Наш от Ню Йорк носител на “Джон Атанасов” 20095 октомври 2009 г. Президентът Георги Първанов връчи наградата 

Мартин Вечев тръгнал от математическата гимназия в София, преминал през университет в Канада, станал "доктор" в Кеймбридж и "акостирал" в IBM - Американските военни кораби ползват негова разработка 
Президентът Първанов награди умни българи от 16-годишна възраст до Академик
4 Октомври е Ден на информационното общество в България - професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика
София, 5 октомври 2009г. Мартин Вечев /32 г./ е носителят на наградата "Джон Атанасов" за постижения в развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество за 2009 г. Наградата му беше връчена от президента Георги Първанов на специална церемония в Гербовата зала в сградата на българския държавен глава на "Дондуков" 2, съобщиха от прес-службата на президенството.

На церемония в Гербовата зала президентът Георги Първанов връчи наградата 

С грамоти за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии бяха удостоени Галина Иванова и Росен Кирилов.
 Наградата "Джон Атанасов - за ученици", която държавният глава връчва от 2008 г. , отново получи Румен Христов, ученик в Природо математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен.
 Грамоти "Джон Атанасов - за ученици" за високи постижения в информатиката и информационните технологии получиха Стефан Аврамов и Иван Георгиев.

Президентът Георги Първанов връчи орден “Стара планина” – първа степен, на академик Ангел Ангелов.

Президентът Георги Първанов връчи орден “Стара планина” – първа степен, на академик Ангел Ангелов.

По-рано президентът Първанов връчи орден "Стара планина"-първа степен, на академик Ангел Ангелов, дългогодишен директор на Централния институт по изчислителна техника (ЦИИТ), за изключително големи заслуги към България в информационните технологии, компютърната техника и автоматика и по повод 80 години от рождението му.
В словото си на церемонията президентът Георги Първанов посочи, че наградата е символ на духа, дързостта, творчеството на младите хора и един от малкото знаци за поощряване от държавата на младите български таланти.

Държавният глава подчерта, че ще подкрепя всяка идея на правителството, на парламента, на другите институции и инициативите, насочени към завръщане в България на младите ни талантливи сънародници. Президентът отново отбеляза, че средствата в образованието и науката не са разходи, а инвестиция и подчерта важността държавата и обществото да създадат достатъчно силни, мотивиращи предпоставки у нас за работата на талантливите млади хора, за да могат те да се завърнат в страната. 

Президентът изрази удовлетворение, че и предишното и сегашното правителство застават зад идеята за международна награда на името на Джон Атанасов и посочи, че това би било още по-голямо признание за името на именития учен и за България като център за развитието на компютърните и информационните науки и практики. 

Президентът изрази подкрепа и на направеното днес предложение от комитета по номинациите за връчване на грамота за внедряване на практически постижения в информационните технологии в българското производство. Държавният глава отбеляза и подкрепи също идеята за създаването на съвместен център у нас с IBM за разработки в областта на нанотехнологиите.Статуетката на награда 

Наградата за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от президента Георги Първанов през 2003 г. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

КОЙ КОЙ Е?

Мартин Вечев, носителят на голямата награда тази година е роден на 24 юли 1977 в гр. София. През 1991-1994 учи в Софийската математическа гимназия, а през 2001 завършва висше образование по математика и информатика в университета Саймън Фрейзър, Канада. През 2007 г. защитава докторска степен в университета Кеймбридж, Англия, където работи и като асистент. 
От 2007 работи в изследователския център на IBM в Ню Йорк. Работата му е свързана c използване и създаване на нови формални методи за синтезиране и доказване на сложни конкурентни алгоритми. Резултати от неговата работа се използват в следващото поколение американски военни кораби. 
Автор е на 23 международни научни публикации, бил е рецензент на десетки международни конференции и е основател на 1-та конференция по приложни методи на синтез за конкурентни програми. 
Носител е на различни стипендии, патенти и награди, в това число и наградата на изследователския център на IBM за изключителни технически постижения.

Носителите на Грамота за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии 

Д-р Галина Иванова е родена в Русе през 1979 г. Завършила е специалност “Компютърни системи и технологии” в Русенския университет “Ангел Кънчев”. През 2009 г. защитава дисертация на тема „Създаване и изследване на виртуални образователни среди”. Главен асистент в катедра “Компютърни системи и технологии” и ръководител на центъра за докторанти в Русенския университет.
Автор на десетки научни публикации. Носител на Златен знак за принос към Младежкото информационно и иновационно общество за разработените виртуални образователни среди, който се дава на изявени млади българи с международни и национални постижения, за иновационни разработки и творчески успехи, допринесли със своята иновативна дейност за издигане авторитета на страната, на награда “Кристален приз” за най-добър доклад на Международната конференция CompSysTech 2008 в гр. Габрово и др. 
Участва в разработването на внедрени вече прототипи на гама виртуални образователни среди, сред които са виртуална катедра по компютинг, виртуален факултет по информационнни и комуникационни технологии, Русенски виртуален университет, Български виртуален университет, Национална мрежа от виртуални библиотеки, виртуален инфо-център за докторанти, виртуална библиотека за докторанта, виртуална библиотека по Управление на човешките ресурси.

Доцент д-р Росен Кирилов е роден през 1976 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство в София, специалност икономическа информатика, доктор по информатика, доцент, научна специалност “Приложение на изчислителната техника”. От 2004 г. преподава в катедрата по информационни технологии и комуникации в УНСС. 
Участва в научно-изследователски проекти, автор на учебници и студии, има многобройни публикации и доклади. 

Наградата “Джон Атанасов - за ученици” за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии

Румен Христов е роден на 19 август 1993 г. в Шумен. От 2007 г. е ученик в Природо-математическата гимназия “Нанчо Попович”. 1-ви носител на наградата „Джон Атанасов - за ученици” (2008 г.)
Носител е на Златен знак „За принос на младежкото иновационно и информационно общество“ и Наградата на Шумен за ученик на годината в областта на природо-математическите науки. 
Печели сребърен медал от Международната олимпиада по информатика (България, 2009 г.), златен медал на Междунардна Жаутиковска Олимпиада по математика, физика и информатика (Казахстан, 2009 г.), 1-во място на конкурса на фондация «Минко Балкански» (2009 г.), 1-во място на Националния турнир по математика и информатика.

Грамота “Джон Атанасов - за ученици”: Стефан Аврамов и Иван ГеоргиевСтефан Аврамов е роден през 1990 г. в Горна Оряховица. Завършил е Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. Носител на сребърен медал от Международната олимпиада по информатика (България, август 2009 г.) и от Балканската олимпиада по информатика (Македония, септември 2008 г.), на бронзов медал от Международната олимпиада по информатика (Египет, 2008 г.). Победител в Националната олимпиада по информатика и в Зимните математически състезания през 2008 г и в Зимния пролетен турнир по информатика през 2007 г. 

Иван Георгиев е роден в Плевен. Завършил е математическата гимназия “Гео Милев”, клас по компютърни науки, математика и физика. Носител на бронзов медал от Международната олимпиада по информатика (България, август 2009 г.) и от Балканската олимпиада по математика (Македония, септември 2008 г.), носител на международни награди по математика и лингвистика.

5 comments for “Наш от Ню Йорк носител на “Джон Атанасов” 2009

 1. 10/07/2009 at 11:45

  МОМН възнамерява да разработи за следващата година програма за стимулиране на талантливите ученици

  София, 7 октомври /БТА/
  Министерството на образованието, младежта и науката/МОМН/
  възнамерява да разработи за следващата година програма за
  стимулиране на талантливите ученици в различни области. Това
  каза министърът на образованието, младежта и науката Йорданка
  Фандъкова на среща с носителите на наградата “Джон Атанасов” –
  Мартин Вечев, Румен Христов и Иван Георгиев.
  Вечев /32 г./ е носителят на наградата “Джон Атанасов” за
  постижения в развитието на компютърните и информационните
  технологии за 2009 г., връчена му от президента Георги Първанов.
  Румен Христов, който е ученик в 10-ти клас в Математическата
  гимназия в Шумен, каза, че обучението по информатика в училище
  е недостатъчно и не може да се постигнат големи успехи, без да
  се посещават и школи по предмета.
  Мартин Вечев посочи, че заплащането на учителите по
  информатика у нас е по-ниско и по-добрите от тях отиват да
  работят като програмисти в частния сектор.
  Заместник-министърът на образованието Сергей Игнатов каза,
  че има идея двама студенти със стипендии от България да заминат
  за няколко месеца в изследователския център в Ню Йорк, в който
  работи Мартин Вечев, за да подготвят една международна
  публикация.
  През пролетта на 2010 г. у нас ще се състои уърдшоп с водещи
  учени по информационни технологии, съобщи Вечев.
  Министър Фандъкова подари на носителите на наградата “Джон
  Атанасов” книги от Пейо Яворов, Иван Вазов и Димитър Димов.

 2. 10/08/2009 at 12:44

  Президентът Георги Първанов се срещна с Джон Атанасов-син

  София, 8 октомври /БТА/
  Президентът Георги Първанов се срещна днес с Джон
  Атанасов-син. Това съобщиха от прессекретариата на държавния
  глава.
  Това е третата среща на държавния глава със сина на
  изобретателя от български произход и създател на първия
  електронен компютър в света Джон Атанасов.
  В срещата са участвали и Ричард Гоуен – президент на
  фондацията “Международен Институт на електро- и електронните
  инженери” /IEEE/ и председател на Комитета по история на IEEE,
  Карл Чанг – ръководител на Факултета по компютърни науки в
  Държавния университет на Айова, председателят на БАН акад.
  Никола Съботинов, акад. Благовест Сендов и директорът на
  Института по паралелна обработка на информацията към БАН акад.
  Кирил Боянов.
  Президентът Георги Първанов и Джон Атанасов-син са обсъдили
  въпроси, свързани с учредяването на международна награда на
  името на Джон Атанасов. Първанов подчертал пред членовете на
  инициативния комитет за учредяването на наградата, че
  българските институции ще продължат да оказват всестранна
  подкрепа за реализацията на идеята за отдаването на
  признателност и за популяризирането на приноса на Джон Атанасов.
  Президентът е изразил и удовлетворението си, че започналата
  преди няколко години процедура по учредяването на международната
  награда предстои скоро да бъде завършена.
  Джон Атанасов-син е изразил пред Георги Първанов
  признателността си за личната съпричастност на българския народ
  и на българския президент към делото на Джон Атанасов. Джон
  Атанасов-син е посочил, че неговият баща винаги е бил горд със
  своя български произход и че е получил първото признание за
  своите постижения в областта на компютърните технологии именно
  от страна на България и Българската академия на науките, като е
  станал и лауреат на ордена “Св. Св. Кирил и Методий” – първа
  степен.
  Президентът Георги Първанов и Джон Атанасов-син са изразили
  надеждата си един ден българин да стане лауреат на
  международната награда на името на Джон Атанасов.

 3. 10/08/2009 at 12:45

  President Georgi Parvanov
  met with John
  Atanasoff-son

  Sofia, 8 October / Preslav Chernev, BTA /
  President Georgi Parvanov met with John
  Atanasoff-son. This was announced by the government pressekretariata
  head.
  This is the third head of state meeting with the son of
  inventor of the Bulgarian origin and creator of the first
  electronic computer in the world John Atanasov.
  The meeting was participated and Richard Gouen – President
  Foundation International Institute of Electrical and Electronics
  engineers “/ IEEE / and Chairman of the history of IEEE,
  Carl Chang – Head of the Faculty of Computer Science
  State University of Iowa, chairman of Sciences Academician
  Nicolas Sabotinov, Academician Blagovest Sendov and Director of
  Institute for Parallel Processing, BAS Acad
  Kiril Boyanov.
  President Georgi Parvanov and the son of John Atanasov-discussed
  issues related to the formation of an international award
  behalf of John Atanasov. Parvanov pointed out to members
  initiative committee for the establishment of the award that
  Bulgarian institutions will continue to provide comprehensive
  support for the realization of the idea of giving
  and promote appreciation of the contribution of John Atanasov.
  The president expressed his satisfaction and that started
  procedure several years ago in the formation of international
  award are to be completed soon.
  John Atanasov-son has expressed to Georgi Parvanov
  gratitude for the personal commitment of the Bulgarian people
  and the Bulgarian president to the cause of John Atanasov. John
  Atanasoff-son said his father was always proud of
  their Bulgarian origin and that it received the first recognition
  their achievements in computer technology that is
  by Bulgaria and the Bulgarian Academy of Sciences, by
  and became the winner of the Order of St. Cyril and Methodius “- first
  degree.
  President Georgi Parvanov and the son of John Atanasov-expressed
  hope one day to become a Bulgarian Laureate
  international award in the name of John Atanasov.

 4. 10/22/2010 at 00:30

  blogodarenie na Джон Атанасов VELIK ..