Спилбърг с Медала на Свободата

Стивън Алън Спилбърг (Steven Spielberg) е американски режисьор и продуцент от еврейски произход, носител на три награди „Оскар“. Носител на Ордена на Британската импери

Стивън Алън Спилбърг (Steven Spielberg) е американски режисьор и продуцент от еврейски произход, носител на три награди „Оскар“. Носител на Ордена на Британската импери

9 Октомври 2009г. Американският режисьор и продуцент Стивън Спилбърг получи Медала за свобода за 2009 г. за постижения в изкуството и хуманитарната област, предаде NBC.

Снощи отличието му бе връчено от бившия президент Бил Клинтън на церемония в Националния конституционен център във Филаделфия.

Медалът на свободата е учреден през 1988 г. за хора, чиято дейност отговаря на основополагащите принципи на САЩ. Спилбърг е известен с филмите си “Списъкът на Шиндлер”, “Спасяването на редник Райън” и “Пурпурният цвят”. Неговата фондация съхранява видео и аудиозаписи на историите на хора, преживели Холокоста.

Сред имената на удостояваните в миналото с Медала на свободата са Боно, афганистанският президент Хамид Карзай, бившият американски президент Джими Картър.

Спилбърг е най-успелият във финансово отношение филмов режисьор в историята. Режисирал и продуцирал е едни от най-големите хитове в световната кино-индустрия. Бил е номиниран шест пъти за „Оскар“ за най-добър режисьор, от които печели две награди (за „Списъкът на Шиндлер“ и за „Спасяването на редник Райън“). Филмите му са били номинирани за най-добър филм седем пъти (печели веднъж със „Списъкът на Шиндлер“). През 70-е, 80-е и 90-е години три от неговите филми водят класациите за най-доходоносни филми: „Челюсти“, „Извънземното“ (Е.Т. - знакът на шапката на снимката) и „Джурасик парк“.

Спилбърг е най-успелият във финансово отношение филмов режисьор в историята. Режисирал и продуцирал е едни от най-големите хитове в световната кино-индустрия. Бил е номиниран шест пъти за „Оскар“ за най-добър режисьор, от които печели две награди (за „Списъкът на Шиндлер“ и за „Спасяването на редник Райън“). Филмите му са били номинирани за най-добър филм седем пъти (печели веднъж със „Списъкът на Шиндлер“). През 70-е, 80-е и 90-е години три от неговите филми водят класациите за най-доходоносни филми: „Челюсти“, „Извънземното“ (Е.Т. - знакът на шапката на снимката) и „Джурасик парк“.

Без съмнение една от най-влиятелните личности в историята на киното. Стивън Спилбърг е вероятно най-известният холивудски режисьор и един от най-богатите кинодеици в света. Спилбърг има безройно много печеливши и одобрени от критиката филми като продуцент, режисьор и сценарист. Спилбърг е роден в Синсинати, Охайо на 18 Декември 1946. Приет е в университета в Лонг Бийч, Калифорния, но е напуснал за да гони голяма кариера в разлекателния бизнес. Придобива известност като некредитиран асистент монтажист с класическия уестърн “Wagon Train” (1957). Сред неговите ранни режисьорски опити е “Battle Squad” (1961), който е съдържал кадри от Втората световна война и кадри на самолет, който е неподвижен на земята, но създава впечатление за движение. Той също е режисирал “Escape to Nowhere” (1961), който е включвал деца в ролите на войници от Втората световна, влючително сестра му Ан Спилбърг, а първи негов режисьорски опит е уестърнът “The Last Gun” (1959). Всички тезифилми са били късометражни.

През следващите няколко години Спилбърг режисира няколко филма, които са подсказали за неговото бъдеще в киното. През 1964 той режисира “Firelight” (1964), филм за извънземни атакуващи малко градче, филмът има продължителност около 140 минути. През 1967 той режисира филм наречен “Slipstream” (1967), който остава недовършен. Но през следващата, 1968, той завършва “Amblin’ “(1968). “Amblin” дава името на продуцентската компания, с която по-късно Спилбърг продуцира много филми, включително “Извънземното” (1982). Спилбърг има уникален и сега класически проект – “Дуел” (1971), с участието на Денис Уийвър. “Дуел”, който често е считан за първият пълнометражен филм на Спилбърг, удивлява много хора и до днес, а през 1972 е номиниран за Златен глобус в категорията за най-добър телевизионен филм на годината.

Пред първите години на 70-тте, Спилбърг е работил в телевизията – в “Night Gallery” (1970), “Marcus Welby, M.D.” (1969), “Columbo: Murder by the Book” (1971). Като неоспорима изгряваща звезда, големият му режисьорски дебют е “The Sugarland Express” (1974) с Голди Хоун. Следващият му филм го превръща в международна суперзвезда сред режисьорите: “Челюсти” (1975). Този класически филм започва традицията на летните блокбастъри, или поне е така се счита. Следващата му творба “Близки срещи от третия вид” (1977), уникална история с извънземни, която сега е считана за класика.

През 1978 година Спилбъг продуцира първия си филм, “I Wanna Hold Your Hand” (1978), а после продължава с “Used Cars” (1980), одобрена от критиката, но доста забравена комедия с Кърт Ръсел и Джак Уордън. Спилбърг удря в десетката отново с режисурата на “Raiders of the Lost Ark” (1981) с Харисън форд в ролята на Индиана Джоунс. Спилбърг продуцира и режисира 2 филма през 1982. Първият е “Полтъргайст” (1982), а вторият е един от най-обичаните и печеливши филми на всички времена “Извънземното” (1982).

Спилбърг успява да направи парите неразделна част от филмовата индустрия, или поне по-неразделна от преди това. Той е първият продуцент, който включва реклама на някакъв продукт в свой филм с “Rieces Pieces” в “Извънземното”. Спилбърг също е и един от пионерите на филми със големи количества специални ефекти. Филми като “Извънземното” и “Близки срещи от третия вид” използват за първи път специалните ефекти до такава степен. През 1984г. Спилбърг продължава историята за археолога Индиана Джоунс във втори филм наречен Храма на обречените, който жъне успех в боксофиса но не достига критичното признание на предшественика си. Спилбърг продуцира много от филмите през 80-тте, между които The Goonies (1985), анимацията An American Tail (1986), но най-големия му успех като продуцент носи “Завръщане в бъдещето” (1985), който става невероятен блокбъстър, а от Майкъл Дж. Фокс прави мега-звезда. Следващият проект на Спилбърг на режисьорското столче се нарича Лилавият цвят (1985), който получава широко критично одобрение, а две години след това Империя на слънцето (1987), който оставя в критиката и феновете смесени чувства. Краят на 80те намира Спилбърг отново в центъра на поп-културата, като продицира полуанимацията Who Framed Roger Rabbit (1988). 1989 е следващата голяма година за Спилбърг, в която той режисира филмите Винаги (1989), третата част от поредицата за известния археолог – “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”(1989) и продуцира втората част на Завръщане в бъдещето (1985) – Завръщане в бъдещето 2 (1985). И трите филма са успешни както в бокс-офиса така и в очите на критиката. През 89′ Спилбърг продуцира и малко известната комедия Dad (1989), с участието на Джак Лемън и Тед Донсън.

Освен всичко друго Спилбърг има и око за анимацията. През 90′ той продуцира множество анимационни филми, между които “Tiny Toon Adventures” (1990), “Animaniacs” (1993), “Pinky and the Brain” (1995), “Freakazoid!” (1995), “Pinky, Elmyra & the Brain” (1998), “Family Dog” (1993), and “Toonsylvania” (1998), The Land Before Time (1988) , We’re Back! A Dinosaur’s Story (1993), Casper (1995) (игралната версия), както и игралния филм Семейство Флинстоун (1994), където е кредитиран като Steven Spielrock. Режисьорът е много активен в началото на 90′ като режисира Хук (1991) и продуцира филмик като Joe Versus the Volcano (1990) и An American Tail: Fievel Goes West (1991). Под негов надзор се снима и необичайния комедиен трилър Arachnophobia (1990), както и Завръщане в бъдещето 3 (1990). През 1993 Спилбърг режисира Джурасик Парк (1993), който до 1998 се задържа като най-доходния филм. През същата година той продуцира и режисира

Списъкът на Шиндлер, който не само му спечелва първия Оскар за най-добър режисьор и най-добър филм, но се смята и до днес за един от най-великите филми на всички времена. В средата на 90′ Спилбърг основава компанията DreamWorks, която и до днес е една от най-големите продуцентски компании в Холивуд.

Нейни продукти са и Маската на зоро (1988), Мъже в черно (1997) и Смъртоносно влияние (1998). Но на режисьорския стол Спилбърг се смята за най-силен в края на 90′, когато продуцира и режисира Амистад (1997), великолепен филм, който е прескочен на Оскарите. През 1998 обаче Спилбърг отново е номер едно, като продуцира и режисира Спасяването на редник Раян (1998) – почти перфектен филм за втората световна война, който за съжаление е пренебрегнат на Оскарите като най-добър филм за сметка на Shakespeare in Love (1998). Господин Спилбърг обаче отнася позлатената статуетка за най-добър режисьор за втори път. В края на 90′ и началото на 21 век режисьорът продуцира много филми, между които Еволюция (2001), The Haunting (1999), Шрек (2001). Също така и две продължения на Джурасик Парк (1993), като едно от тях режисира и сам. Сериалът Братя по оръжие (2001) също е продуциран от него. През същата година Спилбърг режисира и Изкуствен интелект (2001) – филм с послание и огромен бюджет. Лентата се представя сравнително добре в боксофиса и получава различни сигнали от критиката. Следващият амбициозен проект на режисьора се нарича “Специален доклад” (2002) с участието на Том Круз. Въпреки че филма показва изключителни специални ефекти и обединява двама титани на големия екран, не получава добри отзиви в критиката. Последните два филма, както и Мъже в черно 2 (2002) и Хвани ме ако можеш (2002) с Леонардо ДиКаприо и Том Ханкс загатват, че господството на Спилърг в бокс офиса е приключило.

През 2004 Том Ханкс се появява в още един филм на режисьора – Терминалът (2004), където се говори на български език.

През следващата година Спилбърг отново показа, че може да прави филми както за Бокс офиса, така и одолетворяващи критиката. Става въпрос за Война на световете (2005) и Мюнхен (2005), който носи на режисьора поредната номинация за Оскар.
В бъдещите проекти на Стивън Спилбърг влизат и четвърта част на поредицата за Индиана Джоунс, както и биография на Линкълн и научна фантастика наречена Interstellar. и въпреки, че през последните години господин Спилбърг е позагубил малко от блясъка си, то със сигурност все още се счита за най-добрия режисьор на всички времена, а възможностите му са напрактика неограничени.

Наричат го не без основание “Бил Гейтс на киното”. Защото и двамата доказаха нагледно на света, че може да станеш приказно богат, дори и когато си фанатично предан на онова, което най-много обичаш. Стане ли въпрос за невероятен, почти фантастичен успех в областта на киното, едно от първите имена, за които се сещаме е безспорно това на Стивън Спилбърг. Неговите филми близо 3 десетилетия шестват триумфално по света. Печалбите, които са донесли са неизброими, а създателят им приживе зае място в пантеона на най-великите кинематографисти на човечеството.