Наш от Ню Йорк носител на “Джон Атанасов” 2009



5 октомври 2009 г. Президентът Георги Първанов връчи наградата 

Мартин Вечев тръгнал от математическата гимназия в София, преминал през университет в Канада, станал "доктор" в Кеймбридж и "акостирал" в IBM - Американските военни кораби ползват негова разработка 
Президентът Първанов награди умни българи от 16-годишна възраст до Академик
4 Октомври е Ден на информационното общество в България - професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика
София, 5 октомври 2009г. Мартин Вечев /32 г./ е носителят на наградата "Джон Атанасов" за постижения в развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество за 2009 г. Наградата му беше връчена от президента Георги Първанов на специална церемония в Гербовата зала в сградата на българския държавен глава на "Дондуков" 2, съобщиха от прес-службата на президенството.

На церемония в Гербовата зала президентът Георги Първанов връчи наградата 

С грамоти за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии бяха удостоени Галина Иванова и Росен Кирилов.
  Наградата "Джон Атанасов - за ученици", която държавният глава връчва от 2008 г. , отново получи Румен Христов, ученик в Природо математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен.
  Грамоти "Джон Атанасов - за ученици" за високи постижения в информатиката и информационните технологии  получиха Стефан Аврамов и Иван Георгиев.

Президентът Георги Първанов връчи орден “Стара планина” – първа степен, на академик Ангел Ангелов.

Президентът Георги Първанов връчи орден “Стара планина” – първа степен, на академик Ангел Ангелов.

По-рано президентът Първанов връчи орден "Стара планина"-първа степен, на академик Ангел Ангелов, дългогодишен директор на Централния институт по изчислителна техника (ЦИИТ), за изключително големи заслуги към България в информационните технологии, компютърната техника и автоматика и по повод 80 години от рождението му.
В словото си на церемонията президентът Георги Първанов посочи, че наградата е символ на духа, дързостта, творчеството на младите хора и един от малкото знаци за поощряване от държавата на младите български таланти.

Държавният глава подчерта, че ще подкрепя всяка идея на правителството, на парламента, на другите институции и инициативите, насочени към завръщане в България на младите ни талантливи сънародници. Президентът отново отбеляза, че средствата в образованието и науката не са разходи, а инвестиция и подчерта важността държавата и обществото да създадат достатъчно силни, мотивиращи предпоставки у нас за работата на талантливите млади хора, за да могат те да се завърнат в страната. 

Президентът изрази удовлетворение, че и предишното и сегашното правителство застават зад идеята за международна награда на името на Джон Атанасов и посочи, че това би било още по-голямо признание за името на именития учен и за България като център за развитието на компютърните и информационните науки и практики. 

Президентът изрази подкрепа и на направеното днес предложение от комитета по номинациите за връчване на грамота за внедряване на практически постижения в информационните технологии в българското производство. Държавният глава отбеляза и подкрепи също идеята за създаването на съвместен център у нас с IBM за разработки в областта на нанотехнологиите.



Статуетката на награда 

Наградата за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от президента Георги Първанов през 2003 г. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

КОЙ КОЙ Е?

Мартин Вечев, носителят на голямата награда тази година е роден на 24 юли 1977 в гр. София. През 1991-1994 учи в Софийската математическа гимназия, а през 2001 завършва висше образование по математика и информатика в университета Саймън Фрейзър, Канада. През 2007 г. защитава докторска степен в университета Кеймбридж, Англия, където работи и като асистент. 
От 2007 работи в изследователския център на IBM в Ню Йорк. Работата му е свързана c използване и създаване на нови формални методи за синтезиране и доказване на сложни конкурентни алгоритми. Резултати от неговата работа се използват в следващото поколение американски военни кораби. 
Автор е на 23 международни научни публикации, бил е рецензент на десетки международни конференции и е основател на 1-та конференция по приложни методи на синтез за конкурентни програми. 
Носител е на различни стипендии, патенти и награди, в това число и наградата на изследователския център на IBM за изключителни технически постижения.

Носителите на Грамота за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии 

Д-р Галина Иванова е родена в Русе през 1979 г. Завършила е специалност “Компютърни системи и технологии” в Русенския университет “Ангел Кънчев”. През 2009 г. защитава дисертация на тема „Създаване и изследване на виртуални образователни среди”. Главен асистент в катедра “Компютърни системи и технологии” и ръководител на центъра за докторанти в Русенския университет.
Автор на десетки научни публикации. Носител на Златен знак за принос към Младежкото информационно и иновационно общество за разработените виртуални образователни среди, който се дава на изявени млади българи с международни и национални постижения, за иновационни разработки и творчески успехи, допринесли със своята иновативна дейност за издигане авторитета на страната, на награда “Кристален приз” за най-добър доклад на Международната конференция CompSysTech 2008 в гр. Габрово и др. 
Участва в разработването на внедрени вече прототипи на гама виртуални образователни среди, сред които са виртуална катедра по компютинг, виртуален факултет по информационнни и комуникационни технологии, Русенски виртуален университет, Български виртуален университет, Национална мрежа от виртуални библиотеки, виртуален инфо-център за докторанти, виртуална библиотека за докторанта, виртуална библиотека по Управление на човешките ресурси.

Доцент д-р Росен Кирилов е роден през 1976 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство в София, специалност икономическа информатика, доктор по информатика, доцент, научна специалност “Приложение на изчислителната техника”. От 2004 г. преподава в катедрата по информационни технологии и комуникации в УНСС. 
Участва в научно-изследователски проекти, автор на учебници и студии, има многобройни публикации и доклади. 

Наградата “Джон Атанасов - за ученици” за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии

Румен Христов е роден на 19 август 1993 г. в Шумен. От 2007 г. е ученик в Природо-математическата гимназия “Нанчо Попович”. 1-ви носител на наградата „Джон Атанасов - за ученици” (2008 г.)
Носител е на Златен знак „За принос на младежкото иновационно и информационно общество“ и Наградата на Шумен за ученик на годината в областта на природо-математическите науки. 
Печели сребърен медал от Международната олимпиада по информатика (България, 2009 г.), златен медал на Междунардна Жаутиковска Олимпиада по математика, физика и информатика (Казахстан, 2009 г.), 1-во място на конкурса на фондация «Минко Балкански» (2009 г.), 1-во място на Националния турнир по математика и информатика.

Грамота “Джон Атанасов - за ученици”: Стефан Аврамов и Иван ГеоргиевСтефан Аврамов е роден през 1990 г. в Горна Оряховица. Завършил е Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. Носител на сребърен медал от Международната олимпиада по информатика (България, август 2009 г.) и от Балканската олимпиада по информатика (Македония, септември 2008 г.), на бронзов медал от Международната олимпиада по информатика (Египет, 2008 г.). Победител в Националната олимпиада по информатика и в Зимните математически състезания през 2008 г и в Зимния пролетен турнир по информатика през 2007 г. 

Иван Георгиев е роден в Плевен. Завършил е математическата гимназия “Гео Милев”, клас по компютърни науки, математика и физика. Носител на бронзов медал от Международната олимпиада по информатика (България, август 2009 г.) и от Балканската олимпиада по математика (Македония, септември 2008 г.), носител на международни награди по математика и лингвистика.

5 comments for “Наш от Ню Йорк носител на “Джон Атанасов” 2009