Българка шефка на жените-техничари в Европа

УСПЯЛАТА БЪЛГАРКА – МИСТЕРИЯ ИЛИ ПРИЗВАНИЕ

Саша Безуханова, генерален директор на „НР България“ с Премиера Бойко Борисов, умее да договаря успешни публично частни партньорства. През 2006г. офисът на НP в България предвиждаше до 2009 г. в центъра да бъдат наети 1000 служители, въпреки че в съобщението на правителството за отпусната помощ е посочен минимален брой от 400 души. Първоначално обещаната сума на държавната подкрепа е възлизала на 15 милиона лева, като междувременно е била предоговорена до 2.44 милиона. Средствата се отпускат по Закона за държавните помощи и се отделят от резерва за непредвидени и неотложни разходи, предвидени за структурни реформи. България беше избрана като дестинация за изграждане на контактния център в съревнование с други 14 държави. Въпреки това този подход на държавната политика остава оспорван от други конкурентни компании в България.

2006г., Саша Безуханова, генерален директор на „НР България“ с тогавашния кмет на София, сега Премиер Бойко Борисов. Безухова умее да договаря успешни публично частни партньорства. През 2006г. офисът на НP в България предвиждаше до 2009 г. в центъра да бъдат наети 1000 служители, въпреки че в съобщението на правителството за отпусната помощ е посочен минимален брой от 400 души. Първоначално обещаната сума на държавната подкрепа е възлизала на 15 милиона лева, като междувременно е била предоговорена до 2.44 милиона. Средствата се отпускат по Закона за държавните помощи и се отделят от резерва за непредвидени и неотложни разходи, предвидени за структурни реформи. България беше избрана като дестинация за изграждане на контактния център в съревнование с други 14 държави. Въпреки това този подход на държавната политика остава оспорван от други конкурентни компании в България. Текст към ФОТО: Капитал

Директорката от НР Саша Безуханова бе преизбрана в УС на Европейския център за жените и технологиите

Само 38% от жените в България ползват интернет
Недостиг от 300,000 квалифицирани служители в Европа
"Мъжете все още ги е страх от успели жени!"

София, 9 октомври 2009г. Саша Безуханова - директор "Публична администрация" в компанията "Хюлет Пакард" /НР/ за Централна и Източна Европа, е била преизбрана за член на Управителния съвет на организацията Европейски център за жените и технологиите, съобщи БТА.
  На Общото събрание на центъра, който е под егидата на Европейската комисия, се събраха повече от 130 жени на управленски позиции в компании като НР, Microsoft, Motorola, Orange, Alcatel Lucent, лидери на неправителствени организации и държавни институции, се посочва в съобщението.
  През настоящата и през следваща година безработицата в еврозоната се очаква да премине границата от 10%, в същото време в сектора на информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ в Европа се очаква недостиг от 300 000 квалифицирани служители.
  Така че основната ни задача ще бъде да стимулираме изучаване на ИКТ и навлизане на повече жени на пазара на труда в сектора, е заявила на срещата Безуханова.
  Според посочени на форума изследвания налице са значителни разлики между европейските страни - докато 81 на сто от жените в Холандия от 16 до 24 години ползват свободно Интернет технологии, в България този процент е само 38.
  В зората на прехода Саша Безуханова бута бебешка количка между палатките в Града на истината, където се е заселила със съпруга си в подкрепа на демокрацията. Днес ръководи бизнес за дестки милиарда долара.

Като малка Саша Безуханова мечтaе да стане добра балерина, не професионална, но да бъде най-добрата и да играе главната роля. 4 години играе балет, често е по-скоро в ансамбъла. Сега обаче в много направления заема ролята на солиста и мечтае ансамбълът да постигне добро съчетание и представлението да завърши успешно. Важно е човек да работи систематично, без да прави сметка, че инвестираното трябва непременно да се равнява на полученото. Освен това е важно човек да има и малко късмет. Убедена е, че когато човек работи над себе си, когато следва интересите си, неминиуемо щастливият шанс го пресреща и той прави качествения скок, важната стъпка. За да направи успешна кариера, важно е човек да следва мечитите си, да бъде свободен в избора си, да прави това, което го вълнува и от което може да постигне добрър резултат, споделя тайната на своя успех Саша Безуханова. За мен успешната кариера е свободата човек да избира, готовността да работи систематично и да се готви за момента, когато щастливата случайност ще му предложи възможности, за които се е подготвял отдавна. Просто на определени етапи от живота ми така се е случвало. Така съм стигнала дотук! Снимка: Фешън Лайфстайл

Като малка Саша Безуханова мечтaе да стане добра балерина, не професионална, но да бъде най-добрата и да играе главната роля. 4 години играе балет, често е по-скоро в ансамбъла. Сега обаче в много направления заема ролята на солиста и мечтае ансамбълът да постигне добро съчетание и представлението да завърши успешно. Важно е човек да работи систематично, без да прави сметка, че инвестираното трябва непременно да се равнява на полученото. Освен това е важно човек да има и малко късмет. Убедена е, че когато човек работи над себе си, когато следва интересите си, неминиуемо щастливият шанс го пресреща и той прави качествения скок, важната стъпка. За да направи успешна кариера, важно е човек да следва мечитите си, да бъде свободен в избора си, да прави това, което го вълнува и от което може да постигне добрър резултат, споделя тайната на своя успех Саша Безуханова. За мен успешната кариера е свободата човек да избира, готовността да работи систематично и да се готви за момента, когато щастливата случайност ще му предложи възможности, за които се е подготвял отдавна. Просто на определени етапи от живота ми така се е случвало. Така съм стигнала дотук! Снимка: Фешън Лайфстайл и сп.ПИК

Генералният директор на Хюлет Пакард България, Саша Безуханова,
отговаря за бизнеса на Хюлет-Пакард с държавните администрации в 27 страни от централна и източна Европа, който съставлява над 50% от приходите на компанията от индустриалните сектори в региона.
Нейните отговорности включват продажбите и реализацията на системни и технологични решения в областта на сигурността, отбраната, публичните финанси, здравеопазването и електронното управление.
Хюлет-Пакард е безспорен лидер в региона, чийто общ ИТ пазар се измерва на 60.7 милиарда долара, с пазарен дял два пъти по-голям от следващия я конкурент. Един от най-перспективните ИТ пазари в региона, за който отговаря г-жа Безуханова е този на  Русия - равняващ се на 25 милиарда долара. В правомощията на г-жа Безуханова също са търговските взаимоотношения на компанията с медународни финансови институции като Световна банка и НАТО, институциите в рамките на Европейския съюз, Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и неправителствени организации.


Важно е по своя път човек да има подкрепата на близките си хора и разбирането за това, какъв е той самият, към какво се стреми, споделя Саша Безуханова. Имам добро семейство, съпругът ми е много стойностен човек и имаме прекрасно дете. Мисля, че съм от късметлиите. Ако има любов, взаимно доверие и партньорство, ако има разбиране за това, кой е човекът до другия и той да е важен за него, нещата се получават.

Важно е по своя път човек да има подкрепата на близките си хора и разбирането за това, какъв е той самият, към какво се стреми, споделя Саша Безуханова. Имам добро семейство, съпругът ми е много стойностен човек и имаме прекрасно дете - Любомила. на съпруга си дължа много, че понася всичко. Мисля, че съм от късметлиите. Ако има любов, взаимно доверие и партньорство, ако има разбиране за това, кой е човекът до другия и той да е важен за него, нещата се получават.

Саша Безуханова завършва Техническия университет, София, специалност електротехника.
Тя започва кариерата си в Hewlett Packard през 1994 г. като мениджър на отдел "Компютърни системи" в S&T България, оторизиран дистрибутор и сервизен център на Hewlett Packard за България. През ноември 1995 г. Саша е назначена за генерален директор на S&T България.През 1998 г. Hewlett Packard открива представителство в България и Саша Безуханова е избрана за генерален директор на Hewlett Packard Bulgaria. Оттогава под нейно ръководство Hewlett Packard Bulgaria е най-добрата и най-успешната IТ компания в страната.  За своите изключителни заслуги тя получава редица престижни награди за най-добър мениджър в рамките на компанията и извън нея от организации като IDG, фондация "Еврика", Бизнес свят и др. Активно участва и в редица обществени организации. Понастоящем е президент на БИБА, председател на Борда на директорите на Джуниър Ачийвмънт за България, председател на Клъстер информационни и комуникационни технологии, член е на настоятелството на Американския университет в България, член на борда на Schools On-line, член на борда на Фондация "Отворено общество", член на международната общност Who''s who professionals.  Почетен консул е на Люксембург в България.
ЛИЧНИ: Отрязани уши на предците й дали име на фамилията 

УВОЛНЯВАЙ ТРУДНО! е една от максимите на Безуханова. В Сиатъл играла ръченица на вечеря, организирана от правителството на щата Вашингтон, където я посрещнали я с хляб и сол, таратор, точена баница и кюфтета. 7-годишна помагала на баба си Саша при приготвянето на сладко от вишни. Пере 

Саша е родена в Перник, зодия Везни. Завършила е с пълно отличие Немската гимназия в София. Мечтата й била да следва международни икономически отношения, но в тази специалност не пускали без доказано "светло минало" и избрала електронна техника във ВМЕИ "Ленин". След отличното дипломиране работи в ЦИИТ. След майчинството решава да не се връща в института. Остава вярна на старата си мечта. По думите й пред медиите "влиза във външната търговия от задната врата." В началото на 1994 г. Безуханова работи в германската фирма "Хелиге", която е основен конкурент на "Хюлет- Пакард" в областта на електронни медицински апарати. Предстои й среща с шеф на болница, за да преговарят за евентуални доставки на апаратура. Хирургът искал среща и с представител на генералния дистрибутор на "Хюлет-Пакард", но се объркал и извикал двамата конкуренти в един и същ час. Влязъл в операционната и се бавил там дълго. Достатъчно, за да спаси един човешки живот и да обърне една професионална кариера. Защото в разговора с конкурента г-жа Безуханова получава предложение да работи за "Хюлет-Пакард". 
Работният й ден започва в 8.30 и завършва към 22 часа. Почива два пъти в годината по една седмица. Главата на семейството също има свой бизнес, свързан с дистрибуцията на компютърни консумативи. В малкото свободно време, което й остава, Саша предпочита да е с дъщеря си Любомила, която е на 12 години. Един ден от седмицата малката гостува в офиса при мама. Познава се с всичките служители. Движи се в свои води, особено пред компютъра. Любомила се изявява, като главен редактор на вестник "Еспар", издание на училището, което посещава.
Саша Безуханова няма нищо руско в кръвта си. Един от предците й криел комити в овчарника си високо в Еленския Балкан. Турците разбрали, смъкнали го в селото и му отрязали ушите. Оттам е нетрадиционната фамилия. Иначе духът да побеждава е наследила от баща си."Той беше силен човек", спомня си г-жа Безуханова. Тя има по-голям брат, който е най-добрият й приятел.
ЦИТАТИ на Г-жа Безуханова, избрани от редакцията:

“Фирмите идват заради евтиния труд, но ще останат заради мозъците”

“Уволнявай Трудно!”

“Само парите и дори само програмите не могат да решат нищо. Има един триъгълник, който трябва да е в равновесие – наука, образование, иновации. Интелигентните страни разширяват своя конкурентен период с инвестиция в квалифицирани специалисти, в модерна инфраструктура, в креативни авангардни механизми, които да привличат капитала. Бизнесът е много прагматичен и неполитичен. Бизнесът не е редно и не би трябвало да заема политически позиции или страна в един конфликт, в който не можем да играем никаква роля. По-скоро интелигентната позиция е да анализираме и развиваме възможностите за своята проекция в различните страни и региони. С помощта на държавата трябва да провеждаме политика за добро позициониране на българския бизнес.”