Наркоман е 1-ят починал от свински грип в България

h1n1Поминалият се не е пътувал в чужбина, но е употребявал различни видове наркотици
Баща му също е заразен, чакат резултатите на другите близки
   София, 30 септември 2009г. Първият починал у нас от новия грипен вирус "А" H1N1 е бил наркозависим. Това съобщи пред журналисти доц. Любомир Спасов - директор на университетската болница  "Лозенец" в София, където е бил лекуван пациентът.
    Красимир Колев /30 години/ от Самоков е починал в 3.00 часа б.вр. днес и засега няма данни по какъв начин се е заразил той.
  Бащата на починалия Красимир, също е настанен в болница в столицата с положителен резултат при теста за наличие на този тип грипен вирус. Това съобщи БТА, като цитира Мира Ковачка - директор на МБАЛ-Самоков.
    За другите контактни лица с Колев - майка му, сестра му и племенницата му, все още няма резултат от изследванията за вируса и те са на амбулаторно лечение.
    Красимир Колев е постъпил в 1-во вътрешно отделение на МБАЛ - Самоков на 23 септември на обяд. Започнато е лечение, като сутринта на следващият ден състоянието му се е подобрило, разказа Ковачка. Обаче вечерта на 24 септември състоянието му рязко се влошава от двустранна бронхопневмония, миокардит и сърдечна недостатъчност. В 9.00 ч. на 25 септември след консулт между трима специалисти поради тежкото общо състояние и водещия сърдечен проблем пациентът е насочен към кардиологичния интензивен сектор на болница "Лозенец".
    Преди да се прибере в Самоков, за да се подготви за работа за зимния сезон на "Боровец", Колев е работил в заведение за хранене в "Слънчев браг".
    След симпомите на заболяването първочално е потърсил помощ при частен лекар, а след влошаване на състоянието му - и при личния му лекар, който го е насочил към самоковската болница.
Колев не е пътувал в чужбина, но е употребявал различни наркотици, което е довело до имунен дефицит.
    По думите на Ковачка Колев е споделил, че преди да постъпи в болницата е бил на купон, но не е могъл да посочи контактните хора там, заради което от самоковската болница очакват присъствалите там да се обърнат сами за изследване в болницата.
    Болницата в Самоков е със запас от 100 опаковки "Тамифлу" и от два месеца изпълнява всички указания и разпореждания на здравното министерство и на РИОКОЗ относно грипния вирус.
    Още при постъпването на Колев в Самоковската болница на населението е обяснено чрез местната кабелна телевизия каква трябва да е превенцията, кои са рисковите групи и какво трябва да се прави, за да се избегне заразяване с грипния вирус.
Симптоми на свинския вирус при децата, при което се налага спешна консултация с доктор:

учестено или затруднено дишане, посиняване, отказ да поема течности, температура с обрив, грипни симптоми, които минават за малко, но се появяват отново в изострена форма, раздразнителност до степен нежелание от страна на детето да бъде държано на ръце, отпадналост и вялост, липса на желание за контакт или детето не се буди от сън.

Симптоми на свинския вирус при възрастните, при което се налага спешна консултация с доктор:

затруднено дишане, болки или дискомфорт в гърдите или корема, виене на свят, объркване, често повръщане.

Данните са на американския Център за контрол и предпазване от болести (CDC) на този адрес http://www.cdc.gov/
ИЗМИХТЕ ЛИ СИ РЪЦЕТЕ? ПОДДЪРЖАТЕ ЛИ ЛИЧНА ХИГИЕНА?

2 comments for “Наркоман е 1-ят починал от свински грип в България