Турция и Армения се “побратимиха”

В Глендейл правят гладна стачка

Хиляди арменци протестират всяка година на определена дата срещу непризнаването на Турския Геноцид от амероиканското правителство. Дали това ще бъде вече законно, след подписването на

Разногласия забавиха подписването на историческите документи „Протоколът за установяване на дипломатически отношения” и „Протоколът за развитие на двустранните отношения”, първата стъпка към примирието между двете държави след почти един век на враждебност и исторически спорове

Историческата церемония в Университета в Цюрих, където бяха подписани„Протоколът за установяване на дипломатически отношения” и „Протоколът за развитие на двустранните отношения” между Армения и Турция бе отложена с няколко часа поради разногласия между делегациите относно текста на изявлението на турската страна, в което, по някои данни, е бил засегнат въпроса за Нагорни Карабах.

Външните министри на Турция и Армения – Ахмед Давутоглу и Едуард Налбандян подписаха двата протокола, които са първата стъпка към помиряването между двете държави след почти един век на враждебност и спорове около тяхната обща история
Според информацията, арменският външен министър Едуард Налбандян и неговият турски колега Ахмед Давутоглу са си стиснали ръцете след подписването на двата протокола. 
Сега на документите им предстои да бъдат одобрени от парламентите на двете страни. 
На церемонията по подписването на документите присъстваха руският външен министър Сергей Лавров, френският външен министър Бернар Кушнер, външният министър на Словения Самуел Жбогар, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.
След подписването на документите министрите напуснаха залата без да правят изявления.
Според подписаните протоколи, Армения и Турция ще установят дипломатически отношения от деня на влизането в сила на съответния протокол в съответствие с Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., както и ще си разменят и дипломатически мисии.
Освен това, страните се споразумяха да отворят общата граница два месеца след влизането в сила на протоколите, да започнат редовни политически консултации на равнище външни министерства, както и да организират диалог в историческата плоскост за уточняване на наличните проблеми.
ЕС приветства подписаните протоколи и заяви, че стъпката ще намали напрежението в Южен Кавказ. 
Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че руската страна приветства подписването на историческите протоколи между Армения и Турция, които ще помогнат аз укрепването на сигурността в региона, и изрази готовността на своята страна да помогне за организацията на железопътните съобщения между двете страни.
„Русия е готова да подкрепя този процес чрез реализирането на проекти в сътрудничество с Армения и Турция, на първо място в сферата на енергетиката, транспорта и комуникациите”, каза руският министър. 
„Тази вечер ние станахме свидетели на историческо подписване”, каза заместник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Фил Гордън Фил Гордън. 
Опозицията в Армения е на друго мнение, и заяви, че държавата им ще се изправи пред „големи рискове” след като Ереван и Анкара подписаха протоколи за установяване и развитие на дипломатическите отношения.
Противниците на споразумението обвиняват правителството в правене на отстъпки пред Турция, по-специално, позволявайки създаването на комисия, която да проучи историческите спорове между двете страни. 
По думите на критиците, създаването на подобна комисия поставя под въпрос твърденията на Армения за геноцид срещу арменците по време на Османската империя. Анкара категорично отхвърля въпросните обвинения. Което означава също, че живеещите в Лос Анджелес и САЩ арменци няма да могат свободно да протестират срещу турския геноцид, защото такъв вече не съществува и спор няма между двете държави. Пристигащите с дела за даване на убежище в САЩ, също няма да могат да прилагат доказателства за положението в родината им.

Снощи в Глендейл се състоя поредната арменска демонстрация, като беше обявена и Гладна Стачка, според надписите на плакатите, които видяхме. Специални подвижни тоалетни бяха докарани на ъгъла на Гленоокс и Централ.

1 comment for “Турция и Армения се “побратимиха”