Премиер носи парче от Светия Кръст



Пловдив, 3 октомври 2009 Под непрекъснат дъжд министър - председателят Бойко Борисов донесе в Пловдив частица от Светия кръст Господен, която той подари на пловдивския владика митрополит Николай. Светинята е дарение от Националния исторически музей за храма 

С тържествен молебен и молитва в Пловдив посрещнаха частица от Светия кръст Господен донесена лично от министър-председателят Бойко Борисов
Премиерът "настъпи" тайните служби - БСП отговори

Магадалена Андонова, ОБЗОР, Пловдив
  3 октомври 2009г. С тържествен молебен и молитва на пл. "Централен" в Пловдив посрещнаха частица от Светия кръст Господен, която бе донесена лично от премиера Бойко Борисов. Литургията отслужиха Пловдивският митрополит Николай в съслужение с други митрополити и свещеници от пловдивската епархия. Частицата бе пренесена с литийно шествие до църквата "Св. Марина", където ще остане за поклонение и утре. Реликвата е дар от Националния исторически музей /НИМ/ и ще остане за вечни времена в манастира "Св.Троица" на Кръстова гора, подчерта в словото си дядо Николай, научи ОБЗОР от БТА. Решихме да е тук, защото пловдивският митрополит пръв помоли за това и защото Пловдив е наследник на една от първите български християнски общини, каза министър Димитров пред хората дошли на събитието под тепетата. Остатъкът от реликвата, която е в НИМ, смятаме да го подарим на новостроящата се църква в Бургас, която ще бъде втората по големина след храм-паметник "Александър Невски", допълни историкът.

Пловдив, 4 октомври 2009 Хиляди хора прииждаха през целия ден в храм 

На този кръст се молим, на него вярваме, донесли сме го тук защото и Кръстова гора е едно свято място, а и Владиката ще направи така, че всеки да я докосне, подчерта Бойко Борисов. Той пожела реликвата да пази всички от лошото и призова сънародниците си да бъдат по-вярващи, защото само тогава, по думите му, ще бъдем по-добре.
  На тържествената церемония присъстваха и министърът на културата Вежди Рашидов, министърът без портфейл Божидар Димитров, областният управител Иван Тотев, кметът на Пловдив Славчо Атанасов.
  Никой няма работа да се занимава с Цветан Цветанов, тъй като той е 100-процентов политик и председател на партия, цитираха от БТА думите, които заяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов по повод информацията, че председателят на ГЕРБ Цветанов е бил разследван от ДАНС (тайните служби в момента). Това, че онези хора са си позволявали да разследват политици си е за тяхна сметка и това го оставям на съвестта им, подчерта Борисов.
 Той допълни, че за себе си не би се интересувал дали лично е разследван с мотива, че все пак е бил кмет и "могат да си намерят оправдание за това, което са направили". Запитан как ще коментира критиките на Иван Костов към работата на правителството, премиерът заяви, че единственото, което знае е, че ДСБ са подкрепили кандидата на ГЕРБ за кмет на София, което означава, че тяхната оценка за управлението на ГЕРБ е много добра.
  Ако все пак е имало разследвания в страната и те са приключили със задържания това се дължи само на моето управление, припомни премиерът.
  Никога не съм използвал ДАНС за политически цели и това мога да го кажа много ясно, опонира пред журналисти в Сливен днес бившият премиер и настоящ председател на БСП Сергей Станишев, в отговор на въпрос успешен проект ли е ДАНС от днешна гледна точка, в контекста и на твърдението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че е бил на прицела на агенцията след влизането му в политиката.
  Моето убеждение беше и е, че държавата има нужда от такава силна структура, която да се занимава с националната сигурност, борбата срещу организираната престъпност и коорупцията по високите етажи на властта, посочи Станишев. Според него не е имало случаи, когато за министър и високопоставен чиновник, за който от ДАНС е дошъл сигнал и той да е бил "покрит".
  В момента според опозицинния лидер се наблюдава тенденция отново всичко да се концентрира като силов и информационен редурс в ръцете на министъра на вътрешните работи.