ПРАЗНИЦИ 12-18 Октомври 2009

12 Окт Международен ден на Христофор Колумб.
                    Ден на българските общини.
                    Ден на Българската академия на науките (БАН)
14 Окт Св. преподобна Параскева -Петка Търновска (Петковден)
       Международен ден за борба с природните бедствия.
       Международен ден на стандартизацията.
       Европейски ден на родителите и училището.
       Професионален празник на метролозите.
15 Окт Международен ден на незрящите (слепите).
16 Окт Световен ден на прехраната. Международен ден за борба с глада.(Отбелязва се по инициатива на световната здравна организация.)
       Празник на Българската авиация и на Българските военновъздушни сили.
18 Окт Св. апостол и евангелист Лука.
       Св. великомъченица Злата Мъгленска.
       Световен ден за мониторинг на водата.
       Световен ден по менопауза.
       Празник на художниците.
       Ден на парашутиста от Българската армия.
________________________________________________
12 Окт Международен ден на Христофор Колумб. Федералните и щатски офиси в САЩ не работят, както и банките и пощите. 

Columbus на латински означава гълъб - и всичките му фамилии на местните езици означават това. Самият Колумб нееднократно е казвал, че е роден в Генуа (вероятно между 26 август и 31 октомври 1451г. в предградието на Сан Стефано). (click for biger size)

Columbus на латински означава гълъб - и всичките му фамилии на местните езици означават това. Самият Колумб нееднократно е казвал, че е роден в Генуа (вероятно между 26 август и 31 октомври 1451г. в предградието на Сан Стефано). (click for biger size)

На 12 октомври 1492г. експедицията на Христофор Колумб достига за първи път Новия свят - след 33-дневно плаване корабите му достигат Бахамските острови. До края на дните си Колумб вярва, че е осъществил мечтата си да открие път към Индия, пътувайки в западна посока.

Христофор Колумб остава в историята не само като откривател на Новия свят, но и като жертва на хорската несправедливост. Той подарява на испанската монархия цял континент, но в замяна на това е окован. Откритите от него земи получават чуждо име. Самият той, обиколил света, така и не получава нито родина, нито собствен дом. Останките му са препогребвани толкова пъти, че вече не се знае къде са се озовали най-накрая.

sv petka14 Окт Св. преподобна Параскева -Петка Търновска (Петковден) (St.Petka - Paraskeva of Trnovo)
Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII-XIV в., но и през следващите векове. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири из цялата българска територия, а извън пределите на страната – в Сърбия, Молдова, Влашко и Русия. На тази светица е наименована и църквата в местноста Рупите, издигната от Баба Ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска присъстват в българските църкви още от XIII в. Петковден се чества на този ден. Именици са: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка. В планинските райони на Петковден се извършват обреди, които имат връзка с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Докато трае оплождането, жените не бива да подхващат никаква работа - не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав добитък. След оплождането те изпичат пресни питки и ги раздават със същата цел. Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. За курбана жените носят хлябове, вино и ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. Преди ядене жените си раздават една на друга парче хляб.
За отношението към св. Петка Търновска като закрилница на българския народ и държава особено силно впечатление прави споменаването ѝ дори в държавни и международни актове. Така например в своя известен договор с Венеция Цар Иван Александър (1347 г.) се заклева и в името на Бога, Св. Богородица, в кръста, “... и в светата Параскева Търновска”. Мощите на закрилницата на столицата Търново били отнесени през 1395 г. – измолил ги видинският “млад цар” Константин II Асен, син на Иван Страцимир. Във Видин те останали до 1397 г., когато султан Баязид ги подарил на сръбския княз Лазаревич. Св. Петка останала в Белград до 1521 г., след което мощите се озовали в Цариград, където рез 1641 г. патриаршията там, пък изпратила светите мощи по молба на молдовския княз Всилий Лупу, родом от с. Арнауткьой (дн. село Пороище, Разградско) в столицата му Яш. Те се пазят и днес в църквата "Три Светители" в този румънски град.
Още във времето на цар Иван Асен II било съставено нейно българско житие, като бил написан и разказ за пренасянето на мощите ѝ в Търново. Разбира се, най-големият връх в увековечаването на св. Петка Търновска е написаното от св. Патриарх Евтимий житие - една новаторска, вълнуваща и дълбоко емоционална творба, станала известна далеч зад пределите на България.
О, света Петко, която си тържествуваща майка на небето и всякога най-близко стоиш до своя Жених Христа, непрекъснато се моли за нас, заедно с ангелите, пророците, апостолите и преподобните отци.
Преподобна Петка, именувана също Параскева, живяла в единадесетия век. Родителите й били българи. Живеели в градеца Епиват, в Тракия, на Мраморно море, между Силиврий и Цариград. Те били състоятелни хора, известни на мнозина. Петка имала брат, който приел монашество и стигнал до архиерейски сан. Като брат си и тя още от ранни години проявявала наклонност към монашески живот.

Живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

Освен благочестивия й живот и чудотворните й мощи, за всеправославната почит към св. Параскева голямо значение има и нейното име, което на гръцки означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди - символ на Възкресението в неделния ден.
18 Окт Св. апостол и евангелист Лука.


Свещеното предание говори, че св. Лука нарисувал две икони: на св. Дева Мария с Божествения Младенец на ръце и на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. По тоя начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Бога Христос, Божията майка и на всички светии.

Свещеното предание говори, че св. Лука нарисувал две икони: на св. Дева Мария с Божествения Младенец на ръце и на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. По тоя начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Бога Христос, Божията майка и на всички светии.

Евангелист Лука (на гръцки: Λουκᾶς, на латински: Lucas) е един от един от 70-те апостоли и автор на третото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Лука). Той е лекар и приятел на апостол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия, от ненабожно семейство. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис. Праща апостол Павел на втора и трета мисионерска мисия от Филипи до Рим. След смъртта на апостол Павел започва да проповядва Евангелието в Италия, Далмация, Македония и други римски провинции. Според предание апостолската мисия на Лука продължава 84 години, когато го залавят идолопоклонници и го обесват на маслиново дърво в град Тива, главен град на гръцката област Беотия. Свети Лука е написал 3-тото евангелие (според реда в Новия завет), а именно Евангелието от Лука, и Деяния на апостолите. Предполага се, че Светото евангелие от Лука е написано около 60 година. Българската православна църква слави Свети апостол и евангелист Лука през октомври.