До Мон Блан с изкуствено сърце и знаме за кмета

Zname Shumen kmetШуменец с присадено сърце подари на кмета на Шумен знамето, което заби на връх Мон Блан

Шумен, 29 септември 2009г. Шуменец с присадено сърце подари на кмета на града Красимир Костов (ляво на снимката) знамето, което заби на Мон Блан, след като изкачи най-високия алпийски връх на 12 септември, съобщи БТА, като цитира общинската управа.
   49-годишният Огнян Минчев (дясно на снимката горе), на когото е направена трансплантация на сърце през 2006 г., покори Мон Блан заедно с алпинисти от варненския клуб "Академик" и посвети експедицията си на лекарския екип, спасил живота му и на идеята за популяризиране на донорството.
   На Мон Блан Огнян Минчев забил знамето на Шумен, което днес подари на кмета на града в знак на благодарност за помощта на общината за осъществяване на експедицията. "Моето изкачване ще влезе в хрониките на всички лекари, които се занимават с трансплантации и се надявам, че с тази експедиция ще спасим поне един човешки живот", каза пред журналисти шуменецът с присадено сърце.
Zname Shumen Mon Blan   Огнян Минчев се изкачи на високия 4810 метра връх след двумесечна подготовка. Атакувахме върха от височина 2200 метра, докъдето ме закараха с линейка, разказа Минчев. След нощуване в заслон на 3817 метра височина, групата покорила Мон Блан след 8-часов преход. Най трудни бяха последните 300 метра под върха, когато се появиха съмнения дали ще успея да се изкача, каза Минчев. Шуменецът дори се върнал стотина метра назад, но с помощта на алпинистите от групата успял да се съвземе и в крайна сметка стигнал до Мон Блан.
   Слизането се оказало по-трудно, особено в края на прехода, когато се появила пукнатина в ледника, каза Минчев. Той благодари на ръководителя на групата Димитър Календжиев и на алпинистите Кънчо Матеев, Радослав Савов и Атанас Кошничаров, с чиято помощ осъществи мечтата си. Без тяхната подкрепа нямаше да успея, каза Огнян Минчев.
  Той се надява експедицията да поощри донорството в България и да даде кураж на всички, които се нуждаят от трансплантация.