ББ: Фискалният резерв нe се пипа – за Южен поток гледайте!



Управителят на Българска Народна Банка (БНБ) Иван Искров: България трябва да бъде отделяна от други страни от региона, защото ние се справяме много по-добре от тях в запазването на банковата стабилност. Коментарите за изваждането на фискалния резерв от БНБ предизвикват негативни коментари. БНБ  винаги е разполагала с един от най-висококачествените активи, които наистина водят до сравнително ниска доходност, но пък ликвидността е висока.

Конфликт между премиера и финансовия министър?
Бойко Борисов: Не слушайте идеи преекспонирани в чужбина
Банковата система в България е високоликвидна и не се нуждае от пари

  София, 21 октомври 2009г. Фискалният резерв няма да се пипа, няма да се прехвърля, няма да се правят конкурси за част от него. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след заседанието на кабинета.
  Решението е взето след разговори с управителя на БНБ Иван Искров.
  На международен форум в София на 19 този месец  вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че част от фискалният резерв може да се използва по-ефективно и да носи по-висока доходност. Идеята беше да се анализира защо стои на много ниски лихвени нива в БНБ и евентуално част от него да се прехвърли в търговски банки, за да носи по-големи печалби.
  Това, по думите на премиера Бойко Борисов са били само идеи, които са предварително коментирани, но преекспонирани, особено извън територията на България. Така в пространството се появи въпросът - има ли конфликт между премиерът и финансовия министър.
  Министър-председателят цитира оценките на "Джей Пи Морган" за рисковете на България преди встъпването на новото правителство и сега. Рисковата премия за страната ни е намаляла от над 4 на сто / 06.07.09/ до под 2 процента.
  Бойко Борисов добави, че ако дупката в бюджета продължи да зее, законът и банката позволяват временно да се запушват тези дупки от резерва. Ще правим всичко възможно до юли да успеем да балансираме страната, добави премиерът.
  От Централната банка разбираме и приветстваме усилията на правителството да балансира бюджета, каза управителят на БНБ Иван Искров. Той добави, че с Борисов са разговаряли за плюсовете и минусите от реализирането на такава идея.

Банките в Европа отчетоха рекордни загуби, не само на активи, но и на доверие в инвеститорите, за да достигнат нива от 1991г. Повечето от тях са силно обвързани с американски финансови институции, особено с пазара на щатски недвижими имоти, и се засегнати много силно от световната икономическа криза, започнала от САЩ. Освен, че 25% от цялото производство на Европа заминава за Америка, т.е. 1/4 зависимост на икономиката. Повишаването на цените на храната и енергията в Европа допълнително 

България трябва да бъде отделяна от други страни от региона, защото ние се справяме много по-добре от тях в запазването на банковата стабилност, смята Искров. Коментарите за изваждането на фискалния резерв от БНБ предизвикват негативни коментари, добави той. 
  БНБ всеки месец се отчита как се управляват парите от фискалния резерв. Това става при изключително високи изисквания за ликвидност и при почти нулев риск, каза Искров. БНБ  винаги е разполагала с един от най-висококачествените активи, които наистина водят до сравнително ниска доходност, но пък ликвидността е висока. Междубанковите депозити в Европа сега са с 0,3% годишна лихва. Десетгодишните германски книжа, където България инвестира, имат доходност от 3%, уточни той. Към момента нашата банкова система не се нуждае от пари, тъй като тя към момента е високоликвидна, каза Искров.
  Съветвам ви да не четете толкова много медии, каза премиерът Бойко Борисов запитан от журналисти в МС за публикации в руски медии, че "Южен поток" може да заобиколи България. Не мога да коментирам и да отговарям за това,  което пише в тези медии, каза той и добави, че днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма отива в Москва на планирано посещение по покана на руските си колеги.