Пак бивши колеги “по пагон” ще помагат на България

Премиерът Бойко Борисов се срещна с френския президент Никола Саркози в Елисейския дворец. ФОТО: МС (кликнете за голям размер)

Премиерът Бойко Борисов се срещна с френския президент Никола Саркози в Елисейския дворец. ФОТО: МС (кликнете за голям размер)

12 Октомври 2009г. Пак бивши колеги “по пагон” на премиера Бойко Борисов ще помагат на България. След като постигна споразумения и даде добър тон с бившият от МВР и татамито, и настоящ колега от Русия Владимир Путин, то днес Борисов получи гаранции за помощ и от друг свой бивш “съотборник” от “силовото министерство”, сега президент на Франция Никола Саркози. Това са първите впечатления от посещението на Борисов в Париж.

„Президентът Саркози изрази увереност, че правителството ни ще има успех в борбата с корупцията и организираната престъпност. С него се познаваме отдавна, работили сме заедно – той като министър на вътрешните работи, аз – като главен секретар на МВР. Имаме огромно доверие с френските ни колеги и това ще гарантира постепенно пускане на еврофондовете”.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на Френската република Никола Саркози, цитиран от прес-службата на българското правителство.

„Работим много добре с френските експерти в сферата на сигурността – по линия на МВР, ДАНС и всички останали институции. Никола Саркози ме увери, че в лицето на Франция България ще има сериозен поддръжник”, допълни премиерът.

България също покани френските компании да се включат като инвеститори в АЕЦ „Белене“. БТова също стана по време на понеделнишката среща между премиера Бойко Борисов и френския му колега Франсоа Фийон (дясно).

България покани френски компании да се включат като инвеститори в АЕЦ „Белене“. Това стана по време на понеделнишката среща между премиера Бойко Борисов и френския му колега Франсоа Фийон (дясно).

Обсъден е и проектът за изграждане на АЕЦ „Белене”. „Информирах президента Саркози за подробностите около изпълнението му – за това, че всъщност има проведени конкурси и избрана технология, но ние сме пред свършен факт и трябва да търсим начин за спасяване на проекта. В противен случай това ще са хвърлени на вятъра пари,” заяви Бойко Борисов.

Президентът Саркози е проявил разбиране за сериозността на проблема. „Затова търсим европейски партньори – за да може едновременно и да финансират, и да гарантират сигурността на тази централа”, заяви премиерът Борисов. По думите му, именно хора като френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел могат да дадат реални гаранции пред българското общество, че това е сигурен проект.

По отношение на програмата Шенген г-н Саркози е поел ангажимент да помогне за отсрочка от 4 месеца на сроковете по договорите, с цел по-лесно и по-добро усвояване на отпуснатите средства.

Дискутиран е и въпросът за възможните ресори на кандидатите за еврокомисари на двете държави. „Знаем нашите възможности и желания. Това, което сме се договорили с президента Саркози, е взаимно да си помогнем това да се случи”, заяви премиерът. Предстоят разговори и с други лидери на ЕС, допълни Борисов, визирайки предстоящите визити в София на министър-председателите на Италия и на Испания – Силвио Берлускони и Хосе Луис Сапатеро. (Бел.ред. Визира се желанието на България да има Еврокомисар по Енергетика в ЕС)

СЪСТОЯХА ЛИ СЕ СДЕЛКИ?

Bulgaria_France_LocatorТемата с военните морски корвети, които трябваше да закупи България за 750 мил. Евро от Франция, тема която Борисов по-рано определи като „неприятна” също не е била подмината. По-рано по време на срещата на Борисов с френският премиер Франсоа Фийон стана ясно, че България не може да закупи корветите договорени от кабинета на Сергей Станишев (БСП). Със Саркози обаче Борисов се е разбрал Франция да ремонтира белгийските фрегати, които са на въоръжение във ВМС, но след 2011 г. Ремонтът се изчислява на 150-160 мил. Евро.

България също покани френските компании да се включат като инвеститори в АЕЦ “Белене”. БТова също стана по време на понеделнишката среща между премиера Бойко Борисов и френския му колега Франсоа Фийон. В момента договорът с руския изпълнител “Атомстройекспорт” е за 3.9 млрд. евро, но правителството на ГЕРБ изчисли, че стойността на централата ще достигне 10 млрд. евро. Френската компания “Арева” участва като подизпълнител в проекта. Енергийният министър Трайчо Трайков в понеделник имаше среща с представители на дружеството в Париж, както и с големи френски компании като “Карфур”, “Сосиете женерал”, “Газ дьо Франс”, “Шнайдер илектрик”, “Далка”, БНП “Париба”.

Днешното посещение, което българският министър-председател Бойко Борисов прави във Франция, е първата двустранна визита на Борисов след встъпването му в длъжност начело на правителството, предаде АФП. В българската делегация участват министрите на външните работи, икономиката, енергетиката и туризма и на отбраната. По време на визитата българският външен министър Румяна Желева ще бъде представена като кандидат за поста еврокомисар по разширяването.

По време на посещението на българския премиер във Франция ще бъдат обсъдени и възможностите за сътрудничество в областта на съдебната система, както и обучението на висши кадри за публичната администрация в България.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви след среща с представители на най-голямата организация на френските индустриалци MEDEF International, че компании от енергийния сектор във Франция проявяват интерес към топлофикационния сектор у нас. Министърът обясни, че има интерес към страната ни и че очаква конкретни инвестиционни проекти. „Фирмите чакат с нетърпение да се отвори пътят към публично-частните партньорства при концесионирането на ВиК дружествата, например” допълни Трайков.

Днес премиерът Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести на летище „Орли” в Париж. Министър-председателят веднага отпътува за рандеву с френския си колега Франсоа Фийон в седалището на правителството Матиньон. В делегацията на българския премиер са включени вицепремиерът Цветан Цветанов, първият ни дипломат Румяна Желева, министърът на отбраната Николай Младенов, както и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. След това следобяд Борисов се срещна с френския президент Никола Саркози в Елисейския дворец.

„Наели сме се в тази обстановка сами да поведем държавата през кризата и ще го направим”, заяви премиерът Бойко Борисов преди да замине за Франция, след работна среща с министрите от кабинета. На заседанието, което продължи близо четири часа, беше обсъждан бюджет 2010.

1 comment for “Пак бивши колеги “по пагон” ще помагат на България