Кои ваксинират срещу свински грип?

Пак наш пристигнал в България от САЩ с новия грипен вирус А/H1N1/
h1n1  София, 15 октомври 2009г. На днешното първо заседание на националния пандемичен комитет са определени рисковите групи за имунизация срещу новия грипен вирус А/H1N1/. Това съобщи пред журналисти след заседанието министърът на здравеопазването Божидар Нанев.
  Първоначално ще бъдат купени ваксини за 180 000 души, които представляват 10% от рисковите групи, поясни министър Нанев.
  Групите, подлежащи на имунизация, са лица над 16 години с хронични заболявания, тежки хронични заболявания на дихателните пътища и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден и придобит имунодефицит и бременни жени.
  Опрделени са и приоритети професионални групи за имунизация. Това са здравни работници от заведенията за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, лечебни заведения за болнична помощ и спешна медицинска помощ.
  Второто решение на пандемичния комитет е да се осигури купуването на ваксина за 180 000 лица от рисковите групи.
  Министерството на здравопазването трябва да предприеме процедурата по купуването на ваксините.
  Пандемичният комитет е взел решение за  доставка на 200 000 опаковки от антивирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца", които да допълнят наличните количества.
  Решено е също да се осигурят средства до края на годината за купуване на диагностикум и консумативи за Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания.
  Националния център по заразни и паразитни болести трябва да проведе процедура за възлагане на поръчка за купуването на препаратите.
  Ще се вземат мерки за осигуряване на устойчивост и функциониране на основните обществени и икономически отрасли като транспорт, енергетика МВР, МО, МЗ в условия на грипна епидемия, както и осигуряване на допълнителни информационни материали, посочи министър Нанев.
  Той отбеляза, че всички министерства спешно следва да разработят планове за поддържане на нормално функциониране в условия на грипна пандемия при очаквано отсъствие на над 30% от персонала си.
  Допълнителните информационни материали трябва да се разпространят сред структурите на съответните ведомства, допълни министърът.
  В Шумен е регистриран първият за района доказан случай на заболял от вируса А (H1N1), известен като "свински" грип, съобщи БТА, като цитира многопрофилната болница за активно лечение там.
  Болният е 22-годишен, той се върнал преди няколко дни от бригада в САЩ.
  Пациентът е настанен за лечение в инфекциозно отделение и в момента състоянието му е добро, съобщи директорът на шуменската болница д-р Валентин Семков.

1 comment for “Кои ваксинират срещу свински грип?