Пак избраха Станишев за шеф на БСП

 Бившият премиер СС: "Като слуша и чете медиите, човек си спомня Мел Гибсън!" - четете почти всичко за конгреса
Сегашният ББ го сръфа: "БСП да се забрани!" - още четете
Хвърчат оставки!
КАКВО МИСЛИ НАРОДА ЗА БСП?

Сергей Станишев:


Сергей и делегати на конгреса на партията:
 "Имаме алтернативата да продължим да се занимаваме с нашите вътрешни конфликти или да си извадим поуки от изборите", които загубихме
"Кризата в БСП може да стане необратима - необходимост от промяна на самата партия"
"Негативно се отразиха злоупотребите с фондовете на ЕС, както и лошата комуникация не само с гражданите, но и вътре в партията."
"През последните 4 години България е постигнала икономическо и социално развитие, каквото не е имало през годините на прехода. Въпреки това, ... неспособността на БСП да се  разграничи от корумпираните в собствените си редици."
"Ляв - не десен модел за управление!"
"БСП първо трябва да разбие стената към обществото! Ако не намерим изход за бъдещето на партията, пропадането ще продължи!"
"ГЕРБ е дясна авторитарна и популистка партия!"
Бойко Борисов:"БСП ни дърпа назад, грешка е, че не е забранена!"
София, 18 октомври 2009г. Днес на 47-ия Конгрес на партията с таен вот и само за 30 минути Сергей Станишев бе преизбран за председател на Националния съвет на БСП с гласовете на 455 делегати, съобщи БТА, по данни от зала 1 на НДК, където се бяха събрали българските социалисти.
  2-ри по брой гласове - 129, е бившата кандидат-кметка за столицата и известна с критиките си Татяна Дончева. На 3-то място остана младата звезда в редиците на "червените" Янаки Стоилов с 99 гласа, а 4-ти бившият служител на МВР Младен Червеняков, за който вота си са дали 78 делегати.

Общо са гласували 779 души от 894 по списък. Недействителни са 18 бюлетини, броят на действителните е 761. ФОТО:БСП

Общо са гласували 779 души от 894 по списък. Недействителни са 18 бюлетини, броят на действителните е 761. ФОТО:БСП

  Този избор за мен е най-вече отговорност, заяви новият-стар лидер на 100-летницата Станишев, веднага след като беше преизбран за председател на партията. В личен план за мен би било по-лесно да се оттегля, но смятам, че в този много тежък момент в БСП това би било по-скоро бягство, каза той.
  Имаме алтернативата да продължим да се занимаваме с нашите вътрешни конфликти или да си извадим поуки от изборите, посочи Станишев. (Бел.ред. Бившият премиер визира разгромявашата загуба на парламентарните избори т.г.)
  Пътят БСП е да издържи на безпрецедентната атака, да се държи  като адекватна силна лява опозиция, да възстановява доверието, което е загубено. "И това не може да бъде задача или мисия само на един човек, било то и председател на Националния съвет", заяви Станишев.
  Председателят на БСП декларира, че не разглежда никого от тези, които са го  критикували, като враг с партиен билет и благодари на всички участници в лидерското състезание. В наши ръце е дали БСП ще успее да запази влиянието си от изборите и ще го разшири, защото рано или късно ще настъпи разочарование от сегашното управление, каквито сигнали вече има, отбеляза той.

Поразяващата уста на БСП, както наричат депутатката Татяна Дончева (род. 28 януари 1960 г. в Трявна, завършва право, работи като прокурор) верно пророкува през 2007-ма, че 

2-та в класирането Татяна Дончева благодари на гласувалите за нея и преупреди, че "когато си построил дворец на брега по време на отлив, идва прилив." По време на дебатите преди вота Дончева каза, че БСП 1-во трябва да разбие стената към обществото, и че се налага смяна на лидерския екип в партията. Ако не намерим изход за бъдещето на партията, пропадането ще продължи, предупреди тя.
ХВЪРЧАТ ОСТАВКИ!
  3-ят на стълбицита Янаки Стоилов подаде оставка като председател на Обединението на левите социалисти в БСП. Подавам оставка като председател на Обединението на левите социалисти, защото смятам, че при този резултат това е задължително действие, след като загубиш избори, заяви Стоилов.
Предедателят на Градската организация на БСП Румен Овчаров, също подаде оставката си на Конгреса. Той припомни думи на Станишев към него, когато той загуби поста си на министър през 2007г., а именно "Около теб всичко е чисто, но има обществено настроение!". Овчаров каза, че тези думи са валидни сега за други хора, като визира самият Станишев.
4-ят в подребата Младен Червеняков заяви, че до "10 часа днес не смятах да се кандитирам за лидер! Ако гласувате за мен - гласувате за следващ такъв! Иначе може и да няма!"
 Преди да бъде излъчен победител в днешните избори делегатите на Конгрес на Партията отхвърлиха предложението за прекратяване пълномощията на 47-я конгрес, провеждане на пълен цикъл отчет и избори и свикване на извънреден конгрес.

Бившият премиер Сергей Станишев се включваше във всякакви инициативи, за да спечели младите. През август 2008г. Серго, както го нарича 

 Кризата в БСП може да стане необратима, се посочва в политическата декларация гласувана от 47-я конгрес за обстановката в страната след вота за 41-во Народно събрание и дейността на партията като опозиция.
  Конгресът възложи  изработването на  лява управленска
алтернатива, и обяви за грешна дясната на предишното правителство.
  През последните 4 години България е постигнала икономическо и социално развитие, каквото не е имало през годините на прехода. Въпреки това, резултатите от икономическия растеж не се разпределиха по начин, който да се почувства от гражданите, липсва и прелом в борбата с корупцията, включително и неспособността на БСП да се разграничи от корумпираните в собствените си редици, записаха делегатите.
  Негативно на БСП са се отразили също случаите на злоупотреби с фондовете на Европейския съюз, както и лошата комуникация не само с гражданите, но и вътре в партията. Партията е претърпяла най-тежкото си изборно поражение. Въпросът не е само в броя на загубените гласове, най-тревожно е, че след вота доверието към партията спада критично, се казва в текста.
  Като главна причина за загубеното доверие се посочва коалиционното управление, което е създало и затвърдило впечатлението/както и при предишните управления/, че се обслужват преди всичко интересите на тесен кръг лица и групи. 
  Друга причина, довела до загубата на партията, конгресът отчете десния модел на управление, към който се е придържала БСП.
  В същото време делегатите се противопоставиха на днешните управляващи да очернят напълно участието на партията в 3-та коалиция и да "насадят" в общественото мнение извода, че по-лошо управление страната не е имала. Документът прави  оценка и на сегашната ситуация - ГЕРБ е наречена "дясна авторитарна и популистка партия", която няма
конкретен проект за развитието на България. Социалистите предупреждават, че докато "разследват " предишното правителство, управляващите нямат адекватен план за подкрепа на икономиката,  защита на работните места, доходите и социалните придобивки. Последователно се предприемали и действия за овладяване на всички лостове на властта.
bb nuskul  След дискусията и анализа на конгреса веднага последва отговор от Бойко Борисов на НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ - БСП ни дърпа назад, грешка е, че не е забранена! (Цялото интервю на Бойко Борисов четете в друга публикация в ОБЗОР). Бившият министър-председател Сергей Станишев коментира сегашният, като припомни, че партията вече е минала през този период през 90-те години. Затова е важно, подчерта той,  консолидацията на БСП да бъде реална. Най-голямата отговорност оттук нататък лежи върху председателя и Националния съвет, заключи Станишев.
Цялата реч на Другаря Сергей Станишев ще намерите тук:
http://www.bsp.bg/bg/article/1139
Бойко Борисов пред НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ по време на Конгреса на БСП: ... партията, която е правила атентати в църкви, няма такава партия в света, това е социалистическата партия или бившата комунистическа, която е избивала хора по лагерите. ... Нека се засрамим, какво е това чудо. Тези хора си загубиха всякакво чувство, дори не мога да им се смея вече. Толкова са нагли, че не ми се коментират. Развалихте ми настроението.... Дайте, ако искате да ги изкоментираме, за да ги забравим веднъж за винаги. ...Как се чувства Станишев, ако отида да му убия дядото и след време да съм ненаказуем и да си правя конгреси и да си правя изказване. Тези хора нямат морал, нямат срам. Тези същите нещастници, които са там, са убили дядо ми. И сега те излизат и казват, че искаме прочит на историята. Ами, хайде върнете го от гроба, бе. Как не ги е срам. П... в България няма да има криза? ...- изгребли са бюджета, няма ги парите. ... Те са знаели и са лъгали, госпожо. Знаели са и са лъгали. ...Станишев казал преди малко, че тройната коалиция му пречела. Г-н Станишев, като си толкова мъж, ербап, защо не си направи сам правителство? Всъщност целта на господин Станишев е била да изкара 4 години. Както Ники Младенов се пошегува, ако туриш комунист в пустинята, има дефицит на пясък след него. (четете в отделна публикация цялото интервю:
Борисов:“Не ги е срам! БСП да се забрани!“
КАКВО МИСЛИ НАРОДА ЗА БСП?
София. От членовете на БСП бившият премиер Сергей Станишев, бившият председател на парламента Георги Пирински и Татяна Дончева получават най-висока обществена подкрепа. Това показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 10-15.10.2009г. по поръчка на Агенция “Фокус” . Станишев и Пирински се радват на най-висока партийна поддръжка (над 80%). Те са одобрявани съответно от 21% и 23% от българите. Татяна Дончева пък събира по-широка обществена подкрепа като цяло – одобряват я 33 на сто от анкетираните, и 70 на сто от избирателите на БСП. На 60% възлиза подкрепата на социалистите за Янаки Стоилов, въпреки че той е съизмеримо популярен сред широката публика със Станишев и Пирински - одобряват го 21 на сто от българите.
Кандидатът за столичен кмет Георги Кадиев все още трябва да работи за популяризация на личността си както сред широката общественост, така и сред социалистите, сочи проучването. Въпреки това той вече е спечелил доверието на близо половината червени избиратели и има потенциал за промяна в рейтинга си със започването на предизборната кампания в София.
По 11% от българите одобряват Румен Овчаров и Румен Петков. Техните имена раздвояват оценките на червения електорат между одобрение и неодобрение.
Независимо от резултатите на изборите, в БСП все още не се очертават сериозни заявки за промяна в лидерството, сочи проучването. 
Големите позитивни очаквания към новата власт и общественото желание за управлението на старата продължават да подриват подкрепата за социалистите. Близо 3/4 от хората гледат с надежда към управлението на ГЕРБ, а 4/5 подкрепят ревизията на сделките, сключени в последната година от кабинета на тройната коалиция. 
Влиянието на БСП в обществено-политическия живот на страната спада чувствително не само в очите на широката публика (за 64 на сто от анкетираните то намалява, за 20 на сто – остава същото, а едва 5 на сто го определят като растящо), но и според собствения й електорат. 26% от червените избиратели са на мнение, че влиянието на БСП намалява, за 47% то остава без промяна, а едва 21% го определят като нарастващо.
Въпреки че правителството на тройната коалиция въведе най-големите данъчно-осигурителни облекчения за бизнеса в годините на прехода, сред избирателите на БСП почти не са останали хора, определящи се като живеещи богато.
Незначително е влиянието на БСП сред активните и добре печелещи хора. Избирателите на партията са предимно със жизнен стандарт под средния, но и повечето от тях свързват надеждите си за по-добър живот с управлението на ГЕРБ.