101 религии регистрирани в България

В Софийския градски съд са регистрирани 101 вероизповедания, каза министър Димитров 
Сатанински секти пълзят из народа

crossСофия, 25 септември 2009г. Вероизповедание у нас се регистрира по-лесно, отколкото политическа партия и поради тази причина сега има регистрирани 101 вероизповедания в Софийския градски съд /СГС/. Това каза министърът без портфейл Божидар Димитров в отговор на парламентарен въпрос на народния представител от "Атака" Цвета Георгиева защо дирекцията "Вероизповедания" към Министерския съвет няма информационен сайт, в който да публикува регистрираните вероизповедания.
    Според Димитров вероизповеданията се регистрират лесно по сегашния Закон за вероизповеданията, като за тази цел се изисквало да се съберат два-трима души, да направят с един добър адвокат устав и да се регистрират в СГС. Поради тази причина има регистрирани 101 вероизповедания, а доскоро исторически у нас имаше не повече от три четири вероизповедания заедно с техните доминации, посочи министърът.
    Той отбеляза, че регистрацията на религиозните общности като юридически лица се извършва от СГС, съгласно член 15 от Закона за вероизповеданията. Съгласно член 18 от същия закон, СГС води публичен регистър с вероизповеданията със статут на юридически лица. В него се вписва съдебното решение за регистрация, наименованието и седалището, органите на управление и представителството, и имената на лицата, представляващи религиозната институция, каза министърът.
    Около 200-300 лева ще струва да се купи информацията от СГС за регистрираните вероизповедания и да се качи на нашия сайт, посочи Божидар Димитров.
    Сред регистрираните 101 вероизповедания у нас има и сатанински секти, като много от тях застрашават физическото и психическото здраве на българските граждани, каза Цвета Георгиева. По думите й необходима е промяна в Закона за вероизповеданията, както и пререгистрация на всички вероизповедания.

1 comment for “101 религии регистрирани в България