Изкачиха Кръста-Стълба на Баба Ванга!


Огромният Кръст-стълба, заръчан от Баба Ванга е вкопан в планината срещу църквата 

м.Рупите, 14 октомври 2009g. Хиляди вярващи се стекоха днес в местността Рупите за да изкачат Кръстът-стълба по случай честването на 15-годишнината от откриването на храма "Св.Петка Българска", изграден в м.Рупите по идея и с дарение на петричката пророчица Ванга, за което ви съобщихме по-рано. Честването организира Фондация "Ванга", която изгражда на това свято място и манастирски 
комплекс. 
  В словото си при откриването на храма академик Светлин Русев припомни добрините, сторени приживе от леля Ванга, чийто гроб е до черквата. В деня на празника бе осветен внушителен пространствен кръст с размери 35 на 15 метра, сътворен от мрамор и камък от скулптура Иван Русев. Християнският символ също е изграден по заръка на ясновидката Ванга, разказва авторът. 
  Идеята е да се отдаде почит на хората, загинали преди много години при изригването на вулкана "Кожух" край Рупите. 
  От Фондация "Ванга" са възприели идеята на автора да направи кръста върху стръмния хълм на угасналия вулкан. Кръстът е съграден така, че по него да могат да се изкачват хора. Първи днес по стръмните стъпала се изкачиха авторът и членовете на Фондация "Ванга". 
  Църквата "Св.Петка Българска" в м.Рупите бе завършена, осветена и открита на 14 октомври 1994 г. По-късно в изпълнение на желанието на починалата на 11 август 1996 г. ясновидка, Фондация "Ванга" започна изграждането тук и на манастир, припомни председателят на фондацията Иван Драмов. Автори на проекта за църквата и манастирския комплекс са арх.Богдан Томалевски и арх.Лозан Лозанов с колектив, а стенописите са на академик Светлин Русев. 
  От Фондация "Ванга" съобщиха, че манастирският комплекс се довършва и в скоро време ще приема и посетители, дошли на поклонение в храма. Готова е и кръщелнята, която предстои да бъде изписана също от акад. Светлин Русев. Работи се и по оформянето на парка около комплекса.
ПРИПОМНЯМЕ:
Вдигат 320-тонен Кръст – 15 години Храм „Св.Петка Българска“ на Баба Ванга
Непорочната Българка Завинаги ! (текст + видео)

2 comments for “Изкачиха Кръста-Стълба на Баба Ванга!