Европа дава 77,5 мил. Евро за АЕЦ Козлудуй за 2009

Megelena Kuneva EUСофия, 12 октомври 2009г. Приключи писмената процедура във връзка с компенсацията на България за затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" за отпускане на последния транш до края на 2009 г. на помощта, която ни се дава. Това съобщи еврокомисарят по защита на
потребителите Меглена Кунева (НДСВ) на пресконференция, цитирана от БТА.
  Помощта вече е факт - 77,5 млн. евро за 2009 г. До края на 2008 г. за България са били предоставени 490,3 млн. евро, обясни Кунева.
  Едно от най-важните неща, които мога да направя до края на мандата, е внимателно да следя и да работя в посока на допълнителна компенсация от 2009 г. нататък - 300 млн. евро, но за тях още нямам новина, посочи Кунева.
  В Европейската Комисия през миналата година има 55 000 оплаквания от България, главно в областта на енергетиката, включително и по отношение на "Топлофикация", което е много труден въпрос за Комисията, защото той не е общностна политика, каза Меглена Кунева.
  В отговор на въпрос Кунева каза, че няма нищо страшно в приключването на един мандат, когато той е успешен. Аз не изчезвам, продължава да ме интересува какво се случва с България, с ЕС, каза еврокомисарят и добави, че ще се отчете през ноември, когато приключи нейният мандат, и този на ЕК. Запитана какви са позициите ни и дали България се "изхвърля" като иска еврокомисар по енергетиката, Меглена Кунева каза да не се смята, че нещата са определени непременно от силата на страната. Не участвам в тези разговори по никакъв начин, това, което мога да направя, е да имам много успешен първи мандат, защото репутацията има значение. Аз искам да кажа и винаги съм казвала "Щом мога аз, можем всички". На всеки кандидат бих помогнала да се чувства възможно най-добре по време на изпита, каза Меглена Кунева.