Времето се променя – променете се и вие

drБЪЛГАРСКИ ЛЕКАР
Резките температурни промени повишават риска от сърдечносъдови заболявания
Студ, дъжд и мърсотия още ден, след това топъл, слънчев и чист уикенд в Лос Анджелис - излезте на въздух
  София, 14 октомври 2009г. Резките температурни промени са голям стрес за организма и повишават риска от сърдечносъдови инциденти. Стресът е по-голям при преминаване от топло към студено, коментира д-р Иво Петров, завеждащ отделението по кардиологията в болница в една от големите частни болници в София, цитиран от БТА.

Силни ветрове, свързани с вчерашната буря, дъжд и силно вълнение, добро сам за сърфистите още ден-два в южна и централна Калифорния, предричат от местната телевизия АВС7.  Тази вечер ще продължи и през голямата част от деня в Четвъртък. Следва един прекрасен уикенд.

Прогнозата 13-20 Октомври 2009г. Силни ветрове, свързани с вчерашната буря, дъжд и силно вълнение, добро сам за сърфистите още ден-два в южна и централна Калифорния, предричат от местната телевизия АВС7. Тази вечер ще продължи и през голямата част от деня в Четвъртък. Следва един прекрасен уикенд.

Особено уязвими от резките температурни промени са хора със сърдечносъдови заболявания. Рязката смяна на температурата предизвиква спазъм на всички съдове в човешкото тяло и най-вече на артериите. Спазмите на изходно стеснените артерии водят до исхемия недостатъчно кръвоснабдяване на органите/, обясни д-р Петров.
  При рязка промяна от топло към студено време най-много страдат пациенти с мозъчно-съдови и с коронарни заболявания. При тях има риск от повторни инфаркти и инсулти.
  През зимата честотата на мозъчните инсулти се увеличава значително, коментира доц. Иван Стайков, завеждащ неврологичното отделение. Той допълни, че са правени редица проучвания в тази насока. Според изследване в Израел, обхванало 1 милион души, през зимата честотата на мозъчните инсулти се увеличава при 48% от мъжете и при 40% от жените.
  bloodНиските температури предизвикват свиване на периферните кръвоносни съдове, което води до понижаване снабдяването на организма с кислород и повишаване на кръвното налягане, а високото кръвно е основна причина за исхемични и хеморогични мозъчни инсулти, обясни доц. Стайков. Той допълни, че студеното време също води и до биохимични промени в кръвта - повишава се холестеролът, както и фибриногена /серумен белтък, който има основно значение за кръвосъсирването/. Това променя вискозитета на кръвта, тя става по-гъста ("замръзва"), което е предпоставка за образуване на тромби, а те от своя страна могат да предизвикват исхемични инсулти. Или по-образно казано "вледенените кръвни топки" да "запушят кръвопроводите".
  Тези промени влияят най-вече на възрастните хора, при които мозъчната циркулация не винаги работи нормално, обясни доц. Стайков. Допълнително негативно влияние през зимата оказва ограничената консумацията на плодове и зеленчуци. Друг особено рисков фактор е повишената консумация на сол.
  Лекарите препоръчват по възможност хората със сърдечносъдови заболявания и с мозъчни инсулти да не се излагат на резки климатични промени, редовно да пият изписаните им лекарства и да следят за нивото на кръвното си налягане. При най-малкото неразположение те трябва да се обърнат към лекуващия си лекар.
  Излизайки навън при много студено време, тези пациенти освен че трябва да са облечени с топли дрехи, задължително трябва да са с ръкавици и шапка. Ако са мокри от дъжд или сняг да се преобличат веднага.
  Най-важно е да се поддържа здрава имунната система, за което говорихме по-рано.
ПРИПОМНЯМЕ:
Здравият човек не се нуждае от противогрипна  ваксина а от здрава имунна система!