Американка от Ел Ей в “Козелът” на Радичков



Козелът е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия - да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Около търсенето на съкровището мъж и жена от различни националности (българин и американка) сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най голямото съкровище. ФОТО: БъРъ

Козелът Бозо е скопен и кротък разказвач и герой на историята, като си има и дублъор. Бозо слиза от небето с мисия - да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Около търсенето на съкровището мъж и жена от различни националности (българин и американка) сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най голямото съкровище. ФОТО: БъРъ

Филмът на Георги Дюлгеров "Козелът" по Йордан Радичков излиза по екраните на 2 октомври 
Главните герои са българин и запалена по нашия фолклор американка
Студентката от Университета "Йейл" (Yale) играе самата себе си

  София, 30 септември 2009г. Филмът на Георги Дюлгеров "Козелът" по Йордан Радичков излиза по екраните на 2 октомври, съобщиха разпространителите.
  Руси Чанев е дал гласа си на козела-разказвач, чу ОБЗОР по време на представянето на филма пред медиите. В "ролята" се дублират Бозо и Чарли - от рядката порода черна калоферска коза, пък поясниха от "Бъ Ръ Филм". В историята, превърнала се в основа на сценария, животните са дарени с мъдрост, прозрение и доброта.

Иван Бърнев и Анджела Родел в сцена от филма.

Иван Бърнев и Анджела Родел в сцена от филма.

Сценарият е на Георги Дюлгеров и младата писателка, дебютант в киното - Кристин Димитрова. Главните роли са поверени на Иван Бърнев /в главната роля и в предишния филм на Дюлгеров - "Лейди Зи", който имаше прожекция в САЩ/ и американката Анджела Родел. Участват и Иван Савов, Красимир Доков, Любов Любчева, актьори от драматичния и музикалния театър в Кърджали. По думи на режисьора пред БТА филмът е преди всичко любовна история. Главните герои са българин и запленена от българския фолклор американка.
Акцентът е върху сблъсъка между предразсъдъците на източноевропееца, живял в затворен свят, и представителката на една нация с претенции за космополитност.
    Козелът е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия - да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Около търсенето на съкровището мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най голямото съкровище. Или както казва самият
Радичков: "Човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки." 

Двамата козли-партнъори в схватка.

Двамата козли-партнъори в схватка.

Козелът Бозо е скопен и кротък, Чарли е буйният му "дубльор" за "по-екшън" сцените. Животните са специално обучени за снимките. Кулминацията в "каскадите" е на пристанището в Бургас - Козелът виси във въздуха, качен на платформа, и "контролира положението" отвисоко. За снимачна площадка на "Козелът" екипът на Георги Дюлгеров избира още скалистата местност Каменната сватба край Кърджали, Перперикон и Татул. Оператор е Радослав Спасов. Продуцент е "Бъ Ръ филм" с подкрепата на Националния филмов център и в копродукция с БНТ и "Ню Бояна филм".


Анджела води български хор 

В "Козелът" Анджела Родел почти играе себе си. Анджела е музикант и етномузиколог. Тя живее в България от 2005. 
Като студентка в университета в Йейл тя става член на Йейлски славянски хор, където за първи път чува "Мистерията на българските гласове" и се влюбва силно и безвъзвратно в българската народна музика. След като изслушва всички записи, които може да намери, Анджела най-после посещава България през 1995 по повод народния събор в Копривщица. После учи българска филология за една година в Софийския университет (да, тя наистина може да говори български!) и се посвещава на българското народно пеене. 
1997 Анджела се връща в САЩ и започва докторат по етномузикология, а българската народна музика продължава да доминира живота и – тя води български хор "Супердевойче" в Калифорнийския Университет в Лос Анджелис (UCLA) и пее и записва българска народна музика с група "Бакшиш бойс". 2005 г. тя отново идва в България, за да учи народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Същата година основава фолкрок група "Гологан". Заедно с „Гологан” участва в множество музикално-литературни пърформанси и концерти , част от които извън България .

"Козелът" е първият актьорски опит на Анджела – възможността да работи с Георги Дюлгеров и екипа на филма беше една впечатляваща интродукция в българското кино, която тя ще си спомня цял живот.
Световната премиера на най-новия филм на режисьора Георги Дюлгеров "Козелът" бе на 13-ия София Филм Фест на 5 март 2009 в София.
ТРЕЙЛЪР / TRAILER: /click here/
The writer Yordan Radichkov, whose novella the script is based on, endows animals with wisdom, insight and goodness. The billy goat is the narrator and a character in our story. He has come down to earth with a mission – to prevent people from finding a treasure hidden near an ancient Thracian sanctuary.

2 comments for “Американка от Ел Ей в “Козелът” на Радичков