Ох, Канада … ох, свят

AmericanAlphabetБисери на университетски първокурсници - разказ и разсъждения на един преподавател от български произход и неговите приятели
Три-смислието и подобности в Европа
Боцо Морфов, основател на интернет-форума "Емиграция в Канада", специално за ОБЗОР BulgariCA*
11 Октомври 2009г./Канада/ Невероятни неща раждат тукашните глави. А сега седнете, хванете се здраво за стола, че може и да паднете от смях. Аз се опитах да "търся под вола теле" и да намеря някъде логика. Та намирам някакви микро искри на псевдо логика, но преценете сами!
Много често в българските медии се публикуват бисери от родните училища и висши учебни заведения. Особено от кандидат-студентските изпити и матурите. Не бих казал, че сме единствени. По-скоро "сме едни от тях", или иначе речено "светът върви "на добре"". И защото нашият форум и този сайт bulgarica.com обхващат и "втората родина-континент" реших да споделя с вас "промените във времето", а може би и в "прогнозата".
Не знам какви са вашите впечатления, но според мен средното образование в Канада, с малки изключения на няколко реномирани и/или частни училища е пълна, ама пълна трагедия, разказва приятел в нашия форум, преподавател в канадско учебно заведение. Вече цели седем години имам възможност да наблюдавам и изпитвам студенти 1-3 курс история/международни отношения в Отавския университет и от година на година нивото пада. И предишни години ми се е случвало да чета простотии от сорта "докато американските роби са прислужници, то бразилските били свободни",
но никога не съм късал толкова студенти като тази година.
Току-що проверих 149 теста на първокурсници и съм в тотален шок. Аз съм доста щедър и от пръстите си изсмуквам понякога оценки над 50 процента. Обикновено пиша двойки на не повече от 5-10 % от студентите, но този семестър 39 от 149 студенти ги пратих да пътуват на 1-ия тест.
Това е 27%! Нямам думи за тоталната неграмотност и идиотия.
diamond toothЕто някои от най-големите бисери: 

"Национализъм е група от хора, които си обичат нацията." 

"Нацията не е какъв си, а кой си." 

"Всеки има право да защитава своята лингвистика." 

"Нацията е една или множество държави групирани заедно за да формират идентичност от същата група хора и да се справят с техните работи като независими." 

"Нацията е обединена страна, необвързана с държавата." 

"Гражданските права традиционно включват права и закони." 

"Гражданските права включват национализъм, федерализъм и равни граждански и консервативни права." 

Ако бяха само 2-3 идиоти щеше да е смешно, но когато са повече от 1/4 от студентите си е трагедия, завършва преподавателят.
Мииии ... какво да кажа. Аз се опитах да търся под вола теле и да намеря някъде логика. Та намирам някакви микро искри на псевдо логика тук: "Нацията е една или множество държави групирани заедно...", т.е. ако изходим от английското STATES (от STATE – държава), следвайки държавната структура на САЩ, то може би нацията (в случая американската) е групирана от много държави – STATES 

Не знам .... .не казвам, че е точно така но се опитвам да оправдая фразата. 

Виж в продължението на "умната" фраза вече съм в абсолютен нокдаун: ... група хора и да се справят с техните работи като независими."  ... не само че не е двусмислено ами е повече и от трисмислено.
Скоро ще разбереш защо повечето хора не искат да се занимават с преподаване, казва нашият приятел тук Кико. Само да те успокоя, че в Европа не е много по-различно, заявява той от собствените си наблюдения. Наскоро гледах един филм идиотокрация в който с хумор се говори за същата тенденция! Затова поеми дълбоко въздух и давай напред, завършва той. Между другото, любимата фраза на Кико е: "Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от коня."
Дали пък Светът не е решил да става "по-прост", за да преживява по-лесно Световната криза?
Или пък някой друг не е взел това решение?
* Приложените статистически данни са добавени от редакцията.
Според най-новите данни на ЮНЕСКО, има около 774 милиона неграмотни възрастни в света, около 64% от които са жени. В института за грамотност към ЮНЕСКО редовно се събират данни в световен мащаб и се правят актуализации, свързани със статистика и прогнози два пъти в годината, през април и септември. На долните линкове можете да видите данни на ЮНЕСКО за целия свят:
Regional literacy rates for youths (15-24) and adults (15+)
National literacy rates for youths (15-24) and adults (15+)

1 comment for “Ох, Канада … ох, свят