Българка шефка на ЮНЕСКО

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO), е специална организация на ООН, учредена през 1946 г., за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. Най-долу четете всичко за организацията

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO), е специална организация на ООН, учредена през 1946 г., за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. Най-долу четете всичко за организацията, вкл. кои са обектите в България и всичките генерални директори до момента.

Българският кандидат за поста генерален директор на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова победи в надпреварата за поста египетския претендент – министъра на образованието Фарук Хосни.

На петото поред гласуване тя получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията, а Хосни събра 27 гласа, предаде Франс прес, цитиран и от ДАРИК РАДИО. За лобистката кампания на Бокова предишният кабинет отпусна от държавния бюджет 100 хил. лeва.

Ирина Бокова е първата жена, която ще оглави организацията на ООН за образование, наука и култура. Тя е 10-ят генерален секретар на организацията, петият европеец и първият избраник от Източна Европа. Петият избор се превърна в най-оспорвания и най-широко отразяван от медиите от създаването на организацията през 1945 г.

bokova_hosnyВ понеделник Фарук Хосни и Ирина Бокова (на снимката) получиха равен брой гласове на четвъртия тур – по 29. Те се изправиха един срещу друг след последователното оттегляне на австрийката Бенита Фереро-Валднер и еквадорката Ивон Баки. Перспективата Фарук Хосни да застане начело на организацията на ООН от седмици предизвиква недоволството на еврейски организации и на интелектуалци, главно от Франция. Те го обвиняват, че е възприел антисемитски и антиизраелски позиции и че принадлежи към режим, налагащ цензура.

Хосни предизвика критики заради думите, произнесени пред египетския парламент през 2008 г., че “лично ще изгори” книгите на иврит, които открие в библиотеките на страната. Бившата министърка на културата на Франция Симон Вейл заяви, че Бокова е фаворит за поста. “ЮНЕСКО има нужда да обединява народите и културите, да работи в климат на толерантност и съгласие, да се издигне над разногласията. Затова мисля, че тя е точният човек да оглави ЮНЕСКО в следващите години”, подчерта Симон Вейл.

Съгласно процедурата, приемничката на Коичиро Мацуура трябва да бъде одобрена през октомври чрез тайно гласуване от представителите на 193-те държави членки в Генералната конференция на организацията.

Кандидатите за поста бяха деветима, като за фаворит се смяташе Хосни, който бе предложен от Египет, Кувейт, Судан и Либия. От надпреварата отпадна и австрийският еврокомисар Бенита Фереро-Валднер. Другите кандидати бяха зам-външният министър на Русия Александър Яковенко, постоянният представител на Литва Ина Марчюлените, бившият външен министър на Алжир Мохамед Беджауи, директорът на африканското бюро на международния съвет на ЮНЕСКО по науката Соспетер Мвияруби Мухонго (Танзания), бившият министър на търговията, промишлеността и риболова на Еквадор Ивон Хуес де А. Баки, европейският комисар Бенита Фереро-Валднер (Австрия) и зам-генералния директор на ЮНЕСКО Нуреини Тиждани-Серпос (Бенин).

Irina Bokova, Bulgarian ambassador to France, poses at the Unesco headquarters in Paris, Tuesday Sept. 22, 2009. Vying for the top Unesco job to lead the U.N.'s agency for learning and culture, Bokova will face off against Farouk Hosni, a veteran Egyptian government minister dogged by allegations that he is anti-Israel,  after he threatened to burn Israeli books. (AP Photo/Thibault Camus)

Irina Bokova, Bulgarian ambassador to France, poses at the Unesco headquarters in Paris, Tuesday Sept. 22, 2009. Vying for the top Unesco job to lead the U.N.'s agency for learning and culture, Bokova will face off against Farouk Hosni, a veteran Egyptian government minister dogged by allegations that he is anti-Israel, after he threatened to burn Israeli books. (AP Photo/Thibault Camus)

Ирина Георгиева Бокова е български политик и дипломат, бивш министър на външните работи и настоящ посланик във Франция и ЮНЕСКО. Член на БСП. Дъщеря на видния деец на БКП Георги Боков (бивш главен редактор на вестник „Работническо дело”) и сестра на Филип Боков (бивш началник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев и настоящ посланик в Словения).

Завършва Гимназията с преподаване на английски език, София (1971) и “Международни отношения” в МГИМО, Москва през 1976 г.

Омъжена е, има две деца.

Професионална кариера: 2005: извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция. 2005: постоянен представител на Р България към ЮНЕСКО. 1984-1990: 2-ри и 1-ви секретар в отдел “ООН и разоръжаване” на МВнР. 1982-84: 3-ти секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк.1977-1982: старши аташе и 3-ти секретар в отдел “ООН и разоръжаване” на МВнР. Политическа кариера 1990-91: народен представител в VII Велико народно събрание 1995: зам-министър на външните работи.1995: секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция 1996: кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов, (БСП)

Знамето на ЮНЕСКО представлява логото на организацията на светло син фон, символизиращ чистотата и мирът на планетата.

Знамето на ЮНЕСКО представлява логото на организацията на светло син фон, символизиращ чистотата и мирът на планетата.

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO), е специална организация на ООН, учредена през 1946 г., за да насърчава сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. Чрез такива кооперативни усилия, ЮНЕСКО се надява да насърчи универсална почит към справедливостта, законите, човешките права и основните свободи. Мотото, на което се основава организацията, гласи, че „мирът e създаден, не за да се нарушава, а за да подпомага интелектуалната и нравствената солидарност на човечеството“.

Днес повече от 180 нации принадлежат към ЮНЕСКО. Главният щаб на организация се намира в Париж, ръководи различни образователни, научни и културни програми. Над 60 клона в световен мащаб си обменят информация. Проектите, които са спонсорирани от ЮНЕСКО, включват международни научни програми; технически, тренировъчни и научнообразователни програми за учители, както и програми за повишаване на грамотността; районни и културни проекти по история, и международни споразумения за съдействие, осигуряващи културното и природното наследство на света и опазването на човешките права.

Организацията има 193 члена. Политиката ѝ се решава от обща конференция, която се свиква на всеки две години; тя се състои от един представител за всяка държава-членка. Изпълнителният комитет се състои от 58 члена, които се избират за четиригодишен период и секретариат, оглавен от генерален директор. Те съвместно осъществяват програмите на организацията. Националните комисии и съдействащите групи от държавите членки, действат като връзки между ЮНЕСКО и националните образователни, научни и културни организации.

След Втората световна война ЮНЕСКО работи за възстановяването на образователните системи на страните, опустошени от войната, попълвайки колекциите на библиотеки и музеи. От 1950 организира проекти за развитие на основното образование в Латинска Америка, Азия и Африка, насърчава културния обмен между Изтока и Запада, инициира преводите на важни писания, текстове и исторически документи.books

Най-важната и широкообхватна програма на ЮНЕСКО засяга проблема с основното образование – учи хората да четат и пишат, да решават проблемите на околната среда.

През 1959 ЮНЕСКО създава международен комитет за запазване и възстановяване на световното културно наследство. За целта е основан и специален фонд, а впоследствие през 1972 се приема и международна Конвенция за опазване на световното културно и историческо наследство. Един от примерите за това е успешното спасяване на важни паметници, например прочутите храмове Абу Симбел на Рамзес II.

САЩ се отказват и отново се връщат

През 1970-те и 80-те, ЮНЕСКО изпада в затруднение заради обвинение в подкрепа на Новия световен информационен ред, според който информацията трябва да е обща и всеки да има равен достъп до нея. Обвинителите – САЩ, Великобритания и Сингапур оттеглят своето членство през 1984, 1985, 1986, обвинявайки ЮНЕСКО в бюджетно разточителство и прахостничество, както и в опит да се разруши свободата на пресата. Според тях ЮНЕСКО се е превърнала в платформа за пропаганда на комунизма и заедно с бившия Съветски Блок и страните от Третия свят са се обединили срещу Запада.

Всичко това довежда до значителни последици за организацията. Намалени са отделяните средства, съкратени са повече от половината директори, и са премахнати много длъжности.social-media

До средата на 90-те, въпреки това, ЮНЕСКО помага на европейските журналисти да се адаптират към свободната преса. Великобритания се присъединява отново през 1997 г., а САЩ се връщат през 2003.

Генерални секретари

Джулиън Хъксли,  Великобритания (1946–1948)

Хайме Торес Бодет,  Мексико (1948–1952)

Джон Уилкинсън Тейлър,  САЩ (1952–1953)

Лутър Евънс,  САЩ (1953–1958)

Виторино Веронезе,  Италия (1958–1961)

Рене Мею,  Франция (1961–1974)

Амаду-Махтар М’Боу,  Сенегал (1974–1987)

Федерико Майор,  Испания (1987–1999)

Коичиро Мацура,  Япония (1999–2009)

Ирина Бокова,  България (2009–)

Първата дама на САЩ Лора Буш е избрана за Посланик на ЮНЕСКО за образование с мандат до 2012г.

Първата дама на САЩ Лора Буш е избрана за Посланик на ЮНЕСКО за образование с мандат до 2012г.

Посланик на добра воля към ЮНЕСКО (UNESCO Goodwill Abassador) e недипломатически пост. Той се заема от известни личности, които използват популярността си, за да разпространяват и защитават идеите и дейността на световната организация. Има още 2 подобни категории посланици на ЮНЕСКО: артисти за мир и учени за мир. Сред по-известните имена на посланици са оперната прима Монсерат Кабайе, модната икона Пиер Карден, голямата актриса Клаудия Кардинале, топ-музикантът Жан Мишел Жар

В Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат обекти (например гора, планина, езеро, пустиня, сграда, археологически обект или град), номинирани и одобрени по международната Програма за световното наследство на Комисията за световното наследство на ЮНЕСКО.

Националният парк Йосèмити (Yosemite National Park) е разположен в щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско. Паркът заема територия около 3 080 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. Йосемити опазва девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души.Първите човешки обитатели на тези земи са коренните жители на Америка, които се заселват в района на Йосемити най-вероятно преди 10 000 – 7 000 години. В този район живеят най-различни племена, най-последно от които е племето майуок, което нарича долината Йосемити Ауани, което се предполага, че означава „мястото на прозяващата се уста“.Откриването на златото в ниските планини на Калифорния слага край на този идиличен начин на живот, когато някои от членовете на племето, разгневени от нахлуването на миньорите, атакуват едно от техните търговски поселища в каньона на река Мерсед. Като репресивен отговор миньорите организират „батальона Марипоса“, който е под командването на щата. Батальонът навлиза в долината Йосемити на 27 март 1851 г., за да преследва местните индианци. Вождът Теная предвожда племето си при нападенията срещу белите заселници в подножието на Сиера Невада. Батальонът залавя Теная и племето му и ги отвеждат в резерват в подножието на планината, но накрая ги оставят да се върнат в долината, носеща тяхното име.

Националният парк Йосèмити (Yosemite National Park) е разположен в щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско. Паркът заема територия около 3 080 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. Йосемити опазва девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души.Първите човешки обитатели на тези земи са коренните жители на Америка, които се заселват в района на Йосемити най-вероятно преди 10 000 – 7 000 години. В този район живеят най-различни племена, най-последно от които е племето майуок, което нарича долината Йосемити Ауани, което се предполага, че означава „мястото на прозяващата се уста“.Откриването на златото в ниските планини на Калифорния слага край на този идиличен начин на живот, когато някои от членовете на племето, разгневени от нахлуването на миньорите, атакуват едно от техните търговски поселища в каньона на река Мерсед. Като репресивен отговор миньорите организират „батальона Марипоса“, който е под командването на щата. Батальонът навлиза в долината Йосемити на 27 март 1851 г., за да преследва местните индианци. Вождът Теная предвожда племето си при нападенията срещу белите заселници в подножието на Сиера Невада. Батальонът залавя Теная и племето му и ги отвеждат в резерват в подножието на планината, но накрая ги оставят да се върнат в долината, носеща тяхното име. Паркът е създаден през 1890г. и е разположен на площ от 3080 кв.км. Притежава най-големият брой гранитни куполи в света и най-големият гранитен монолит в света. Най-известен е с гигантските си секвои, като дори в някои от тях има издълбани тунели, през които свободно преминавате с автомобил.

Към 2009 в списъка са общо 890 обекта: 689 културни, 176 природни и 25 със смесено значение, в 148 страни-членки на Конвенцията. Обособени са и пет големи географски зони: Африка, Северна Африка и Близък Изток, Азиатско-Тихоокеански регион (включително Австралия и Океания), Европа и Северна Америка (САЩ и Канада) и Южна Америка. Всеки обект от Списъка на световното културно и природно наследство е собственост на страната, на чиято територия е разположен, но се смята, че в интерес на международната общност е да се запази всеки от тях за бъдещите поколения. Защитата и опазването на тези обекти са грижа на всички страни, участващи в Програмата за световното наследство.

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква в софийския квартал Бояна, намиращ се в подножието на Витоша. Тя е един от културните символи на България и е включена през 1979 г. като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО под № 42. Филиал е на Националния исторически музей от 2003 г. Най-старият строителен период е от края на 10 век - началото на 11 век.Църквата е разширена с пристроената през 13 век основна част по време на 2-то българско царство от севастократор Калоян. Третата възрожденска част е достроена от боянчани, с техни средства, в средата на 19 в.След освобождението селяните искат да построят по-голяма нова черква като съборят старата средновековна и възрожденска, тя е спасена от българската царица Елеонора, втората съпруга на цар Фердинанд, която предоставя на селяните друг терен. Фердинанд устройва прелестния малък парк около църквата и засажда уникалните за България северно-американски секвои и други редки видове. След кончината й през септември 1917 г., Царицата е погребана до южната страна на Калояновата църква. Пред църквата боянци издигат паметник на падналите във войните за обединение на България техни съселяни.

България има 9 обекти включени по различно време в списъка на ЮНЕСКО. С най-много е Испания, следват Италия, Германия и др.

Обект            Година

Боянска църква            1979

Мадарски конник            1979

Ивановски скални църкви            1979

Казанлъшка гробница            1979

Несебър – античният град            1983

Национален парк Пирин            1983

Рилски манастир            1983

Резерват Сребърна            1983

Свещарска гробница            1985

САЩ

Национален парк Йелоустоун

Национален парк Йосемити в Калифорния

Статуя на свободата

10 comments for “Българка шефка на ЮНЕСКО