Министърка вдига булото на Нощта на Учените

noshta na uchenite  София, 25 септември 2009г. Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова участва в откриването на "Нощта на учените 2009" - Star night, днес в Техническия университет в София, съобщиха от Министерството на образованието, младежта и науката. Утре ще се състои празничен концерт в НДК в София.
За пета поредна година в цяла Европа се организира "Нощ на учените", като днес у нас инициативата ще включва различни творчески и забавни прояви в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Варна, Шумен, Ямбол, Силистра, Плевен, Хасково и Димитровград.
    Сред организаторите са Техническият университет в София, Клубът "Млади таланти", Русенският университет "Ангел Кънчев", Съюзът на българските астрономи, Съюзът на учените в България, Съюзът на физиците.
    Голяма част от проявите са свързани с Международната година на астрономията, която се отбелязва през тази година. През 2009-а се навършват 400 години от първото наблюдение на звездното небе с телескоп, осъществено от Галилео Галилей, както и 30 години от полета в Космоса на първия български космонавт Георги Иванов.
    Тази вечер в Техническия университет в София се състоя и аукцион с картини, нарисувани от децата от Дома за деца и юноши "П. Р. Славейков" в София. Целта на благотворителната проява е да се съберат средства за изграждането на сензорна стая в дома, в която децата с различни увреждания да могат да релаксират, съобщиха организаторите.
    Разнообразната програма в европейската "Нощ на учените" у нас включва още награждаване на победителите в обявените конкурси за млади хора, забавни научни демонстрации в "кабинетите по любопитство", прожекции на филми, изложби, музикални и поетични изпълнения на учени.
    Инициативите се осъществяват с подкрепата на Европейската комисия.