Туризма бавно умира – американците дават бакшиши

Японците най-вежливи - французите най-надути
bulgaria-map-small София, 7 октомври 2009г. Липсата на реклама, презастояването и кризата намали броя на почиващите чужденци у нас, коментираха експертите в туристическия бранш.
  Според официалната статистика с 10,1% са намалели посещенията на чужди туристи у нас през най-силния месец за летния туризъм - август, спрямо същия месец на миналата година.
 Националният статистически институт (НСИ) отчете, че броят на летовниците от чужбина е малко над 1,4 милиона. От тях 896 000, или 62%, са с цел туризъм.
 Най-голям е броят на туристите от Германия, следвани от Румъния, Полша и Чехия, сочат данните. От страните в Европейския съюз по-малко са дошли у нас от Малта - с 91,3%, от Швеция - със 72,5%, от Дания - с 65%, от Словакия - с 60%. Ръст има на испанци, чехи, италианци и гърци. От страните извън ЕС най-голямо намаление отбелязват посещенията от Турция - с 60%.
 Представители на хотелиерския бизнес коментираха, че японските туристи са най-скромни и вежливи. Британците също били вежливи, а американците оставяли щедри бакшиши. Като най-непоносими от бранша определят французите. Те били безцеремонни, неприветливи и трудно говорещи други езици.
 Досадни били също и испанците и гърците.
 Транзитно преминаващите през страната ни чужденци са 26% от всички посещения. При тях най-много са румънските граждани, след това турските, германските и английските.
 Според експерти причината за намалението на броя на чужденците е липсата на добра реклама на черноморските ни курорти. Освен това много от туристите, които традиционно са почивали всяка година в България, сега са се насочили към други дестинации заради презастрояването в морските ни курорти, коментират експерти от туристически агенции.
 Заради икономическата криза много българи са отказали почивката си в чужбина през това лято, за да ограничат разходите си. Според данните на статистиката е отчетено намаление на броя на българите, пътували зад граница през август със 7,7% спрямо същия период на 2008 г.
 С 2,6% са по-малко приходите от чуждестранни туристи за 7-те месеца в сравнение със същия период на 2008 година. От бранша очакват загубите да са по-малко през август и септември.
 Спадът на приходите в Северното Черноморие е 20-25% в сравнение с м. г., уточняват от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. Намалението е дошло от силно ограничените разходи на туристите, отделяни за забавления и пазаруване.
 Около 11.8% туристи по-малко са летували по Южното Черноморие до септември в сравнение със същия период на м.г.
 Очакваното намаление на валутните приходи за региона е между 15 и 20%, коментира председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. Той определя като нови водещи пазари Израел, Русия, Беларус.
 През следващата година тенденцията към спад на туристопотока ще се задълбочи, прогнозира Иван Иванов. Това се отнасяло основно за големите туристически пазари. Според него тези негативни прогнозни резултати могат да се неутрализират с търсене на нови ниши и налагането на дестинацията България в Сърбия, Македония, Хърватска и Черна гора. Отпадането на визите за тези четири държави от 1 януари 2010 г. се посочва от туроператорите като сериозно предимство.
 Около 20-25% по-малки приходи ще реализира българският туризъм през тази година, прогноза Румен Драганов от Института за прогнози и анализи в туризма. Причина за спадналите приходи били свалянето на цените с 10-30% в началото на лятото, твърди той.