Бутнаха “паметникът на турския войн”

Евала, а не Ашколсун + video


На 8 юли 2009 г. директорът на Историческия музей в Попово, съобщава за издигнат паметник на незнайния турски войн в село Славяново, който се намира точно срещу джамията в селото и е висок около 6 метра. Представлява каменна пирамида с полумесец с окръжност с размер 1,5 метра. Паметникът е издигнат от нерегламентирана организация, наричаща се Български червен полумесец, която е разследвана за раздаване на продукти, с цел купуване на гласове по време на евроизборите през юни. Тогава е повдигнат и въпросът, че по закон не може да съществува такава организация в България. Прокуратурата е сезирана и решава да бъде съборен. ДПС отрича да има нещо общо с организацията, издигнала паметникът. На 26 септември 2009 г. в поповското село Славяново е учредена партия „Мюсюлмански демократичен съюз

На 8 юли 2009 г. директорът на Историческия музей в Попово, съобщава за издигнат паметник на незнайния турски войн в село Славяново, който се намира точно срещу джамията в селото и е висок около 6 метра. Представлява каменна пирамида с полумесец с окръжност с размер 1,5 метра. Паметникът е издигнат от нерегламентирана организация, наричаща се Български червен полумесец, която е разследвана за раздаване на продукти, с цел купуване на гласове по време на евроизборите през юни. Тогава е повдигнат и въпросът, че по закон не може да съществува такава организация в България. Прокуратурата е сезирана и решава да бъде съборен. ДПС отрича да има нещо общо с организацията, издигнала паметникът. На 26 септември 2009 г. в поповското село Славяново е учредена партия „Мюсюлмански демократичен съюз

Жителите на село Славяново са доволни от събарянето на каменната пирамида на братята Юзеирови 
Мнения на политическите сили

  Шумен, 1 октомври 2009г. Така, както изглежда имаме държава. Защо пък не, ще кажете - стига вие журналистите сте я плюли. Ако приемем, че фактите са вид секрет, отделян от жлези и устна кухина, то сега е време да проверим съдържанието му. Този път дъхът е чист! И фактите са неопровержими в полза на държавата. Резултатът най-накрая, от години, е 1:0 за институциите. Успяха да спазят закона, и по-важното е, ДА ГО ПРИЛОЖАТ, без да се съобразяват с това, какво ще кажат тези, които са го нарушили. Резултатът е един съборен мним "паметник" на един един още по-мним и илюзорен турски войн. Този път можен да кажем спокойно "Евала", а не "Ашколсун".
Какво се случи снощи в едно родно българско село?
   Жителите от Славяново приемат с облекчение събарянето на каменната пирамида, наречена от братя Юзеирови "паметник на незнайния турски воин", съобщи БТА, като цитира кметът на станалото известно през последните дни село Васил Стоилов.
    Той допълни, че разрушаването на пирамидата се приема със задоволство дори от мюсюлманите, защото те също са били притеснени от действията на двамата братя. Всички техни действия бяха противозаконни, те се подиграваха с цялата държава - и с християни, и с мюсюлмани, каза кметът Стоилов.
    Каменната пирамида беше разрушена снощи около 21.30 часа б.вр., казаха жители на селото, които са забелязали фадрома, придружена от полицейски автомобили. Малко по-късно се  чул тътен от сгромолясване на каменната пирамида. Кметът на селото каза, че също не е имал информация, че съоръжението ще се събаря в този час и разбрал за разрушаването на паметника след 22.00 часа. За премахването на незаконно издигната пирамида имаше издадена заповед от прокуратурата в Попово.
    Вчера следобед полиция е иззела от клуба за приятелство на братя Юзеирови книги с религиозно съдържание, в една от които се е проповядвал джихад. Иззети са и компютърни конфигурации.
    Окръжната прокуратура в Търговище е изготвила пет преписки срещу братя Юзеирови, две от тях са за проверка на учредения от тях Мюсюлман-демократически съюз, една е за незаконната пирамида в частния им имот.
    Днес в селото има масирано полицейско присъствие, но жителите са спокойни и доволни от премахването на паметника, защото според тях той е насаждал омраза и напрежение, каза кметът Васил Стоилов. Две полицейски коли дежурят до срутения "паметник на незнайния турски войн", както го нарече единият от инициаторите на Мюсюлман-демократичния съюз Али Юзеиров. От паметника е останала само купчина камъни.
Коментари след събарянето на незаконния паметник в Славяново 
Премиерът Бойко Борисов (ГЕРБ): Доколкото знам в Славяново има незаконни постройки и прокуратурата, и органите на реда са взели необходимите мерки и се надявам повече по тези незаконни неща да не се говори”, каза премиерът Бойко Борисов в късната емисия новини на БНТ. Той допълни, че в случая държавата си е на мястото и за подобни постройки има ред, който трябва да се спазва. Министър председателят на се опасява от нагнетяване на етническо напрежение в Славяново заради събарянето на "паметника на незнайния турски войн".
Президентът Георги Първанов (БСП): Аз виждам в това, което стана в последните няколко дни провокация към етническия мир, провокация към конституционния закон в страната. Създаването на една подобна формация без съмнение предизвика напрежение. Мисля, че отговорът на обществото и на институциите беше адекватен. Най-важното за мен е компетентните органи да изяснят кой е инициаторът извън изпълнителите. Те не са най-важните. За мен е важно дали тук стои някоя структура отвън в лицето на радикалния ислям. Трябва да се действа безкомпромисно. Не очаквам сериозни проблеми, защото обществото е зряло и мъдро и много се надява да не се експлоатира политически този въпрос, а наистина всички да бъдем консолидирани от действията на компетентните органи. Никой не се сеща, че в България има десетки паметници, на които са изписани имената на мюсюлманите, които са дали живота си за освобождението и обединението на България по време на Балканските и Първата световна война. Нека да четем тези паметници."
Волен Сидеров (Атака): "Подобни провокации, като строителството на паметник на незнайния турски войн, са дело на умствено несъстоятелни хора. Тези провокации не трябва да се приемат леко. Това са опити да се дезинтегрира България, това са опити да се удари по националното достойнство. Утре някой арогантен тип може да поиска да направим паметник на убийците от Баташкото клане или на незнайния турски войн. Кой турски войн, онзи който във войската на Сюлейман паша изби 14 хил. българи – на този ли турски изверг ще направим паметник? Мисля, че в този случай беше прескочена една граница на антибългаризъм. Така трябва да действа държавата, която уважава себе си. Това, че паметникът е бил в частен имот няма значение за прилагане на законите на държавата. Нелепо е да се смята, че когато държавата санкционира престъпник, това би довело да напрежение."
Николай Бояджиев (кмет на Рудозем): "Паметникът на птицата сокол (символизираща, както наричат председателят на турската партия ДПС Ахмед Доган), който бе разрушен в Рудозем след изборите през 2007 г. и паметникът на незнайния турски войн в село Славяново са различни по символика, но имаха една и съща цел – обезбългаряването на страната. Паметникът на сокола, от който е останал само фундаментът, нямаше никаква стойност. Това бе готова фигура на грабливата птица, купена за 100 лв. от Асеновград. Скулптурата обаче бе поставена съвсем символистично на мястото на паметника на Георги Димитров и имаше за цел да покаже, че промяната, демократизацията в Родопите е дошла благодарение на ДПС, което е абсолютна глупост, защото когато ние сваляхме тоталитарната власт, ДПС изобщо не съществуваше като понятие. Лидерът на ДПС сам е казал, че дали ще има 35 или 40 депутати няма значение, защото е важно да е във властта. За пръв път от толкова години той не е във властта, което е нормално за всяка една политическа сила. Не бива обаче толкова да драматизира всичко. Няма политическа сила, която да е била по-дълго във властта от ДПС. Българският народ показа, че е време Доган да си почине. Той не е нито заплашван, нито по някакъв начин са заплашени религиозните свободи на нацията и националното достойнство на нашите братя и сестри, така че няма никакъв проблем. Това което се случва в момента, цели да се постави на карта спокойствието, да се изнерви обстановката, което не става без мълчаливото съгласие и клатенето на глава на някои хора, които до скоро бяха министър-председатели. Това е целенасочена политика, която се провежда в момента в България. Цели се нагнетяване на обстановката, а това се постига най-лесно с начина, по който постъпват двамата братя. Всичко се прави последователно – паметник, създаване на неконституционна партия, провокиращо име – мюсюлманска и т.н."
Яне Янев (РЗС): Всичко, което се случи около този паметник, и този молитвен дом показва, че няма никакво действие от страна на кмета на Община Попово, защото той е виновен паметникът да бъде построен. „Аз искам този случай да се изясни и да се разбере, защо общинската администрация в Попово е била безмълвна и е действала постфактум. Освен това съм внесъл искане - да се изслуша ръководството на ДАНС, какви превантивни действия са предприели и има ли информация за действията на братята Юзеирови по отношение на разпространението на тази проислямистка литература, която подтиква хората към радикализъм. В това село никога не имало такива групи, които да провокират етническо напрежение и които желаят да моделират сценарий, който би довел до непознато за България конфронтиране на верска основа. Това не е паметник, а нещо, което провокира общественото мнение в село Славяново”.
Красимир Каракачанов (ВМРО): "Много положително дело е това. Един паметник, който скандализира българското общество и създаде предпоставки за етническо напрежение. Неговото събаряне беше необходимо. Този паметник е първо незаконен, и второ той провокира чувството на българите. Тъй като това беше един паметник, който трябваше да увековечи османските воини, загинали за България. Османските воини са загивали в България като поробители, а не като освободители и този паметник нямаше място на територията на Република България, допълни Каракачанов.
Васил Стоилов (Кмет на с.Славяново): От "паметника" на незнайния турски воин остана само купчина камъни. 5-метровата пирамида с полумесец и кръст отгоре, е съборена с някаква машина, но все още не се знае кой го е направил. Повечето хора от селото все още не знаят за станалото. В населеното място е спокойно. Селото е център за други 7 по-малки населени места в региона, за това редовно има патрулиращи полицейски инспектори."
Иван Костов (ДСБ-Синя Коалиция): Случващото се в Славяново по-скоро ми прилича на театър, а събитието, което се разиграва, е една голяма медийна операция, която цели да привлече вниманието. Ситуацията в Славяново е неуместна и нелепа провокация. Хората, инициирали създаването на Мюсюлман-демократичния съюз са видимо некомпетентни. Мисля, че единственият аргумент, че това е някакъв фундаментализъм, който трябва да бъде уловен в зародиш, също ми изглежда несериозен."
Четин Хюсеин Казак (депутат от ДПС,Шумен):"Тревожно е, че държавата извършва действия, които са в разрез с националното законодателство и законовите процедури. Държавата дава много лош пример на гражданите. Посланието на държавата чрез този акт е доста тревожно специално що се отнася до начина, по който е извършено. Не може държавата да нарушава собствените си закони - представители на държавата да нарушават и да не спазват законовите й правила при осъществяването на техните действия. Не може без да спазва законите държавата. Подобни действия биха могли да се класифицират като „самоуправство на държавата”. Трябва да се обърне сериозно внимание на подобни симптоматични актове, които ако се превърнат в тенденция, би било доста тревожно за това, което ни чака като държава и общество.”
Али Юзеиров (единият от създателите на незаконните партия и паметник): „ Никой не се е произнесъл тази литература дали е незаконна или е законна. Когато се произнесат хората, които са иззели литературата, тогава ще говорим дали тя е била законна или не, дали е подтиквала към радикален ислям. Идеята за построяването на паметника в Славяново се роди от това, че много наши прародители, родители, дядовци, бащи, по никакъв начин в мойто родно село, а и в други села не е почетена тяхната памет. Ние решихме съвсем тенденциозно да направим такъв монумент за тези хора и то в наш частен дом. Ние не сме го направили на общинска територия. Не знам какво да мисля. Това със събарянето на паметника вандалщина ли е ? Държавата ли го е съборила. Ние имаме още време за обжалване. Доколкото чух от изявлението на премиера, държавата си е свършила работата, това означава, че държавага е съборила паметника. Ако наистина това го е направила държавата, в частна собственост е съборила градеж, без държавата да се произнесе, че в името на народа това е незаконно, аз ще си търся правата. Нормално е да има негодувание към всяко едно начинание в една демократична страна. Но както има негодувание, така има и сипатизанти. Винаги има доброжелатели има и недоволни. Ако ни подведат под отговорност за незаконни десйтвия – ние ще си понесем нашите последстивя.
КОИ СА ТЕ?
На 8 юли 2009 г. Пламен Събев, директор на Историческия музей в Попово, съобщава за издигнат паметник на незнайния турски войн е издигнат в село Славяново.
Самият паметник се намира точно срещу джамията в селото и е висок около 6 метра. Представлява каменна пирамида с полумесец с окръжност с размер 1,5 метра. Паметникът е издигнат от нерегламентирана организация, наричаща се Български червен полумесец, която е разследвана за раздаване на продукти, с цел купуване на гласове по време на евроизборите през юни. 
Тогава е повдигнат и въпросът, че по закон не може да съществува такава организация в България. Прокуратурата е сезирана и решава паметникът в село Славяново да бъде съборен. 
ДПС отрича да има нещо общо с организацията, издигнала паметникът.
На 26 септември 2009 г. в поповското село Славяново е учредена партия „Мюсюлмански демократичен съюз" 640 членове. Нейни инициатори са братята Али и Юзеир Юзеирови заявяват, че в новата партия може да членува всеки, който е приел етичните норми на мюсюлманството, но отричат това да бъде партия на етническа основа. Учредителното събрание на новата партия завършва с Османски военен марш, който е и химн на партията.