За 1-ви път Владика ръкоположи свещеник в Ел Ей

Епископ Кирил (ляво) чете молитва на семейството на новия свещеник в Църква

1 Октомври 2009г. Константински епископ Кирил, който от 12 Април 2009г. /Великден/ изпълнява задълженията на Свещеник в Българската Православна Църква “Св. Георги” в Лос Анджелис извърши 1-то в историята на Храма ръкоположение на Свещеник, като благослови иподякон Григорий за редовен свещенослужител в единствената наша Църква с позлатено кубе в САЩ.

Дядо Владика изнесе специални служби според канона, които отнеха няколкодневно присъствие и молитви през септември т.г. На празника на Успение на Св. апостол и евангелист Йоан Богослов (26-ти) Григорий придоби дяконска степен, а на първият ден от този месец, отбелязващ “Покров на Пресвета Богородица” той бе посветен в свещенически сан. Което означава, че в “Св. Георги” вече има каноничен поп. Официалното название е Енорийски свещеник, а обръщението на миряните към него е “Ваше Благоговейнство”. По-простичко хората наричат своите духовни водачи с обръщенията “Дядо Поп” и “Дядо Владика”, които ще бъдат валидни за напред.

Точно в 11-ия час преди обед на 4-ти Октомври 2009г. Отец Григорий ще отслужи първата си Света литургия, като след нея той ще може да извършва всички тайнства и служби, освен Ръкоположение, което е разрешено само на Владика (Епископ, Митрополит и Патриарх). По канон новите свещеници служат всеки ден в продължение на 40 дни от посвещението им, който период символизира Възкресението и се дава възможност на духовника да направи своите последни грешки в своята работа, като Свещеник. Ежедневно се четат всяка една от 40-те Свети литургии, които са част от Светото тайнство (Евхаристия) и проследяват живота на Иисус Христос, и най-вече Тайната вечеря.

web grigoriiПоп Григорий (Григор Цветанов Бояджиев) е роден на 7 Април 1946г в гр.София и е кръстен в Църквата “Успение на Света Богородица” в Тръстеник, Ловешко. Завършва Художествената гимназия в София и Художествената Академия в Загреб. През 1976г. се жени, а на 28 Ноември 1999г. в Храм “Св.Георги” Отец Дамян венчава Григорий за Веска Владимиров Бояджиева.

През младежките си години Григор работи, като художник на свободна практика в София. През 1983г. Бояджиев емигрира в САЩ, като “политически емигрант”, преминавайки през лагера в Трайскирхен в Австрия. След 4 години успява да изтегли и съпругата си Веска, която бива изселена от България със заповед на тогавашното Министерство на Вътрешните работи. В Лос Анджелес двамата работят, като художници, той живопис и ентъртеймънт, тя в десени на тъкани. След като преминава през големите компании, като Юнивърсъл и Дизни, Григор се пенсионира през пролетта на 2009г. През 2004г. Бояджиев участва в живота на Храма, като помага в изработката на на различни атрибути. Същата година постъпва в курс на Владиката Йосиф от Ню Йорк, представляващ Светия синод в Америка и Австралия,  където иподякон Григорий почти завършва три семестъра (от общо 6)  и организира срещи в продължение на 6 месеца и успява да удвои членския състав на “Св.Георги”. Поради разразили се конфликти прекъсва обучението си и напуска Храма, като продължава да се черкува и посещава Църква в Ел Ей към Обединените Църкви на Америка, от които получава благословията на Архиепископ Тихон и с подръжката на Отец Юрий Майев.

На 1 Октомври 2009г. иподякон Григорий става първият български Свещеник ръкоположен в Лос Анджелес.