Олигофрен боде деца със спринцовка в София

shotsПолицията продължава издирването на мъжа, който обикаля паркове и площадки в столицата, примамва деца, и ги убожда със спринцовка. Никой не знае каква е течността, която инжектира. Жертвите на маниака са на възраст между 6 и 11 години.
Описанието, по което полицията работи е на 50-годишен мъж, с едро телосложение, късо подстригана побеляла коса, съобщи ДАРИК РАДИО. Според психолози от Института на МВР най-вероятно става въпрос за хитър и безскрупулен педофил. Схемата, по която действа при нападенията си, е класическа: дебнене, примамка, блудство.

„Явно обикаля, разглежда и когато види само дете да играе отива при него го заговаря. Замъква го до входа, обръща го с гръб към него, сваля гащичките и го убожда”, разказа в предаването „Пропаганда” Теменужка Капчина – началник сектор в Столичната полиция.

„Течността никой не може да каже каква е, защото не е задържан, не е хваната спринцовката, не е изследвана течността каква е”, продължава тя. Но е категорична, че „това е лице, което има някакви медицински знания, работело е в болница, дали е учил-недоучил лекар, фелдшер”. „Децата разказват, че убожданията са били внимателни и са били на място където по принцип се поставят мускулните инжекции”, уточнява Капчина.

Тя споделя и конкретен случай в София, при който съседка, видяла всичко, категорично отказала да даде показания. „Предполагам, че я е страх, но тя категорично отказа да ни съдейства”, казва Капчина.

Обсъждат се промени в Наказателния кодекс, с които да се увеличи размера на наказанието „затвор” за изтезаване или малтретиране на деца, за принуждаването им към проституция и към извършване на престъпления. Това съобщи в предаването „Пропаганда” на Дарик заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева. Според Машева за част от престъпленията срещу деца трябва да се промени и видът на наказанието, като се премахне възможността престъпниците да бъдат само глобявани или наказвани с пробация.

Машева: “Към настоящия момент за тези престъпления се предвижда наказание или „лишаване от свобода”, по-малко от три години, или пробация, или глоба, което дава възможност извършители на подобни престъпления да бъдат освобождавани от наказателна отговорност и по отношение на тях да бъде налагано административно наказание – глоба. Говорим за принуждаването към извършването на проституция, както и за системното използване за просия. Именно да се предвижда наказание „лишаване от свобода” – да бъде завишен размера повече от три години, защото когато се касае за престъпление, извършено умишлено и наказуемо с „лишаване от свобода” повече от три години, не може да се приложи тази процедура по освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административното наказание – глоба.”