иска диплома. Но пък имаш същите права, като тези,които имат поне една, та дори и за основно образование.

Ром-артист с мечка в обедна почивка на една от централните столични улици, след диня за десерт. За да станеш мечкар не се иска диплома. За гъдулката също. Но пък имаш същите права, като тези,които имат поне една, та дори и за основно образование. Трудна е задачата на всеки кмет с вкарването на ромското малцинство в класните стаи. (кликнете за голям размер) ФОТО:ФЪН6

Въпрос: Един от наслоените проблеми в София през годините е интеграцията на ромското население в обособените квартали. Отговор: Две години са много малък период за решаването на такъв проблем. Трябва да се работи по облагородяването на подобни места - осигуряването на нормален начин на живот. От друга страна, трябва да се работи с всички институции. Важно е да се работи заедно. Процесът на интеграция е много сложен. Залагам на образованието като част от този процес, но от друга страна населението в тези райони трябва да има и права, и задължения, както всички останали граждани. Въпрос: Приемането на Общ устройствен план ще съвпадне с 2-годишния мандат, а гражданската активност по него и по предстоящите Подробни устройствени планове не е малка . . . Отговор: София е пострадала от недействащ градоустройствен план. Той се променяше в движение, преотреждания ставаха непрекъснато. Тази практика трябва да се промени. Въпрос: Все още няма закон за София. В рамките на мандата ще се сдобие ли градът с такъв документ? Отговор: Убедена съм, че ако можем да разработим добър документ, трябва да се възползваме от възможността да получим подкрепа, включително и от Народното събрание. За мен е важно да видим най-напред добрите решения за София и да преценим как да ги облечем в законова форма. Например за общинска полиция, която ще се създаде лед приемането на обсъжданите в момента законодателни промени в парламента. Това ще ни помогне за създаването на по-добър ред в София. Въпрос: Какви ще бъдат първите стъпки, ако спечелите изборите и станете кмет на Столичната община? Отговор: Ще разчитам на експертите и добрите решения. Няма да имам необходимост от период на адаптация, защото това беше работното ми място преди три месеца. Първата ми задача ще бъде ускоряването на темпото за реализиране на проектите, които се работят в момента. Убедена съм, че заедно със Столичния общинския съвет ще успеем да ги реализираме. Въпрос : Какви решения в Столичната община можем да очакваме в бъдеще при евентуално Ваше управление - решения на мнозинството или такива, където последната дума има кметът? Отговор: Имам възможност да предложа добрите решения, да ги защитя и те да бъдат приети.

 Fandukova uchilishteЙорданка Фандъкова е родена в Самоков на 14 април 1962 г., където учи до 8-и клас. След това е приета в 35-а Руска езикова гимназия, там където търка скамейката и лидерът на БСП Сергей Станишев. Следва в Софийския университет, специалност руска филология. По разпределение става учител по руски в 73-то училище в София. Увлича се по учителството и изкарва няколко квалификации, дори и по бизнес администрация и образователен мениджмънт. През 1998 г. става директор на същото училище след конкурс. От едно обикновено квартално училище го направи елитно и то да е в 5-те най-желани гимназии. В края на 2005 г. кметът Борисов посещава училището и се впечатлява от направеното и й отправя покана да му стане заместник по образованието, макар и никога да не са се познавали в живота. Кариерата й е пред провал през 2008 г., заради кризата с недостига на места в детските градини. Фандъкова подава оставка. Кметът не я търси въобще. Няколко дни я държи в напрежение, след което й я връща. Участва в учредяването на ГЕРБ.

Има внук Алекс на дъщеря й Михаела - единственото дете на Фандъкова, което родила на 20 г., почти на рождения си ден. Година по-рано се омъжила. Със съпруга си Юри са ученическа любов от гимназията. Сега той е лекар педиатър в частна клиника. Фандъкова обича да шофира. 

2 comments for “Какво може да мисли 1-та жена кмет на София?