ВРЕМЕТО Лятото се връща в България през Октомври

АКО ПЪТУВАТЕ ДО РОДИНАТА Най-ниските температури през октомври ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, а най-високите - между 23 и 28 градуса

Есен на язовир Студена. Намира се в западния край на Витоша на 25 км. от София и на 15 км. от Перник. Изграден е през периода 1953-55 г. върху част от землището на село Витошко, което е заличено през 1953 г. Пуснат в експлоатация през 1955 г. Дава началото на река Струма до едноименното село.Флората край Студена е изключителна. Резерватът 

София, 25 септември 2009г. Най-ниските температури през октомври ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, а най-високите - между 23 и 28 градуса, съобщи БТА, като цитира Иван Цоневски, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, представяйки месечната прогноза за времето.
    По думите му тази година се очаква средната месечна температура през октомври да бъде около и над нормата, а сумата на валежите - около и под нормата.
    Октомври е типичен есенен месец, отбелязва метеорологът и допълва, че средните денонощни температури вече се понижават чувствително. Сутрините са студени, а мъглите стават все по-характерно явление. Зачестява нахлуването на студени въздушни маси, а при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовните дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9. В планините, по най-високите части през октомври, винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като "периоди на възвръщане на лятото", отбелязва Цоневски.
    Той посочва, че през октомври температурата на морската вода все още е сравнително висока, като по Черноморието температурите на въздуха остават и по-високи.
    Средните месечни температури през октомври в равнините са между 11 и 15 градуса, във високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.
    Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.
    Първите есенни слани във високите полета се очаква да паднат в началото на месеца, а на повечето места в равнинната част от страната в края на второто и началото на третото десетдневие. Очакванията са за повече слънчеви дни от нормата за месеца.
    През първото десетдневие, след хладно начало, ще настъпи повишение на температурите. Ще преобладават сухите и слънчевите дни.
    Тенденцията е сухото и преобладаващо слънчево време да се задържи и през повечето дни от второто десетдневие. Условия за застудяване и превалявания ще има в неговия край.
    През третото десетдневие се очакват повече слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове и с тенденция към по-променливо време през втората част на периода, прогнозира синоптикът.

2 comments for “ВРЕМЕТО Лятото се връща в България през Октомври