Нова турска партия в България

chalmaСлед случаят с Адем Кенан и неговата нерегистрирана Турска демократическа партия, ставаме свидетели на поредната провокация по тази тема, този път дело на други „борци за права и свободи” – Али Юзеиров и брат му Юзеир, се казва в обръщение на ВМРО. Двамата братя подготвят създаването на нова партия – „Мюсюлмански демократичен съюз”“, чиито програмни начала, подобно на кенановата псевдоструктура, са в разрез с установените в Р България конституционни норми и закони.

Целите на подобен род провокации са ясни – да се насажда омраза, да се създава илюзия, че в България се нарушават граждански права, че се осъществява дискриминация на религиозна и етническа основа. Целта на всички тези действия е дискредитирането на България и нейните институции.

Съвсем отделен е въпросът кой стои зад Юзеирови и кой инспирира действията им, предвид факта, че учредителят и главният идеолог на партията обяви, че е в тесни връзки с Ахмед Доган.

„Мюсюлмански демократичен съюз” се очертава не само като етническа партия, но и като такава на религиозна основа, което е абсолютно забранено от Конституцията на Р България – чл. 11, ал. 4 и чл. 44, ал. 2. Юзеиров заяви – „…в новата партия може да членува всеки, който е приел етичните норми на мюсюлманството”, което е дискриминация по верски признак. Излиза, че това е партия на „правоверните“. Нещо повече, за хора като Юзеирови явно етичните норми на исляма са преклонение пред подтисниците, грабители на българския народ, които пет века издевателстваха над българите.

Припомняме, че Юзеиров издигна паметник на незнайния турския войн в село Славяново, община Попово, където се създаде и партията му „Мюсюлмански демократичен съюз”. Тези актове са меко казано връх на цинизма, израз на омраза и отявлен, беснеещ антибългаризъм. Да вдигаш паметник на тези, които клаха в Батак, Перущица и Клисура, които дойдоха като завоеватели, с едничката цел да подтискат, да убиват и грабят, е пълно безумие.

Все още е жив споменът у наследниците на македонските и тракийските българи, които бяха подложени на адски геноцид от същите тези „турски войни”. Наглостта на Юзеирови стигна до там, че да критикуват химна на ВМРО „Изгрей зора на Свободата”, който за тях бил обиден. Интересно е как една патриотична песен може да бъде обидна за български гражданин.

ВМРО – БНД призовава българските институции да вземат бързи и адекватни мерки като разтурят сепаратисткото сборище на Юзеирови. Прокуратурата и ДАНС няма повече какво да чакат – тези хора са за съд, за ефективни присъди лишаване от свобода. Крайно време е органите на властта да се заемат с тези провокатори и да ги поставят там, където им е мястото, а именно по килиите.

Като българи не можем да продължаваме да понасяме действията на хора като Адем Кенан и Юзеирови, които по документи са български граждани, а тъпчат и сквернят българската национална идентичност и историческа памет. Хора, които строят паметници на грабители и окупатори, правят организации с отявлена антибългарска цел и пускат османски военен марш, под чийто звуци, по думите на Юзеирови, техните деди са дошли да завладяват българското племе.

ВМРО – БНД настоява да бъде изпълнена заповедта на областния управител на Търговище, за разрушаване на паметника в Славяново.

Всички действия на тази организация на братя Юзеирови е в противоречие с член 11 алинея 4 от Конституцията, където на етническа и религиозна основа не трябва да има партии. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ Ахмед Юсеин от ДПС. „Не трябва да се регистрира такава формация” заяви Юсеин и поясни, че причина за това е, че всичко е силни наклонено към религията. Той допълни още, че не знае какви са отношенията между братя Юзеирови и ДПС. „Съгласявам се с някои техни твърдения, че като представители на една религиозна общност, ние не сме представени в някои структури на властта. Няма доверие властта в нас. Това са НРС, НСО, ДАНС, външно министерство”, каза още Ахмед Юсеин.Той поясни, че в българската общественост се насажда твърдението, че турците са неграмотни.

Г-н Юсеин, кога разбрахте за сформирането на партия „Мюсюлмански демократичен съюз”?

Научих от медиите. Даже тези братя не ги познавам.

Редно ли е да има формации на етническа основа?

Много често се насажда омраза и към нашата партия, ДПС. Казват, че сме етническа. Има един текст в Конституцията, с който се забранява да има политически формации на верска основа. Аз не считам, че нашата партия е такава, защото в нея членуват и българи, и роми, и всякакви. Зачестяват случаите на такива опити – ОМО Илинден, сега тази религиозна партия, четох, че един влах пък е учредил друга партия… Трябва да се помисли за консенсус относно правата на малцинствата, живеещи в нашата страна, и тяхното присъствие във всички сфери на живота. И във всички лостове на държавния апарат. И в тази връзка аз съм солидарен с тези, които казват, че нямаме нито един посланик мюсюлманин. Да не говорим, че в командния състав на войските нямаме нито един представител. Да не говорим за НСО, НРС и т.н.
Като обединител на нацията президентът трябва да събере един елит и този елит да каже ясно докъде се простират правата на тези хора, които де факто по  конституция са равноправни, но де юре в някои сфери на живота на присъстват. От години се насаждаше страх, че видите ли турците, като дойдат на власт и има турчин министър, ще се случи някакво чудо, някакъв потоп ще има в България. Такова нещо не се случи. Аз също мога да кажа, че Атака или РЗС са етнически партии.

Стряскащо е, че братя Юзеирови са приели за химн един османски марш. Как тълкувате този избор?

Това е толкова недомислена работа, такова насаждане на страх…! Това е във вреда на нашата вяра, те осъзнават ли какво правят и как влияят на мюсюлманите с това поведение?! В България има паметници, издигнати в Омуртаг, в Исперих – там са писани имената на българи и турци, които са проливали кръвта си. Има паметници и в Кърджалийско. А те казват, че няма. Така че не съм съгласен да се насажда омраза с някакъв паметник. Но съм съгласен с констатацията, че представители на малцинствата не се допускат в някои структури на властта.

Защо държавата няма доверие на мюсюлманите?

Не казвам, че този представител трябва да бъде излъчен от нашето малцинство. Ръководството на НРС или на НСО да види кой е най-достойният. 12 % сме в тази държава, не може в командния състав на  армията да няма нито един мюсюлманин! Срамното е, че пращаме корпуси в Босна, в Афганистан, а в състава няма нито един мюсюлманин! Това е дискриминация! Тази криза в момента изисква пълна консолидация на обществото. С ясни правила и еднаквото им прилагане спрямо всички български граждани.

Как трябва да реагират институциите сега?

Аз мисля, че самата регистрация на тази партия ще бъде отхвърлена. В устава имали следните текстове – „…чрез утвърждаване на мюсюлманските добродетели в обществото и гарантиране на личната свобода”. Просто не мога да проумея какво искат да кажат. Освен това има друг текст – „…сдружение на личности, приели морално етичните норми на исляма като поведение и начин на живот”. Значи ли това, че ако един българин влезе в тази партия, трябва да приеме исляма…? Има някои противоречия. Имаме си закони и предполагам, че те ще бъдат приложени.
Но дебат за присъствието на малцинствата в тези структури, които ви казах, е крайно наложителен. Ако някой си мисли, че ние тука сме временно явление, много се лъже! Границите са отворени, всеки от нас може да отиде в Европа, в Турция – където си иска! Но ние желаем да живеем в майка България! Не искаме България да се дели, но искаме нашите деца и внуци да живеят с надеждата, че тука ще получат пълните си конституционни права.

А ще подкрепите ли предложението в Конституцията да се запише, че България е християнска държава като ценностна система?

В Конституцията имаме един член, където се казва, че България е православна страна. Мисля, че това е достатъчно. Колкото повече задълбаваме на тази тема, толкова повече приличаме на етапи, които нашите западни съседи са преминали. Като Босна например, което не е хубаво. Големите бели започват от дребни неща.

РЗС обаче ви обвиняват, че ДПС има вина за нахлуването на радикален ислям. Според някои път именно ДПС стои зад партията „Мюсюлмански демократичен съюз”.

В партийните ни среди никога не съм срещал хора от нашето ръководство, които са толерантни към тези, които насаждат омраза в България. Всички тези обвинения, тези димки на Яне Янев… За този паметник се говори от два-три месеца, ДАНС самосезирала ли се е? Службите трябва да се занимават с тези неща, някой трябва да си понесе отговорността. Случаят не е за г-н Янев, а за г-н Костов – да повика шефа на ДАНС и да попита – Откога следите дейността на тази група, този процес наблюдаван ли е? А г-н Абаджиев, който беше евродепутат, не си спомням да е питал в Европарламента защо има депутати от Унгарската партия в Румъния…? Той се заяжда само с ДПС. Просто трябва да спрем с това заяждане. Аз мога кажа, че партията на Яне Янев е етническа. Посочете ми един турчин там, един ром…

Около изборите Ахмед Доган обяви, че етническият мир е застрашен. Какво имаше предвид той? Може би тези думи са основание за обвиненията към ДПС.

Преди 7-8 години всички партии, които целяха да влязат в парламента, но бяха извън сметките на избирателите, вечно прилагаха тази предизборна тактика: да се говори анти – анти турци, анти ДПС. От ден на ден в нашите отношения, вместо да се подобряват, се получава една голяма пукнатина и това не е добре за България. Да не говоря какво говори СКАТ, какво се излива върху нас! Много хора се чудят – как при тези огромни грешки, които допуска ръководството на ДПС тези хора пак гласуват за партията? Ами има ли за кого друг да гласуваме?!

Кой според вас спонсорира братя Юзеирови? Това е важен елемент от проблема.

Не мога да разбера. Не ги познавам. Четох, че имали някакви приходи, някакви фирми…

Твърди се, че ги финансират фондации от Европа, толериращи радикалния ислям.

Всички, които коментират този проблем, трябва да внимават да не изместят плоскостта към цялата мюсюлманска общност. Само заради изцепките на двама-трима души. Или десет. Тогава ще бъде много жалко. В България ние говорим колко сме толерантни и  добри, но някои неща не са така. В някои градове на България нашите мюсюлмани нямат права! Там се води атеистична политика спрямо нашето религиозно малцинство. Защо в Самоков например джамията не е отворена за петъчна молитва? Защо в Стара Загора нямаме молитвен дом? Защо в Бургас молитвения дом беше срутен…? Нито един българин не излезе да каже две приказки. Нали тези хора се събират да се молят, не да крадат! Никой не казва защо в Скопие мюсюлманите нямат гробища! Никой не казва защо столичният архитект не е подписал разрушителното за строежа на мюсюлманския център в София! Нали искаме нашите деца да бъдат обучени в България. Много се зарадвах за избирането на Ирина Бокова, зарадвах се, че е подала ръка на мюсюлманските страни. Но е хубаво да дойде и в България да подаде ръка на някои мюсюлмани в някои общини тука, където техните права са погазени.

АХМЕД ЮСЕИН ЮСЕИН
  • Дата на раждане: 17 септември 1948 Момчилград, България
  • Професия: преподавател
  • Специалност: биология
  • Езици: руски; турски;
  • Семейно положение: разведен
  • Избирателен район: 17-ПЛОВДИВ ОКРЪГ
  • Избран(а) с политическа сила: “Движение за права и свободи” (14.07 %)
  • Участие в предишно НС: 38-мо Народно събрание; 39-то Народно събрание;

Възпоминания от Батак
(разказ от едно дете) от Иван Вазов

Както повечето произведения на Вазов и “Възпоминания от Батак” има съвсем конкретна жизнена основа. “Това дете беше едно момченце, сираче от Батак, което прибрах в къщата си – разказва Вазов – То слугуваше и ходеше на училище. Казваше се Иванчо. Детския му стил съм запазил в разказа.” Това е Иван Тодоров Ганев, който по време на клането е бил малко дете.

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
Хе, там зад горите… много е далече,
нямам татко, майка: ази съм сирак,
и треперя малко, зима дойде вече.
Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
помня го клането и страшното време.
Бяхме девет братя, а останах сам.
Ако ти разкажа, страх ще те съземе.

Като ги изклаха, чичо, аз видях…
С топор ги сечеха, ей тъй… на дръвника;
а пък ази плачех, па ме беше страх.
Само бачо Пеню с голям глас извика…
И издъхна бачо… А един хайдук
баба ми закла я под вехтата стряха
и кръвта потече из наший капчук…
А ази бях малък и мен не заклаха.

Татко ми излезе из къщи тогаз
с брадвата в ръцете и нещо продума…
Но те бяха много: пушнаха завчас
и той падна възнак, уби го куршума.
А мама изскочи, откъде; не знам,
и над татка фана да вика, да плаче…
Но нея скълцаха с един нож голям,
затова съм, чичо, аз сега сираче.

А бе много страшно там да бъдеш ти.
Не знам що не щяха и мен да заколат:
но плевнята пламна и взе да пращи,
и страшно мучеха кравата и волът.
Тогава побягнах плачешком навън.
Но после, когато страшното замина –
казаха, че в оня големи огън
изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.

И черквата наша, чичо, изгоря,
и школото пламна, и девойки двесте
станаха на въглен – някой ги запря…
Та и много още дяца и невести
А кака и леля, и други жени
мъчиха ги два дни, та па ги затриха.
Още слушам, чичо, как пискат они!
и детенца много на маждрак набиха.

Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях?
Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.
Той пари с котела сбираше за тях;
но поп Трендафила с гвоздеи коваха!
И уж беше страшно, пък не бе ме страх,
аз треперех само, но не плачех веки.
Мен и други дяца отведоха с тях
и гъжви съдрани увиха на всеки.

Във помашко село, не знам кое бе,
мене ме запряха нейде под земята.
Аз из дупка гледах синьото небе
и всеки ден плачех за мама, за тата.
По-добре умирвах, но не ставах турка!
Като ни пуснаха, пак в Батак живях…
Подир две години посрещнахме Гурка!

Тогаз лошо време и за тях наста:
клахме ги и ние, както те ни клаха;
но нашето село, чичо, запустя,
и татко, и мама веки не станаха.
Ти, чичо, не си чул заради Батак?
А аз съм оттамо… много е далече…
Два дни тук гладувам, щото съм сирак,
и треперя малко: зима дойде вече.


Пловдив, 1881

6 comments for “Нова турска партия в България