Фелини говори с гласа на Рангел Вълчанов

   Елена Радуилова, ОБЗОР София

Рангел Вълчанов е роден на 12 октомври 1928г. в с. Кривина, Елинпелинско. Завършил е театрална режисура при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ 

29 септември 2009г. Именитият режисьор Рангел Вълчанов озвучава анимационен филм, посветен на прочутия му колега Федерико Фелини и неговата съпруга, актрисата Джулиета Мазина. "Фелиничита" е осъществената отдавнашна мечта на известния аниматор Андрей Цветков.     Режисьорът е съсценарист с Биляна Иванова на 15-минутната продукция, която има премиера на 28 септември.
    "Идеята ми хрумна отдавна - когато прочетох любопитна случка, разказа Андрей Цветков. Фелини и негов приятел, известен режисьор, се разхождат из Рим. Всички го познават, обичат го и му се радват, включително шофьорите на такси. Между другите неща двамата приятели си говорят, че с времето хората - колкото и да са били известни и обичани, се забравят. Тъжната констатация се потвърждава почти веднага. На едно кино виждат афиш, че се прожектира филм на Фелини. Влизат, а в салона има само двама души. . .

Гениалният режисьор Федерико Фелини почина на 31 октомври 1993 г. завещавайки на световното кино незабравими шедьоври като „Сладък живот”, „Амаркорд”, „Репетиция на оркестър” и „Джинджър и Фред”. Маестро Фелини (род.20 Януари 1920г.) споделя, че домът на неговото детство е киното „Фулгор” в родното му градче Римини. Започва кариерата си като асистент на друг голям италиански кинорежисьор Роберто Роселини.Няколко месеца преди смъртта си, през март 1993 година, получава 

Когато прочетох това, веднага реших да направя филм за Фелини. Аз съм израснал с неговите филми, много ми допада атмосферата, погледът върху живота и хората. Искам с моя филм да предизвикам връщане към творчеството му, особено на младите, които нямат представа. Мисля, че успявам, съдейки по реакциите на близки и познати, на които го показах. Увличат се, не им се иска да свършва и веднага питат къде могат да намерят филми на Фелини, за да ги гледат," разказва режисьорът пред БТА.
    По неговите думи "Фелиничита" е свободна импровизация по най любимите му филми на Фелини, между които "Пътят", "Амаркорд", от който е използвал почти целия финал, "Клоуните", "Рим". . .
     На 28 септември в Дома на киното бяха показани още три филма на Андрей Цветков, отличени с престижни награди. "Дребосъкът" /2003/ е удостоен със специалната награда на журито "за чувствителност и интересна графична работа" в Рим, със "Златен витяз" за анимация в Русия, с наградата за дебют на "Балканима" в Белград и със "Златен ритон" в Пловдив.
  "Акватория" /2004/ печели голямата награда от "Балканима", "Бронзов витяз" и "Златен ритон". "Черно на бяло" /2005/ получава отличието за най-добър филм в Белград, наградата "Джеймисън" на "София филм фест 2006" и наградата на УНИЦЕФ на най-авторитетния фестивал за анимация в света - в Анеси.

1 comment for “Фелини говори с гласа на Рангел Вълчанов