Президентът Петър Стоянов гостува в Ел Ей

Среща Обама в Ню Йорк, строи нов офис в София
Бори се за освобождаването на младата наша майка в затвора в Македония
Президентът Петър Стоянов. По-долу четете интересни факти от живота му.

Президентът Петър Стоянов. По-долу четете интересни факти от живота му.

26 Септември 2009г. През идващият уикенд президентът на Република България Петър Стоянов (1997-2002) ще гостува в Лос Анджелис. В редакцията се обадиха наши сънародници, за да съобщят, че "Президентът на България пристига в Ел Ей." След като позвънихме в Президентството в Родината, се разбра, че това не е сегашният държавен глава Георги Първанов, а негов предшественик, който си спомняме от близкото минало. От 2007 година Стоянов е извън официалният вътрешнополитически живот на България.
Бившият ни държавен глава Петър Стоянов има шанса да се види с Барак Обама в понеделник в Ню Йорк. Там президентът на САЩ говори на откриването на годишната среща на Управителния съвет на фондация "Бил Клинтън". Стоянов е член на този съвет. В 3-дневното събитие участваха повече от 60 действащи и бивши световни лидери и знаменитости. Сред тях - Хилари Клинтън, Ал Гор, Кофи Анан, Деми Мур, Барбара Стрейзънт и Алиша Кийс.
Президентът (1997-2002) Петър Стоянов, който покрай външнополитическите си дела е по-често в чужбина, отколкото на родна земя, това лято бе в София, съобщи Дневен ТРУД. И то през най-отпускарския месец - август.

На пъпа на столицата течеше трескав ремонт, продължил близо година - Стоянов ще е “новодомец” в реновиран офис. Стоянов посрещнал екипа на “Труд” в обновеното си работно място, докато бригада, дошла от родния му Пловдив още почиства със специални машини пода и стените след продължителния ремонт.

За привързаността на президента към Града под тепетата подсказва още от вратата на офиса голямо маслено платно, изглед от Стария град. Както и досега две “стени на спомените” са покрити с десетки снимки на бившия държавен глава със световни политически величия като Хелмут Кол, Лех Валенса, Тони Блеър, Жак Ширак и много други. Има снимки с кралски особи от целия свят - от принц Чарлз до японския император. Редом е и фотос с покойния вече папа Йоан-Павел IIІІ. В една от стаите на рафт в ъгъла стои прясна снимка на Стоянов и съпругата му Антонина с Джон Маккейн, републиканския кандидат за президент на САЩ, който загуби вота от Барак Обама. На маса в една от стаите е оставена снимка с Мадлин Олбрайт от първото посещение на президента в САЩ през 1998 г. На гърба пише: “Посещението ви като президент на Нова България е изключителен успех”. 

Офисът си има всичко - няколко кабинета, приемна и малка заседателна зала. В кабинета на Стоянов също има графика от Пловдив. До нея е пейзаж от Охридското езеро, който отклонява разговора ни към актуална тема - осъдената в Македония българска гражданка Спаска Митрова.

“Излишната бъбривост може да навреди на развитието на случая”, отсича Стоянов, но все пак елегантно дава да се разбере, че не е доволен от липсата на координация между институциите в опитите да се намери решение. А идеята на български министър да излежи вместо младата жена присъдата й от 3 месеца затвор той смята за “екстравагантна”.

Стоянов е говорил с президента на Македония Георге Иванов, за да се намери изход, в дух на уважение към македонските закони и правосъдие, но и с хуманност към Митрова, която в затвора е отделена от болното си дете.

Макар и да отбягва да говори за родната политика, президентът признава, че последният му гост в стария офис е бил бившият френски премиер и консултант на Сергей Станишев Доминик дьо Вилпен. 

Първите гости в ремонтирания работен дом вероятно ще са видни европейски политици, с които Стоянов започва ново начинание - фондация за Западните Балкани. Сред партньорите в нея са например бившият генерален секретар на Съвета на Европа Валтер Швимер и експремиерът на Норвегия Хел Магне Буневик.

Стоянов обяснява България да се превърне в основен фактор на стабилност и основен мост за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.
Петър Стефанов Стоянов е български политик и президент на България (1997–2002). Роден е на 25 май 1952 в Пловдив. През 1976 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1978 г. работи като адвокат в Пловдив. През 1990 г. става говорител на Съюза на демократичните сили (СДС) в Пловдив, а през 1992 г. поема длъжността на зам-министър на правосъдието в кабинета на СДС, оглавяван от Филип Димитров. Избран за председател на Юридическия съвет на СДС през май 1993 г. През 1994 г. е избран за депутат в 37-то Народно събрание. През същата година става зам-председател на парламентарната група на СДС и зам-председател на Комисията за младежта, спорта и туризма. През 1995 г. е избран за зам-председател на СДС, отговарящ за вътрешната политика. На 1 юни 1996 г. печели предварителните избори за президент и е издигнат за кандидат за президент от Обединените демократични сили (ОДС). На 2 ноември 1996 е избран за президент на Р България в екип с Тодор Кавалджиев за вицепрезидент. Полага клетва като президент на републиката на 19 януари 1997 г. Встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г.

Цар, Медии избори

purvanov stoyanovПетър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 г., но губи и на двата тура от Георги Първанов. По време на телевизионен дебат с участието на Богомил Бонев Стоянов изважда секретна папка, в която Бонев е уличен в контакти със съмнителни лица. Водещият Иво Инджев я прочита в ефир. В разгара на споровете репликата на другия водещ на диспута Светла Петрова е "така рискувате, най-големият победител от диспута да е Георги Първанов" , който не участва заради среща с избирателите. Преди началото на кампанията Стоянов е подкрепен от СДС и НДСВ, но по време на втория тур лидерът на движението и тогавашен премиер Симеон Сакскобургготски обявява, че няма да гласува, като се мотивира с желанието да спести на държавата разходите за необходимото пътуване до с. Баня, където е адресно регистриран. Впоследствие все пак получава удостоверение за гласуване в друго населено място и упражнява правото си на вот един час преди края на изборния ден.

През 2004 г. Петър Стоянов бе назначен от председателстващия ОССЕ български външен министър Соломон Паси за негов специален пратеник за уреждане на конфликта в Приднестровието. Конфликтът не е уреден.

Петър Стоянов е водач на листите на ОДС за парламентарните избори на 25 юни 2005 г. в Пловдив и Смолян и е избран за депутат. От 1 октомври 2005 г. е председател на СДС, като на 22 май 2007 г., след поражението на партията на изборите за Европейски парламент подава оставка. Остава депутат в парламента до 14 септември 2007 г., когато по негова молба Народното събрание гласува да бъдат прекратени правомощията му като народен представител. След 2007 година нямаме информация за дейноста на Петър Стоянов.
stoyanoviСтоянов владее немски език и английски език.
Семейство: Петър Стоянов е женен за Антонина Стоянова (род. 17 февруари 1952г. в София) , бивш дипломат, работи в Световната организация за интелектуална собственост в Женева. Те имат дъщеря и син: Стефан Стоянов (р. 1979) Фани Стоянова (р. 1990), учила в Италианския лицей.

Награди и отличия: "Орден на слона" (Дания)

antonina stoyanovАнтонина Стоянова е български юрист и дипломат, съпруга на третия президент на България Петър Стоянов. Първа дама на България (1997-2002). Родена е на 17 февруари 1952 г. в София, но израства в Пловдив, където завършва Английската гимназия. През 1970-1971 следва във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес: УНСС), през 1972 породължава по специалност "Международно стопанско право" в Лайпциг, Германия и се дипломира през 1978 г. От 1979 до 1994 г. работи като адвокат в Пловдив. Специализира „Международно право“ в Илинойс, САЩ (1992) и „Търговско право“ в Кьолн, Германия (1994). След това постъпва в Дирекция "Международно право" на Министерството на външните работи, през 1995-96 работи като 1-ви секретар в Посолството в Лондон, Великобритания. От 1997 е съпредседател заедно със съпругата на премиера Иван Костов, Елена Костова, и съпругата на столичния кмет Стефан Софиянски, Алиса Софиянска, на фондация "Бъдеще за България". През 1998 се оттегля и самостоятелно учредява и председателства фондация "Ценности". Антонина Стоянова сега работи в Световната организация за интелектуална собственост в Женева.

Кино-продуцент обижда Президента Стоянов

Бившият президент на България Петър Стоянов и половинката му Антонина заплашват с тежък съдебен процес продуцента Димитър Митовски, носи се слух в артистичните среди. Държавният глава от периода 1997 - 2002 г. е бесен от екранизацията на романа на писателя Алек Попов "Мисия Лондон", в който една от главните героини е прототип на първата дама Антонина Стоянова, пише в-к "Уикенд" в брой от този месец.

В книгата, а и във филма, Деворина Селянова е представена като проста жена, притежаваща изключителна амбиция и наглост, която командори дори в посолството на България в Лондон. За никого не е тайна, че образът осмива Антонина Стоянова, съпруга на Петър Стоянов.

Ролята на г-жа Селянова във филма е поверена на Ернестина Шинова, съпруга на Андрей Слабаков. В ролята на мъжа й пък влезе Орлин Горанов. Във филма обаче няма да бъде представен разузнавачът Димо Гяуров, който според слуховете бе дългогодишен любовник на Антонина Стоянова.
 Научил, че вероятно ще си има сериозни проблеми с клана Стоянови, продуцентът на филма Димитър Митовски решил да промени името на героинята. Така вместо Селянова, както е в книгата, президентшата ще се нарича Селянска. Героинята обаче запазва любовта си към шапките и разточителния начин на живот за сметка на данъкоплатеца, Главната героиня Ернестина е така гримирана, че да наподобява физически Антонина Стоянова.