Обама надолу – помощите нагоре



obama 33   Вашингтон. Броят на американските граждани, които биха гласували за преизбирането на Барак Обама на поста президент на САЩ, е намалял за половин година с 9%, показват резултатите от социологическо проучване на близката до опозиционната партия на републиканците телевизия „Фокс нюз”
  Ако следващите избори за президент на САЩ се произведат в момента, то за Обама биха гласували 43% от американските граждани, докато в края на април броят на американците, подкрепящи настоящия държавен глава са били 52%.
  В същото време дойде изказването на Правителството на САЩ, че то не трябва да повтаря грешките на миналото и да бърза да отменя редицата мерки за оказване на подкрепа на националната икономика, по думите на американския министър на финансите Тимъти Гайтнер, предаде СНН. На конференция днес в Ню Йорк Гайтнер каза, че рисковете на фона на икономическия подем, както и преди, продължават да бъдат големи. 

Той също предупреди, че оживяването след кризата „ще бъде по-бавно”. Според Гайтнер, икономическите стимули на правителството, ще попречат икономиката на САЩ да навлезе в продължителен период на бавен ръст.

Засилва се и помоща за икономики на държави, близки до САЩ. Президентът Барак Обама подписа закон, с който се утроява обема на невоенната помощ за Пакистан през следващите пет години. Така американската помощ ще възлиза на 7,5 милиарда долара. Американският държавен глава подчерта, че САЩ искат да изгладят отношенията си с Пакистан на базата на стратегическо сътрудничество, „основано на поддържане на демократичните институции в Пакистан, както и на пакистанския народ”.