Спад на грамотността в България

Министърът на културата: "Да се обърне внимание на четенето!"
Започват работа с децата от 5-годишна възраст
abv disney book  Ардино, 3 октомври 2009г. Българската образователна система има проблеми с грамотността и затова от 1 октомври Министерството на образованието, младежта и науката поде кампания за по-активно обучение по български език и литература, как да се направят по свободни програми, да се обърне внимание на четенето. Това заяви днес при посещението си в ОУ "Христо Ботев" в Ардино министър Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.
     В момента, призна тя, има спад в грамотността и в тази връзка предстои да бъдат актуализирани учебните програми. 
Въпреки финансовата криза министерството е заделило 12 милиона лева за квалификация на учителите. Работи се и по проблема за предучилищното възпитание. Вероятно
до две години в него ще бъдат обхванати децата от 5-годишна възраст, а не както сега от 6-годишни.
Според Фандъкова това е така в повечето европейски страни и по този начин на подрастващите ще бъде даден равен старт и равни възможности при започване на първи клас.
   Йорданка Фандъкова се срещна с децата от 3-ти "б" клас на началното училище. Децата рецитираха, пяха, разказваха приказки. На всяко дете тя подари по една книжка с лично посвещение. Книжки ще получат и всички възпитаници на ОУ "Христо Ботев" в Ардино.    Образователният министър участва в дискусия -
как да се направи по-резултатно обучението по книжовен български език.
В нея се включиха преподаватели от цялата община.
     По обяд министър Йорданка Фандъкова се срещна с областния управител на Кърджали Иванка Таушанова и ръководството на Регионалния инспекторат по образование в Кърджали.