България срамно загуби от Кипър

“Лъвовете” проспаха мача пред очите на 2500 българи и президента, като се простиха със Световното по футбол

За разлика от футболистите, които се представиха грозно в Кипър, българската публика отново доказа, че е една от най-великите в Света. Над 2500 родолюбиви запалянковци, били път от България и платили билетите си, подкрепиха родните ритнитопковци. По численост нашата агитка бе колкото тази на кипърците, съобщиха репортерите на БНТ. Когато ставаше въпрос за подкрепа, безспорно по-гласовитата публика бе тази на българите, която буквално заглуши опонентите си в битката им за надмощие по трибуните. За съжаление и това не помогна на родните национали, които бяха прегазени долу на терена.

За разлика от футболистите, които се представиха грозно в Кипър, българската публика отново доказа, че е една от най-великите в Света. Над 2500 родолюбиви запалянковци, били път от България и платили билетите си, подкрепиха родните ритнитопковци. По численост нашата агитка бе колкото тази на кипърците, съобщиха репортерите на БНТ. Когато ставаше въпрос за подкрепа, безспорно по-гласовитата публика бе тази на българите, която буквално заглуши опонентите си в битката им за надмощие по трибуните. За съжаление и това не помогна на родните национали, които бяха прегазени долу на терена.

10 октомври 2009г. Националният отбор по футбол на България записа една от най-срамните си загуби в историята на световните квалификации, мач който гледахме в Лос Анджелис директно по интернет, излъчен по БНТ.  В предпоследен мач от Група 8 за първенството в ЮАР догодина България отстъпи с 1:4 при гостуването си на Кипър в Ларнака. Домакините тотално надиграха противника си и само вратарят Иванков и Господ помогнаха на нашите, за да не се стигне до по-голям резил.

Звездата на Кипър Хараламбидес отбеляза два бързи гола в 11-ата и 21-ата минута, а Бербатов върна един преди почивката. Константину се разписа за 3:1 в 58-ата, а Алоефтис оформи крайното 4:1 в 78-ата мин.

Голям пропуск направиха българите още в 3-ата мин. Георгиев центрира към Бербатов, който бе изведен сам срещу вратаря на Кипър, но не успя да овладее топката и Августи я улови.

В 7-ата минута лош късмет удари нашите. Петров проби от ляво, центрира към Георгиев, който шутира от точката за дузпи, но ударът му срещна напречната греда.

В 11-ата мин. Макридис се измъкна от пазещия го Костадин Стоянов, центрира в пеналта, Николов не успя да изчисти топката и Хараламбидес вкара за 1:0 от няколко метра. В 21-ата мин. Иван Иванов, който изигра най-слабият си мач в кариерата, глупаво сгреши в центъра на терена, Хараламбидес пое кълбото, напредна и с премерен удар от около 20 метра се разписа за втори път във вратата на Иванков.

В 40-ата мин. Мартин Петров шутира от пряк свободен удар, но кълбото срещна стената. В 45-ата мин. Стилиян Петров подаде на Бербатов, който необезпокояван от границата на наказателното поле вкара топката във вратата на Августи с премерен диагонален удар – 2:1.

При резултат 2:1 за Кипър завърши първото полувреме.

В 53-ата мин. Ангелов подаде в ляво на Георгиев, той финтира противников защитник, стреля, но кълбото отново срещна гредата на Августи.

В 58-ата мин. Хараламбидес центрира от дясно в полето на Иванков, необезпокояваният бранител Иванов не успя да спре кълбото, който отново показа слбост, което попадна в Константину и последният на празна врата се разписа за 3:1.

Последният гол бе дело на Алунеску, който бе изведен зад гърба на защитата и се разписа в 78-ата минута от около 13 метра, след като прехвърли Михайлов.

След тази загуба България си остана на третото място с 11 точки, а Кипър е на 4-ото с 8 т.

Селекционерът на футболните национали Станимир Стоилов обясни пред камерите на БНТ, че вече е свикнал с исканията на привържениците да си подаде оставката и не обърна внимание на поредния им призив, изписан на голям трансперант на стадиона в Ларнака от българските фенове, след тежката загуба от Кипър с 1:4 днес.

“Нормално е да ми искат оставката, вече свикнах с тези неща. Щом феновете не харесват националния отбор, да ми искат оставката. Няма как да виня само бранителите за резултата, защото кипърските играчи правеха каквото си поискат на терена. Непрекъснато казвам, че футболистите от българското първенство нямат класата да играят на такова ниво и в днешния мач си пролича”, добави националния селекционер. Стоилов каза, че за предстоящото домакинство на Грузия в сряда 14 октомври ще разчита на играчи от младежкия отбор. “Ще има промени. Искам да им дам шанс и да видим дали стават за представителния тим”.

“Явно не можем да се променим”, заяви капитанът на българския национален отбор по футбол Димитър Бербатов след тежката загуба.

“Не знам, повтарям едно и също след всяка загуба и каквото и да кажа сега не зная дали ще промени нещо”, каза звездата на Манчестър Юнайтед, отбелязъл почетното попадение в последната минута на 1-то полувреме.

“Изпитваме срам и унижение. Ако продължаваме така не ни чака нищо добро”, завърши Берба.

Срамно е. България за първи път пада от Кипър, много е срамно. Те обаче са на едно много добра игра. Това заяви след загубата от Кипър с 4:1 нападателят на България Валери Божинов. „Изиграха си положенията и си ги реализираха. Те просто ни надиграха отвсякъде”, заяви Божинов и продължи „Не можеш да кажеш на черното, че е бяло. Те ни надиграха и ни изнесоха урок. Настроение има, но не знам какво стана”, каза още той пред камерите на БНТ.

Президентът на Р България Георги Първанов, който е на официално посещение в Кипър,  по покана на президента Димитрис Христофиас, наблюдава заедно със своят домакин футболната среща.

“Това, което мога да кажа е, че имаме невероятна публика. Публика, която може да скандира при 1:3, 1:4 “българи юнаци”, която да окуражава така мощно, сигурно никъде няма да се намери”, заяви президентът на България Георги Първанов след злополучната визита на националния отбор в Кипър.

“Жалко, много грешки, нямаше идея, нямаше концепция. Атмосферата беше много добра. Ние играехме на собствен терен. Публиката доминираше. Беше много коректно отношението на всички, но и това не помага – трябва да се играе”, допълни още Първанов, обобщавайки мнението на 2500 българи, които подкрепяха нашите на стадион “Антонис Пападопулос” в Ларнака.

България окончателно се сбогува с шансовете да играе на футболния мондиал в Южна Африка през 2010г.