Демографската криза срина 50 училища за едно лято

Зам-министър: Положението в страната е драматично
Разширява се броят на средищните училища
Въвеждат степени за учителите
Министър: При криза инвестициите в образованието са сами по себе си анти-кризисна мярка

По традиция училищата в България започват новата учебна година с издигането на националния флаг.

По традиция училищата в България започват новата учебна година с издигането на националния флаг.

София, 21 октомври 2009г. Разширява се броят на средищните училища с още 154, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, който замества министър Фандъкова, която е в отпуск за изборите за кмет на София, където е кандидат на ГЕРБ, на пресконференция след заседанието на кабинета. Общо средищните училища в страната стават 812 с над 46 000 ученици в тях. По думите на заместник-министъра, цитирани от БТА има финансова подкрепа повече училища да не се закриват, с изключение на тези, за които има демографски причини. Зам-министър Игнатов заяви, че има финансова обезпеченост за новите 154 средищни училища. 37 млн. лв. са финансовите ангажиментите на правителството по транспорта и целодневната издръжка на учениците за следващата година, а до края на тази година средствата са малко над 2 млн. лв. През лятото са закрити 50 български училища, а в 20 е извършено преструктуриране. Положението в страната е драматично,
 но  амбицията ни е да не се стига до разрушаване на училищната мрежа, защото се очаква към 2020 година страната да излезе от демографската криза и училищата отново да се напълнят с ученици, заяви Игнатов.
  Днес е обсъдена и нормативната рамка за кариерното развитие на педагогическите кадри. Системата предлага прозрачна схема за развитие на учителите, отбеляза Игнатов. Той заяви, че в близко бъдеще е възможно към тази рамка да има допълнение.
  Близо 13 млн. лв. са предвидени за въвеждане на степените "старши" и "главен учител"  до края на настоящата година. През следващата предвидените средства са 46 млн. лв. Утвърдените бройки за старши учител са 59 488 души, а за главен - 6 088.
  При икономическа криза инвестициите в образованието сами по себе си са антикризисна мярка. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова на конференцията "Новият дневен ред за реформи на новите страни-членки на ЕС". Тя посочи, че за правителството инвестициите в образованието са инвестиции в развитието на страната.
  Образователният министър отбеляза, че през последните години у нас започнаха реформи в средното образование, които доведоха до доброто дисциплиниране на системата. По думите на Фандъкова, нереформирана е останала системата на професионалното образование, тъй като няма връзка между нея и бизнеса.
  Министър Йорданка Фандъкова посочи, че заради липса на политическа воля през последните години не са се състояли реформите във висшето образование и науката. По думите й, в тези две сфери няма достатъчно добър механизъм за оценка на качеството и затова първите промени са предвидени във висшето образование и науката.
  В условията на криза трябва да се използват и всички външни източници за финансиране на образованието и това не трябва да става само по линия на оперативните програми, посочи образователния министър.